akku-hulladék

Környezetvédelmi és iparbiztonsági engedély sem kell a SungEel akku-feldolgozó üzeméhez

A sorozatosan megbírságolt SungEel Kft. két magyarországi akkumulátor-feldolgozójának működését a hatóságok tavaly felfüggesztették. A cég viszont tevékenységének folytatására készül, s ehhez már több hatósági hozzájárulást megkapott. A szigetszentmiklósi üzem évi 6 és fél ezer tonna selejtes akkumulátort dolgozhat fel, a működéséhez azonban környezetvédelmi engedélyt nem írtak elő. A bátonyterenyei üzem területén négy gyűjtőhely található, az egyikre bemenni sem tudtak a hatósági emberei egy januári ellenőrzés során az ott tárolt nagy mennyiségű hulladék miatt. Eközben az abasári illegális raktárból az elmúlt kilenc hónapban sem szállították el a SungEel üzeméből származó, akkucellákat tartalmazó bűzlő hordókat.

Újraindítaná a bátonyterenyei és szigetszentmiklósi akku-feldolgozójának működését a SungEel Kft., melyeknek a tevékenységét a hulladékgazdálkodási és a biztonsági előírások megsértése miatt a hatóságok tavaly felfüggesztették. Az Átlátszó által megszerzett határozatokból ugyanakkor az derül ki, hogy a kormány által hangoztatott, akkufeldolgozókra vonatkozó szigorú szabályozásról valójában nincs szó.

Februárban írtuk meg, hogy a Szigetszentmiklóson és Bátonyterenyén működő akkumulátor-újrafeldolgozó üzemekben rákkeltő anyagok veszélyeztették a dolgozókat; a nikkel levegőben mért mennyisége az egyik vizsgálat során kétezerszeresen haladta meg a határértéket. Az üzemek működési anomáliáiról – köztük a szigetszentmiklósi üzemben két ember halálát okozó munkavédelmi hiányosságokról – korábban több cikkben is beszámoltunk.

 

A SungEel Hitech Magyarország Kft. honlapja és Facebook-oldala viszont arról tanúskodik, hogy a cég a tevékenysége folytatására készül.

A működés újraindításának szándékát alátámasztják a közadatigényléseink révén révén megszerzett újabb hatósági határozatok is. Egy idén januárban módosított hulladékgazdálkodási engedély szerint 2024 januárjától évi 4200 tonna nem-veszélyes, egy korábbi engedély alapján pedig évi 2450 tonna veszélyes hulladékot gyűjthet és kezelhet a cég a Szigetszentmiklóson lévő telephelyén. Ugyanakkor

a szigetszentmiklósi akku-feldolgozó üzem számára nem írtak elő környezetvédelmi engedélyt, monitoring-kútjai nincsenek,

a hatóság szerint ugyanis az üzemnek „nincs jelentős környezeti hatása”.

Az évekig rákkeltőkkel mérgezett dolgozókról írt cikkünk megjelenése előtt kérdéseket küldtünk a SungEel Kft.-nek, s bár cég először választ ígért, végül mégsem reagált megkeresésünkre. A cikkünkben leírtakkal kapcsolatban viszont a honlapján közzétett egy „Levegőminőséggel kapcsolatos tájékoztatást”.

Ebben leírják, hogy a 2022-es beltéri levegőmérések során valóban a megengedett határérték felett volt a nikkel és kobalt mennyisége az üzemben, ezért úgy döntöttek, hogy a legszennyezőbb darálógépet leszerelik, valamint új elszívóberendezéseket állítanak működésbe. A közleményükhöz csatoltak egy mérési jegyzőkönyvet is, ami a külső szennyezőanyagok kibocsátásáról közölt adatokat 2023 augusztusában – vagyis akkor, amikor az üzem nem folytatott újrahasznosítási tevékenységet. Ám 2023 júniusában 250 ezer forintos levegőtisztaság-védelmi bírságot szabtak ki a SungEel Kft-re, mert a légszennyező pontforrásokból leválasztott anyagokat nyitott hordókban gyűjtötték, ami a büntető határozat szerint „diffúz légszennyezést okoz”.

A katasztrófavédelmi hatóság visszavonta a korábbi engedélyt

A szigetszentmiklósi feldolgozó működését a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavaly megtiltotta, bár erről a hatóság nyilvános tájékoztatást nem adott. A tiltó határozatról a szigetszentmiklósi polgármesteri hivataltól tudtunk meg részleteket. Nagy János polgármester (független) megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a katasztrófavédelmi hatóság 2023-ban megtiltotta az üzemben a veszélyes tevékenység folytatását és visszavonta az üzem 2020-ban kiadott katasztrófavédelmi engedélyét. Ezen kívül kötelezték a céget „a telephelyen egyidejűleg jelen levő veszélyes anyagok mennyiségének a jogszabály szerinti alsó küszöbérték negyede alá csökkentésére”. Ezt követően júliusban és augusztusban tartottak hatósági ellenőrzést az üzem területén. 

Viszont 2023. szeptember 29-én

a veszélyes tevékenység megtiltása és a katasztrófavédelmi engedély visszavonása után egy darálógép kigyulladt az üzemben.

A katasztrófavédelem közleménye szerint a tüzet a munkavállalók oltották el; a baleset miatt tizenöt dolgozónak el kellett hagynia az üzemcsarnokot, személyi sérülés viszont nem történt. A közleményben arról nincs szó, hogy az újrahasznosításhoz volt-e engedélye az üzemnek.

Nagy János tájékoztatása szerint a tűzeset után a katasztrófavédelem arra kérte a polgármesteri hivatalt, hogy „vizsgálja felül a cég engedélyének jogosultságát”. A hivatal kötelezte a SungEel Kft.-t, hogy mutassa be a veszélyes tevékenység végzésére vonatkozó katasztrófavédelmi engedélyt. A cég  erre azt a választ küldte a polgármesteri hivatalnak, hogy „iparbiztonsági szempontból az üzem jelenleg nem tartozik a 2011. évi CXXVIII. törvény IV. fejezetének hatálya alá, mivel az üzemben jelenlevő veszélyes anyagok mennyisége nem haladja meg az alsó küszöbérték 25 %-át”. Emellett megküldték a tevékenység végzésének megtiltásáról szóló határozatot, valamint a SungEel tiltó határozattal szembeni fellebbezését.

A katasztrófavédelmi hatóság ezek után azzal zárta le az ügyet, hogy ellenőrzéseik szerint a telephelyen tárolt veszélyes anyagok mennyisége nem éri el az iparbiztonsági engedélyhez szükséges mértéket. A szigetszentmiklósi polgármester idén márciusban egy lakossági megkeresésre pedig azt válaszolta: „Jelen pillanatban az üzemben csak csomagolási tevékenység zajlik, hiszen az újrahasznosító gépek üzemeltetésére tavaly óta nincs engedélyük.” 

A hatóságok közti levelezésből azonban egyáltalán nem világos, hogy milyen katasztrófavédelmi engedélyek birtokában folytatott, illetve folytathat a jövőben a SungEel Kft. akkumulátor-feldolgozást. Ezért közadatigénylésben kértük ki a cég tevékenységére vonatkozó határozatokat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól, ők azonban 30 napra meghosszabbították a válaszadási határidőt – s mivel ez még nem járt le, a dokumentumokat egyelőre nem kaptuk meg.

A jelenleg hatályos besorolás szerint a selejtes akkumulátorok nem számítanak veszélyes hulladéknak. Ahogy azt korábban megírtuk, a lítium-ionos akkumulátorok hulladékát Európában – és Magyarországon is – a nem-veszélyes hulladék kódba sorolják. Az Európai Bizottság részéről egyelőre csak ígéret, hogy 2024-re ki fogják egészíteni az európai hulladék-jegyzéket, és a selejtes és lemerült aksik Európában egységesen új hulladék-kódot kapnak, és ezeket veszélyes hulladékként kezel – ahogy azt az USA-ban 2023 óta teszik.

A mostani abszurd helyzetet jól jellemzi, hogy miközben a tűzveszélyes és mérgező anyagokat tartalmazó selejtes akkuk nem számítanak veszélyesnek, a dolgozók nikkellel és kobalttal mérgeződtek a szigetszentmiklósi üzemben, ahol robbanások és tűzesetek is történtek, s amelynek légszennyező pontforrásai természetesen a levegőbe is kibocsátják a rákkeltő anyagokat.

És így fordulhat az is elő, hogy az üzemhez nem írnak elő iparbiztonsági engedélyt, hiszen a hivatalosan veszélyesnek tekintett hulladékok mennyisége alapján erre nincs szükség. Megírtuk azt is, hogy ez a helyzet bírságolás tekintetében is rendkívül kedvező helyzetet teremt a szabálytalanságokat elkövető cégeknek: a SungEel Kft. bátonyterenyei üzemét pl. a nem veszélyes kóddal jelölt, 1560 tonna engedély nélkül tárolt selejtes akku miatt csak 50 millió forintra büntették.

Dél-Koreába szállíthatják a feldolgozott hulladékot

A cég másik, az előírásokat sorozatosan és súlyosan megszegő bátonyterenyei üzemének működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal 2023 augusztusában függesztette fel, és kötelezte a SungEel Kft.-t az üzem területén „túltárolt” akkuhulladék elszállítására.

A közadatigényléseink nyomán megkapott dokumentumok szerint a SungEel tavaly novemberben évi 40 000 tonna hulladékkal való kereskedésre kapott országos engedélyt. Emellett a hatóság két januári határozata engedélyezte 11,4 ezer tonna, akku-feldolgozásból keletkező veszélyes hulladék Dél-Koreába szállítását – ennek újrahasznosítását a cég dél-koreai központja fogja elvégezni.  

Sungeelszállítás3

Az akkuhulladék tengeri szállításáról közölt kép a SungEel Kft. Facebook-oldalán.

A cég február óta működő Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Bátonyterenyén lévő üzem újraindulása érdekében folyamatosan szállítják el a telephelyükön lévő hulladékot, dolgozóik pedig karbantartó munkákat végeznek. A cég nyílt napokat is hirdetett áprilisra: a magukat lakcímkártyával is igazoló bátonyterenyeiek megtekinthetik az üzemet.

A telephely gyűjtőhelyeinek üzemeltetési szabályzatát is jóváhagyta a kormányhivatal idén januárban, eszerint az üzem területén három helyszínen gyűjthető kb. ezer tonna akkuhulladék. A negyedik gyűjtőhely használatát azonban megtiltották, a határozat szerint ugyanis ott továbbra is olyan nagy mennyiségű veszélyes hulladék található, „amely miatt a gyűjtőhelyre bemenni nem lehetséges és az üzemi gyűjtőhely megfelelősége nem ellenőrizhető”.

Egy újabb adatigénylésünkre adott kormányhivatali válasz szerint március 20-ig újabb határozatot nem adtak ki az üzem számára, ami arra utal, hogy a telephelyen továbbra is tárolnak elszállítandó veszélyes anyagot.

És továbbra sem szállították el Abasárról a SungEel bátonyterenyei üzeméből származó, 1700 tonna, illegálisan tárolt veszélyes akkuhulladékot.

 

A hordók elszállítására Karácsony Tibor aszódi vállalkozót kötelezte a hatóság, ő azonban nem tett eleget a 31. alkalommal történő felszólításának. A környezetveszélyeztető állapot tehát több mint kilenc hónapja fennáll, azonban úgy tűnik, megszüntetésére a környezetvédelmi hatóságnak nincsenek eszközei.

Bodnár Zsuzsa

Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapkép:  A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. MTI/Komka Péter

Megosztás