adatigénylés

A Kúria elmeszelte a BYD kapcsán titkolózó szegedi önkormányzatot

Egy állampolgár 2023 júliusában próbálta a szegedi önkormányzattól megtudni, merre járt Kínában Nagy Sándor alpolgármester és miért utazott oda. Az önkormányzat ezt titkolta, ezért az adatigénylő bíróságra ment. Elsőfokon ő nyert, a másodfok szerint viszont semmi köze ahhoz, hogy az alpolgármester hova utazott közpénzből munkaidőben. A lakos fellebbezett a TASZ segítségével, és a Kúria kimondta, hogy ez mind közadat. Azóta már tudjuk, hogy Nagy a BYD miatt járt Kínában. A szegedi önkormányzat pedig most azt közölte, hogy végrehajtja a Kúria rendelkezését.

Szíjjártó Péter külügyminiszter 2023 decemberében jelentette be hivatalosan, hogy Szegeden épít gyárat a kínai autóipari óriás, a BYD. A helyiek azonban már sokkal korábban sejtették, hogy készül valami a város határában, mert hatalmas fejlesztések zajlottak a területen. Az önkormányzat azonban nem közölt semmit, az alpolgármester egy „titoktartási nyilatkozat köt” szöveggel rázta le a kérdezősködőket.

„Minden jel arra mutat, hogy egy soha nem látott méretű ipari nagyberuházás érkezik hamarosan Szegedre, az M43-as autópálya és Béketelep közé, szinte teljesen kitöltve az 5-ös út és a Sándorfalvi út közötti – jelenleg még mezőgazdasági – területet, ezzel közel megduplázva Szeged-Iparváros hasonló jellegű területét” – ezt még 2023 júniusában posztolta a 6792 Másik oldal nevű Facebook-oldal.

A terület ugyanis egy hatalmas transzformátor-állomást és új vízelvezetési rendszert kapott, Orbán Viktor miniszterelnök háromszorosára növelte az ipari övezet méretét, és vasúti fejlesztéseket is beígértek a helyszínre.

Egy helyi lakos – aki a 6792 Másik oldalt írja és üzemelteti –, Kármán Kolos 2023 május elején beadott egy kérdéssort Szeged Város Önkormányzatához, „hogy legalább azt meg lehessen tudni, mégis milyen iparági szereplő, vagy szereplők számára futnak azok az összességében 100 milliárdos nagyságrendű fejlesztések, mely fejlesztések mind erre a területre mutatnak”.

A férfi szerint ugyanis „Nagy Sándor alpolgármester sajtóban tett nyilatkozatai alapján vélhetően pontosan tudja mi lesz a területtel, de a sajtó kérdéseit »titoktartási nyilatkozat köt« szöveggel le tudja szerelni”.

Ma már tudjuk, hogy a kínai autógyártó BYD érkezik Szegedre, és azt is, hogy a sok tízmilliárd forint állami pénzzel megtámogatott beruházásnál meglehetősen szűkmarkúan bánnak a földjeiktől megfosztott gazdákkal.

Első fok: közadat, amit közpénzből munkaidőben csinál az alpolgármester

Kármán Kolos 2023-ban nem kapott választ a kérdéseire, ezért közérdekű adatpert indított az önkormányzattal szemben. Keresetében azt kérte, hogy adják ki, mi volt Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármester 2023. június 25-29. közötti külföldi kiküldetésének úti célja, a település megjelölésével. Valamint kérte annak közlését is, hogy Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester útját a Külgazdasági és Külügyminisztérium és/vagy a minisztérium irányítása alatt működő szervezet szervezte-e.

Az önkormányzat valamennyi kereset elutasítását kérte.  Az elsőfokú eljárás során

Szeged azt állította, hogy „az úti cél megjelölése üzleti titoknak minősül”, de a bíróság szerint nem lehet az.

Az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság úgy látta, hogy „az alpolgármester üzleti útjára vonatkozó információ, ismeret az alperesnél a közfeladatot ellátó tevékenysége körében, a közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett. Az alperes önkormányzat ugyanis azt nyilatkozta, hogy az alpolgármester a feladatainak tett eleget a „partneri kapcsolatok kiépítése” körében, ezért az ezzel kapcsolatos adat közérdekű adat. Az alperes pedig egyértelműen adatkezelő is.

Nagysandor Szeged

Nagy Sándor (Momentum), Szeged városfejlesztési alpolgármestere (fotó: a politikus Facebook-oldala)

Másodfok: nem közadat a közpénzből utazó alpolgármester útja

„A közérdekű adatok nyilvánosságához való jog alkotmányos alapjognak minősül, ugyanakkor nem minden, az önkormányzat működésével kapcsolatos adat minősül közérdekű adatnak” – ezt már az önkormányzat fellebbezése után a másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék állapította meg. Majd úgy döntöttek, hogy „egy üzleti tárgyalás nem minősül önkormányzati feladatnak”, vagyis annak célja nem közadat.

Azt is kimondta Törvényszék, hogy „a keresetben megjelölt adatok közérdekű minőségét közpénz felhasználása sem alapozza meg, mivel nem merült fel adat arra nézve, hogy az alperes az alpolgármester külföldi kiküldetésével kapcsolatban bármilyen módon részt vett az utazás finanszírozásában, azaz saját közpénzét használta fel”.

Vagyis az alpolgármester mint közpénzből fizetett hivatalnok utazott, de ez mégsem közadat a másodfokú bíróság szerint,

mert nincs rá bizonyíték, hogy az önkormányzat fizette az útiköltségét.

Kármán azonban nem adta fel: a másodfokú ítélet miatt Kúriához fordult a TASZ jogsegély-szolgálatának segítségével. Időközben, 2023. december 22-én bejelentették a BYD szegedi beruházását, vagyis a férfinak jó volt a megérzése, de az információkat az önkormányzat titkolta.

 

RENDKÍVÜLI BEJELENTÉS: A BYD, a világ vezető elektromosautó-gyártója Szegedet választotta európai gyára helyszínéül, több hazai és külföldi város közül.

Közzétette: Botka László – 2023. december 22., péntek

A Kúria szerint közadat az alpolgármester útja

A napokban megszületett a Kúria döntése. Ez kimondja, hogy „az alpolgármester önkormányzati feladatokat végez. A polgármester jogi státusza az alpolgármesterekre is vonatkoztatható, az alpolgármester kiküldetése a településen kívüli munkavégzést jelenti. Mivel az alpolgármester közszolgálati jogviszonyban áll, az alpolgármester a kiküldetése során is közfeladatot lát el, az önkormányzat közfeladatával kapcsolatos tevékenységet végez”.

A Kúria szerint ezt az első fokú bíróság is jól látta. Az ítélet szerint az alperes nem bizonyította azt, hogy az üzleti út célja üzleti titoknak minősül. A legfelsőbb bírói szerv ebben a körben hivatkozott egy saját korábbi ítéletére, amely szerint

„egy külföldi utazás kapcsán még a szálloda neve is közérdekű adat.”

Vagyis minden Kármán Kolos által kért adatot ki kell adni, az önkormányzat jogsértően járt el. „Én csak annyit tudok ehhez már hozzátenni, hogy végig nyomon voltam, hogy valami titkos nagyberuházás jön Szegedre, csak a »transzparens« városvezetés minden eszközzel akadályozott a közérdekű adatok megismerésében” – kommentálta az ítéletet az Átlátszónak Kármán Kolos.

Az önkormányzat azt írta az Átlátószónak, hogy „Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata az elmúlt másfél évben közel ötven közérdekű adatigénylést kapott, amelyeket – amennyiben az önkormányzat volt az adat kezelője – teljesített. Néhány esetben jogvitára is sor került a kiadandó adatok körét, rendelkezésre állását illetően, amelyekben eddig a jogerős döntések kivétel nélkül az önkormányzatnak adtak igazat. A hivatkozott ügyben a Kúria a Szegedi Törvényszék jogerős ítéletét részben helyezte hatályon kívül, természetesen az önkormányzat végrehajtja a rendelkezést.”

Segesvári Csaba

Címlapkép: Botka László, Szeged polgármestere beszédet mond a BYD bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. január 30-án. (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Megosztás