akku-hulladék

Továbbra is Abasáron tárolják a veszélyes akku-hulladékot, hiába a százmilliós bírság

Eddig nyolc alkalommal kötelezte a hatóság a veszélyes akku-hulladék elszállítására azt a vállalkozót, akit 103 millió forintra is megbüntettek az Abasáron illegálisan tárolt hulladék ügyében. Mindhiába: a megbírságolt vállalkozó keresetet nyújtott be a döntés ellen, a selejtes akku-cellák nagy részét pedig több mint két hónapja, augusztus eleje óta nem szállította el. A környezet-veszélyeztető állapot tehát továbbra is fennáll a Heves megyei községben. 

Augusztus elején számoltunk be arról, hogy az abasári egykori katonai laktanya egyik raktárában plafonig állnak az akku-cellákkal teli fémhordók. Majd megírtuk, hogy a raktárat bérlő vállalkozót a Heves Vármegyei Kormányhivatal az 1700 tonna akku-hulladék elszállítására kötelezte, és százmilliós bírságot is kiszabott a „hulladék engedély nélküli gyűjtése és környezet-veszélyeztetés vétsége” miatt. Újabb hatósági dokumentumok szerint viszont az intézkedések egyáltalán nem értek célt: a megbírságolt vállalkozó megtámadta a döntést, a veszélyes hulladék nagy része pedig továbbra is ott dekkol az abasári helyszínen.  

Nagy visszhangot váltott ki az Átlátszó által augusztus 8-án feltárt, Abasáron – és korábban Ikladon – illegálisan tárolt akku-hulladékok ügye. A birtokunkba jutott felvételeken bűzlő cellákkal teli hordók és az akkumulátor-gyártásból származó egyéb hulladékok voltak láthatók.

Illegálisan tárolt akku-hulladékos hordók az abasári raktárban (Fotó: olvasónk felvétele)

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy az abasári polgármester, Kazsu Attila felháborodott hangú posztban reagált a hulladék engedély nélküli tárolására, azt ígérve, hogy az önkormányzat a hatóságokkal együtt mindent megtesz az ügy mielőbbi rendezése érdekében. Heves megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László szintén tiltakozott a lakosok veszélyeztetése miatt: „nem engedjük, hogy kockára tegyék az egészséget!” – írta az ügyre reagáló bejegyzésében

 

Újracsomagolták a veszélyes anyagot

A hatósági büntetés és a politikusi ígéretek ellenére azonban az ügy egyáltalán nem rendeződött. Szeptember közepén közadat-igénylésben kértük ki a hulladék elszállítását igazoló dokumentumokat a Heves Vármegyei Kormányhivataltól, viszont ők csak azt válaszolták, hogy a határozat végrehajtása „folyamatban van”. Ugyanakkor azt is közölték, hogy a hulladék elszállítására kötelezett, 103 millió forintos büntetéssel sújtott vállalkozó „keresettel támadta meg a döntést”.   

Aztán egy újabb adatigénylésünk nyomán kiderült: a megbírságolt vállalkozó csupán 6 tonna „alumínium-forgácsot” szállított el a helyszínről és a több mint ezer, akku-cellákat tartalmazó hordó ott maradt. Emiatt augusztus közepén újabb félmillió forintos végrehajtási bírságot szabtak ki az illegális raktározás elkövetőjére. A büntetésről szóló végzés szerint annyi történt, hogy a vállalkozó „újracsomagolta” és átcímkézte a hordókban lévő hulladék egy részét, mivel azokon korábban nem jelölték a veszélyességet jelölő besorolást. Ám a hulladékot ezután sem szállították el, a hatóság hiába szabott ki szeptemberben és októberben újabb hét, egyenként félmillió forintos bírságot.   

Az eddig nyolc alkalommal lezajlott hatósági szemle során azt állapították meg, hogy a hulladékból ugyan valamennyit elvittek, de a vállalkozó a szállítást igazoló dokumentumokat sem tudta bemutatni a hatóságnak. A nagy mennyiségű selejtes akku-cella viszont, a sorozatos felszólítások ellenére, továbbra is ott dekkol az abasári egykori laktanya raktáraiban – egy Natura 2000 védettség alatt álló területen.

Részlet a Heves Vármegyei Kormányhivatal 2023. 10. 12-i határozatából

A hatósági iratokból az sem derül ki, hogy mit kell érteni az akku-cellákat tartalmazó hordók „újracsomagolása” alatt, s az milyen biztonsági feltételek mellett zajlik. Pedig a büntetésről szóló határozat szerint a korábbi ellenőrzéskor az egyik csarnokban a szerves oldószer-szint meghaladta a riasztási fokozatot, s a katasztrófavédelem munkatársai csak kellő biztonsági intézkedések után tudtak oda belépni. Hogy a több mint ezer hordónyi, veszélyes hulladék újracsomagolása milyen hatással van a munkavégzőkre és a környezetre, s ezt ellenőrzi-e valaki – erről nincs szó a végrehajtási bírságos határozatokban.  

Azt szintén nem árulják el a hatóságok, hogy az akku-cellákat tartalmazó, átcímkézett veszélyes hulladék hová kerül. A büntető határozat szerint a hordók a SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei üzeméből származtak; oda azonban elvileg nem szállíthatják vissza: a bátonyterenyei feldolgozó üzem működését ugyanis a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal augusztus 23-án határozatlan időre felfüggesztette. Az üzem tevékenységének folytatását pedig a „jogszerű működés” feltételeinek megteremtéséhez és a „túltárolt hulladék” helyzetének rendezéséhez kötötte a hatóság – ez azonban eddig nem történt meg. 

A SungEel Hitech Hungary Kft. jelenleg felfüggesztés alatt álló bátonyterenyei akku-feldolgozója, az udvarán üres fémhordókkal. (Fotó: olvasónk felvétele)

Ráadásul az abasári hordókon szereplő, hamis 19 12 12 kóddal jelölt, majd a hatóság döntése nyomán 19 12 11 kódba „átsorolt” veszélyes hulladék kezelésére a SungEel Kft. bátonyterenyei és szigetszentmiklósi feldolgozó üzemének nincs is engedélye. De a kiadott engedélyek szerint nem keletkezik ilyen kódszámú akku-hulladék a Samsung SDI gödi és az SK két komáromi  akkumulátor-gyárában sem.

Megpróbáltuk kideríteni, hogy egyáltalán milyen laboratóriumi vizsgálatok alapján állapították meg a hulladék besorolását. A büntető határozat szerint ugyanis a hordókból a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztálya mintát vett, s ennek eredménye alapján történt a veszélyesség megállapítása. De hiába nyújtottunk be adatigénylést a mintavételezést végző hatóságnak, ők megtagadták az adatkiadást arra hivatkozva, hogy a mintavételi jegyzőkönyvek szerintük nem közadatok, s a méréseket egyébként sem ők végeztek. 

Összefoglalva: az Abasáron fellelt veszélyes akku-hulladék eredetéről, összetételéről, a veszélyesség mértékéről és a hulladék ártalmatlanításáról a hatóságok semmit sem közölnek. Az illegális raktározásért pedig hiába szabnak ki újabb és újabb bírságokat – azt felszámolni nem tudják, a hosszú hónapok óta fennálló környezetveszélyeztetést pedig nem szüntetik meg.

Bodnár Zsuzsa 

Nyitókép: Az Abasáron az egykori honvédlaktanya raktárában tárolt, akku-cellákkal teli hordók 2023 augusztusában (Fotó: olvasónk felvétele). Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült.

Megosztás