akku-hulladék

Nem egy, hanem két ember halálát okozta egy géprobbanás a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban

Az eddigi hírekkel ellentétben nem egy, hanem két súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó vesztette életét a kórházban a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében történt baleset miatt. A halált okozó géprobbanás márciusban történt, a részleteket azonban csak most ismerhettük meg abból a határozatból, mely 10 millió forintos bírságot rótt ki a cégre súlyos veszélyeztetést okozó munkavédelmi mulasztások miatt.

Kisebb tűzesetről és három ember megsérüléséről adott hírt a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság márciusban, egy szigetszentmiklósi ipari balesetről szóló közleményében. Az Átlátszó által most megszerzett dokumentum szerint a SungEel Hitech Hungary Kft. akkumulátor-feldolgozójában történt balesetnek két halálos áldozata is volt. A céget, melyet korábban már több alkalommal megbüntettek dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt, a munkavédelmi hatóság június végén a legmagasabb összegű, 10 millió forintos bírsággal sújtotta.        

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szigetszentmiklósi ipari parkban március 14-én történt tűzesetről aznap este egy rövid közleményben adott hírt. Eszerint kisebb tűz ütött ki egy hulladékkezelő üzemben, amit a dolgozók a tűzoltók kiérkezése előtt eloltottak. A tűzben három ember megsérült – írták –, veszélyes anyag viszont határértéket meghaladóan nem került a levegőbe. A katasztrófavédelmi hatóság közleménye az akkumulátorok feldolgozásával foglalkozó céget nem nevezte meg és a baleset halálos kimeneteléről sem számolt be.

A márciusi baleset tragikus következményéről nem a hatóságok oldalán jelent meg hír, hanem áprilisban a Privátkopó bűnügyi hírportálon, miszerint a kórházban életét vesztette egy, a március 14-i balesetben súlyos sérüléseket szenvedő dolgozó. Majd a hír nyomán a telex.hu számolt be arról, hogy halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Azt is írták, hogy az Országos Mentőszolgálattól kapott információ szerint a baleset helyszínéről egy férfit mentővel, egy másikat mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.  

A cég szigetszentmiklósi telephelye (forrás: Google Earth)

Hiányoztak a biztonságos munkavégzés feltételei 

A baleset körülményeiről további információkat abból a dokumentumból tudtunk meg, amit közadatigénylésünk nyomán kaptunk meg a Pest Megyei Kormányhivataltól. A munkavédelmi hatóság határozata szerint a SungEel Kft. három munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette, ezért a céget 10 millió forint bírság megfizetésére és a munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére kötelezték. 

Részlet a Pest Vármegyei Kormányhivatal munkavédelmi határozatából (Forrás: határozat)

A határozat szerint a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta. A gépet egy korábbi, 2022 júniusi tűzesetet követően nem használták, ez év márciusában azonban koreai szakemberek érkeztek az üzembe, akik megjavították a hibás részeket. Majd a koreai vezetés utasítására március 13-án a berendezést újra üzembe állították, egy nap múlva azonban a darálógép eldugult és leállt. Ezen a napon a műszakvezető szabadságon volt, a karbantartó mérnök pedig a cég bátonyterenyei telephelyére volt kirendelve.

Vezetői utasításra a darálógép kitakarítását egy betanított munkásra bízták, aki „nem beszélt magyarul”, de korábban már végzett ilyen munkát.

A dolgozó a gép kitakarítását nem a korábbi rutin szerint végezte (ami a beömlő garat burkolatának a lecsavarozása lett volna), hanem sarokcsiszolóval nyílást vágott rajta, ami robbanást idézett elő.  

A robbanás és a tűz következtében a betanított munkás olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően még aznap, március 14-én belehalt a sérüléseibe. Egy másik, szintén súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó hosszas kórházi kezelés után, április 3-án a kórházban vesztette életét, egy harmadik munkavállaló könnyebb sérüléseket szenvedett. 

A munkavédelmi hatóság megállapításai szerint

  • a munkahelyi kockázatértékelés nem tartalmazott hibajavítási és karbantartási kockázatelemzést,
  • a darálógépnek nem volt dokumentált karbantartási és hibajavítási szabályozása és utasítása, „sem ukrán, sem magyar nyelven”,
  • a munkások nem részesültek megfelelő munkavédelmi oktatásban.

A halálos balesetet okozó munkavédelmi hiányosságok miatt a hatóság 12,5 millió forint bírságot állapított meg, mivel azonban a Munkavédelmi törvény szerint a kiszabható maximális összegű büntetés munkavédelmi vétségek esetén 10 millió forint, ezt az összeget állapították meg. 

Megkerestük a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hogy lezárult-e már a rendőri  eljárás az ügyben. Azt a választ kaptuk, hogy a Bűnügyi Osztályon jelenleg is folyamatban van a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás. 

Nem először történt baleset és súlyos veszélyeztetés

A dél-koreai tulajdonú SungEel Kft. akkumulátor-feldolgozó üzemeiben történt balesetekről és mulasztásokról már több cikkünkben beszámoltunk. Megírtuk, hogy a szigetszentmiklósi üzemet korábban már háromszor büntették meg dolgozói rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetése miatt. A cég bátonyterenyei üzemében pedig már két esetben is darálógép okozott balesetet: 2022 júliusában egy engedély nélkül használt munkagép felrobbanása személyi sérülésekkel járt, idén júniusban pedig egy darálógép túlmelegedése miatt történt tűzeset. Ez utóbbi ügyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folytat eljárást. 

Az Orbán-kormány ezek ellenére sorra jelenti be az újabb és újabb akkugyárak építését, a kormány nem csak jelentős állami támogatással hanem a laza hazai szabályozásokkal is segíti az üzemek létesítését. Így azonban a szükséges kontroll nélkül létesülhetnek és működhetnek a gyárak, illetve az ezek hulladékát kezelő akku-feldolgozó üzemek. A büntetések összege még súlyos kihágások esetén is csak néhány millió forint, – így rendszerint ezek után sem változik semmi. 

A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházásba is besegített a magyar kormány, 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a megnyitó ünnepségen elmondta: „Magyarország a jövő autóiparának meghatározó szereplője az elektromos autókhoz kapcsolódó akkumulátorgyártás területén.”

Bodnár Zsuzsa

Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapképünk illusztráció (fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Megosztás