akku-hulladék

Tűz ütött ki a SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében, ahol az akkumulátorgyári selejtet dolgozzák fel

Újra munkagép kigyulladása okozott tüzet a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozóban, ahol tavaly nyáron egy darálógép felrobbanása miatt négy ember megsérült. Most személyi sérülés nem volt, szemben a cég másik, szigetszentmiklósi üzemében történt márciusi balesettel, mely halállal végződött. 

Június 9-én este tűz ütött ki a dél-koreai tulajdonú, SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében. A tűzeset riadalmat keltett a lakosság körében, a helyi közösségi oldalakon többen megosztották a távolból is látszó nagy füstöt.

A Nógrád megyei Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben. Az üzem a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. második magyarországi gyára, az első Szigetszentmiklóson működik. A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

A SungEel Kft. bátonyterenyei üzeme. (Forrás: Google Earth)

A baleset estéjén rövidke hír jelent meg a vármegyei katasztrófavédelem oldalán, mely szerint egy bátonyterenyei „ipari létesítményben” – a céget nem nevezték meg – egy darálógép kigyulladása kisebb tüzet okozott.

A bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozóban keletkező tűz a kb. 500 méterre lévő lakótelepről. (Forrás: Facebook)

„Az üzemben nyolcvan ember tartózkodott, akik sértetlenül elhagyták az épületet. A helyszínre riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort is” – olvasható a vármegyei katasztrófavédelem oldalán.

A nool.hu megyei hírportál szerint a tüzet, mely az épületekre nem terjedt át, a nagy erőkkel kivonuló tűzoltók hamar eloltották. A lap már akkumulátor-feldolgozóról ír, azonban a cég nevét nem említi meg.

Nagy-Majdon József, a település fideszes polgármestere a tűz eloltása után, az üzem előtt jelentkezett be a Facebook oldalán. A polgármester megnevezi a SungEel Kft.-t, állítása szerint az egyik darálóban a motor és a szalag gyulladt ki, „nagy tűz nem volt”, de a protokoll miatt több tűzoltónak is jönnie kellett, akik szerint veszélyes anyag nem került ki.

 

Közzétette: Nagy-Majdon József – 2023. június 9., péntek

 

A polgármester legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy önkormányzati pénzből vitte barátait a németországi Fradi-meccsre, egy közeli falu, Mátranovák kisbuszát kölcsönkérve az útra. Mivel „egyes embereknek ez a jó érzését bántja”, azt ígérte, kifizeti a számlát.

A kormánypárti polgármester nemrég egy dél-koreai útra is igent mondott, április 11-én a közösségi oldalán egy dél-koreai látogatásáról posztolt, s a fotó mellé ezt kommentelte: „Dél-Koreában. A következő napok a város jövője szempontjából sok tekintetben meghatározóak lesznek, lehetnek.” A magyar kormány egyébként épp azon van, hogy tűzön-vízen át végigvigye az „akkumulátor-nagyhatalom” tervét.

Forrás: Nagy-Majdon József / Facebook

A hatóság szerint a levegőbe jutott veszélyes anyag: semmi

A június 9-i esti tűzeset kapcsán a nool.hu arról is hírt adott, hogy „rövid időre” megugrott Bátonyterenye légszennyezettségi mutatója. A tüzet követően valóban nagyon rossz értékeket mutattak a légszennyezettségi adatok.

Közzétette: Huszár Bálint – 2023. június 9., péntek

 

„Az épületen kívül és a telephely közelében végzett mérések során veszélyes gázkoncentráció nem volt kimutatható, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség” – olvasható a vármegyei katasztrófavédelem oldalán. A hatóság által közzétett dokumentumban a legkorábbi mérés ideje 22 óra 55 perc, miközben a polgármester 21 óra 27 perckor már azt mondta, hogy eloltották a tüzet.

Bátonyterenyén másodszor okozott balesetet munkagép meghibásodása

A polgármester bejelentkezése kevéssé nyugtatta meg a helyieket, mivel tavaly már történt egy hasonló baleset a településen, melyben négyen megsérültek. Adatigénylés során került hozzánk a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik dokumentuma. Az igazgatóság a 2022 júliusában történt robbanásos baleset körülményei kapcsán 1 millió forintos bírságot szabott ki.

Rákkeltő anyagokkal veszélyeztette dolgozóit a gödi Samsung-gyár selejtes akkumulátorait feldolgozó cég | atlatszo.hu

Az üzemben különböző fémkomponenseket – nikkel, mangán, kobalt és lítium oxidjait – nyerik vissza a használt akkumulátorokból, illetve az akkumulátorgyártáshoz használt szennyvíziszapból. Az így kinyert fémoxid-port elsősorban a dél-koreai anyavállalathoz szállítják vissza, ahol alapanyagként újrahasznosítják. A cég legfőbb partnere a Samsung SDI gödi gyára. A bátonyterenyei üzem jelenleg a legnagyobb kapacitású akkumulátor-feldolgozó üzem Európában.

A hatósági határozat szerint akkor egy akkumulátorcellák darálását és szárítását végző berendezés a tesztindítás során felrobbant.

A folyamat során az akkumulátor-darálékot körülbelül 500-600 Celsius-fokos hőmérsékletre hevítik fel, és nitrogént juttatnak hozzá az égés megelőzése érdekében. A katasztrófavédelmi igazgatóság jegyzőkönyve szerint a gép üzemeltetéséhez földgáz is kell, azonban a tesztindítás idején az még be sem volt vezetve.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a felrobbant gép nem szerepelt abban a biztonsági dokumentációban, amelyre a cég megkapta a katasztrófavédelmi engedélyt, tehát azt nem használhatták volna. Az üzemeltető arról is nyilatkozott, hogy a gyár területén kisebb tüzek is előfordultak „a cellák nem megfelelő kisütése miatt”, de ezek a cellatüzek a nyilatkozat szerint veszélyes anyagokkal nem érintkeztek.

A most történt bátonyterenyei tűzesetben személyi sérülés nem volt, szemben a cég másik, szigetszentmiklósi üzemében történt márciusi balesettel, mely halállal végződött. Az ügyben halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Szerettünk volna néhány kérdést feltenni a cégnek, azonban az e-mail címeikről folyamatosan visszapattannak a leveleink.

 

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép: A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. (MTI/Komka Péter)

Megosztás