akku-hulladék

A nikkel határértékének kétezerszeresét mérték a SungEel akku-feldolgozójában

Korábban megírtuk, hogy a SungEel Kft. akkumulátorfeldolgozó-üzemeiben többször is rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a dolgozókat. Mindezt a kormányhivatal által megküldött bírságos határozatokból tudtuk meg, amelyekben azonban a hivatal kitakarta az anyagok nevét és mennyiségét, emiatt az Információszabadság Hatósághoz fordultunk. Hét és fél hónap után, a hatóság felszólítására végül a kormányhivatal elküldte a kitakarások nélküli dokumentumokat. Ezekből kiderül, hogy a rákkeltő nehézfémek levegőben mért koncentrációja a 2019 és 2022 között zajló vizsgálatok során mindig a megengedett határérték sokszorosa volt. De nem lehetett jobb a helyzet a cég bátonyterenyei akku-feldolgozójában sem, ahol egy szerkesztőségünkbe eljuttatott videó tanúsága szerint a darálóban rekedt fekete port kifúvatták a levegőbe. 

Június óta vártunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálatának lezárulására a SungEel Kft. büntetési határozatainak ügyében. Korábbi cikkeinkben ugyanis csak olyan, a Pest Vármegyei Kormányhivataltól kikért határozatokra hivatkozhattunk, melyekben a hivatal gondosan kitakarta az összes rákkeltő anyag nevét és azok üzemben mért koncentrációját; ezért NAIH-vizsgálatot kértünk az adatok kitakarása ügyében.

Több mint hét hónap várakozás és az adathatósággal való hosszas levelezés után a kormányhivatal a NAIH felszólítására végül megküldte a kitakarás nélküli határozatokat. Arról azonban csak a kormányhivatal tájékoztató leveléből értesültünk, hogy a felszólítás szerint adatigénylésünket „a kibocsátott, vizsgált anyagokra, a rákkeltő anyagokra, az ezekre előírt határértéket meghaladó mértékre és az érintett munkakörökre vonatkozó közérdekű és nyilvános adatokra figyelemmel” kell teljesíteni. A NAIH egyelőre számunkra még mindig nem küldte meg a vizsgálatát lezáró állásfoglalását az ügyben. 

Mindenesetre végre közzétehetjük, hogy milyen anyagokkal és milyen mértékben veszélyeztette a SungEel a dolgozóit éveken át.

2000-szer több nikkel

Az egyik kitakarás nélküli, 2022-es határozatból kiderül, hogy egy márciusi biológiai monitoring-vizsgálat szerint a szigetszentmiklósi üzemben 18 dolgozó nikkel és kobalt fokozott expozíciójának volt kitéve, ám a cég az eseteket nem jelentette és nem is vizsgálta ki. Majd szeptemberben és októberben újabb egészségügyi vizsgálatokra került sor, de a dolgozók állapota semmit sem változott.

A dokumentumban két légszennyezettségi mérés adatai is szerepelnek. Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. 2022. április-májusban végzett vizsgálatai során szilárd anyag, nikkel, kobalt, mangán, lítium és réz koncentráció mérését végezték el, több munkaterületen. Az egyik gépsornál

a nikkel levegőben mért koncentrációja kétezerszeresen haladta meg az előírt határértéket,

de a kobalt, mangán koncentrációja is sokszorosa volt a megengedettnek.

Névtelen Terv 1

Légszennyezés-mérési adatok a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban, 2022. 04.28.- 05.06. közötti mérések alapján. (forrás: kormányhivatali határozat)

Majd 2022 augusztusában az Akusztika Mérnök Iroda Kft. mért határértéket meghaladó nikkel- és kobalt-koncentrációt. A vizsgálatok nyomán a hatóság megállapította, hogy a vizsgált munkahelyek nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek; a 18 dolgozó súlyos veszélyeztetéséért pedig 8,4 millió forintos büntetést szabtak ki a cégre.

Nem voltak egészségügyi vizsgálatok

Mindezt tetézi, hogy a munkavédelmi előírásokat 2019 óta nem teljesítette a SungEel Kft. Korábban megírtuk, hogy 2019-ben 3,4 millió forintot, egy 2021-es határozat szerint pedig 2,9 millió forintot kellett fizetnie a cégnek a dolgozók súlyos és fokozott veszélyeztetése miatt. A most kitakarások nélkül megkapott egyik határozatból kiderül az is, hogy nikkel és kobalt esetében nem végezték el a kötelezően előírt éves biológiai monitoring vizsgálatokat. Vagyis a 

a fokozott expozíciónak kitett dolgozók körében éveken át elmaradtak a kötelező egészségügyi vizsgálatok. 

A lapunkban rendszeresen publikáló Darvas Béla professzor az Ökotoxikológia című folyóiratban megjelentetett  tanulmányában részletesen elemzi a katód- és akkumulátorgyártásban, valamint az akku-hulladékok feldolgozása során használt veszélyes anyagok, köztük a fémvegyületek káros hatásait.

Mint írja, „A vízben nem oldódó kobalt, mangán és nikkelsók kiporzás útján kerülnek elsősorban a munkahelyi levegőbe. Valamennyi felhasznált fémvegyület nem biztonságos használat mellett súlyos környezet-egészségügyi problémák forrásává válhat.” A tanulmány szerint a nikkel kitettsége allergiát, szív- és érrendszeri betegséget, vesebetegségeket, tüdőfibrózist, tüdő- és orrdaganatot okozhat, emellett egyes kutatások szerint kapcsolatba hozható egyes neurodegeneratív betegségekkel is (pl. Alzheimer-kór, Parkinson-kór, sclerosis multiplex).

De nemcsak rákkeltő nehézfémekkel veszélyeztette a SungEel a dolgozókat. Tavaly nyáron megírtuk, hogy a munkavédelmi hiányosságok miatt két ember halálát okozó robbanásos baleset is történt a szigetszentmiklósi üzemben, ami miatt 10 millió forintos bírságot róttak ki a cégre.

 

A cég bátonyterenyei üzemében sem tartották be a munkavédelmi előírásokat

Egy szerkesztőségünknek eljuttatott, a SungEel bátonyterenyei üzemében készült videófelvétel tanúsága szerint egy darálógép eldugulásakor a zárt rendszerű gépet szakszerűtlenül megbontották, hogy eltávolítsák a benne rekedt anyagot, majd   

a darálógépből a levegőbe „fúvatták” a  nehézfémtartalmú fekete port.

A felvételen a gépet megbontó dolgozók segédkeznek a ledarált akkumulátorokból származó por eltávolításában; az általunk kapott információk szerint több tonna veszélyes anyag kerülhetett így a levegőbe. Ez azonban nemcsak a munkavállalókra lehetett súlyosan egészségkárosító hatású – a szabad levegőbe kikerülő rákkeltő anyag komoly környezetkárosítást is okozhatott.  

 

A bátonyterenyei feldolgozó üzemről korábban megírtuk, hogy egy ellenőrzés során maguk a hatósági ellenőrök is erős, bőrkiütést és torokfájdalmat okozó oldószer-szagot tapasztaltak, s itt is történt géprobbanásos baleset, valamint tűzeset is. Mivel az üzemet a szabálytalan hulladékkezelés miatt számos esetben megbüntették, a működését 2023 nyarán le is állították.

A büntetések kifizetése vélhetően nem okozott gondot a cégnek, amely 2022-ben 18,5 milliárd forint árbevételt és 1,6 milliárd forint nyereséget produkált; a bátonyterenyei üzem működésének ideiglenes felfüggesztése viszont nagy bevételkiesést jelenhet a SungEelnek.

 

A szigetszentmiklósi akku-feldolgozó környezetvédelmi engedély nélkül működik

A munkahelyi balesetek és a munkavállalók veszélyeztetése mellett fontos lenne tudni, hogy a veszélyes anyagokkal dolgozó üzemekből kerülhetnek-e ki a környezetet terhelő vagy károsító anyagok. A szigetszentmiklósi üzemhez azonban környezetvédelmi hatásvizsgálat nem készült. A Pest Vármegyei Kormányhivatal ugyanis 2018-ban azt állapította meg, hogy az évi több ezer tonna selejtes akkumulátort feldolgozó telephelynek nincs jelentős környezeti hatása, ezért a feldolgozó üzem működését nem kötötte környezetvédelmi engedélyhez. Emiatt például a vízügyi hatóság vízmonitoring-kutak létesítését sem írta elő.

A légszennyező anyagok kibocsátását a SungEel-nek évente kell ellenőriztetnie és ezekről adatokat szolgáltatnia a hatóságnak. Ugyanakkor idén júniusban a kormányhivatal diffúz levegőszennyezés miatt megbírságolta a céget, derül ki az Országos Környezetvédelmi és Információs Rendszer (OKIR) adatbázisából. A büntető határozatot azonban az OKIR-ba nem töltötték fel, ezért közadatigénylésben kértük ki a hatóságtól – választ egyelőre nem kaptunk.  

Néhány hete a SungEel elkészítette magyar nyelvű honlapját, melyben nemcsak tevékenységük hasznosságát mutatják be, hanem azt is hangsúlyozzák, hogy cégük a környezetvédelmi szabályok betartásával működik.  

Sungeel.honlap.nemszennyezi

Fotó a bátonyterenyei és szigetszentmiklósi akku-újrahasznosító üzemeket működtető SungEel Hitech Hungary Kft. honlapjáról.

Emellett szakértői válaszokat is közölnek a hozzájuk érkező kérdésekre. Az egyik, légszennyezettségi vizsgálatokkal kapcsolatos kérdésre adott válaszban azt írják: „Mivel jelenleg a cég termelőtevékenységet nem folytat, ezért a levegőtisztaság-védelmi méréseket legközelebb az üzem újraindulásakor fogjuk elindítani. Terveink szerint akkor az aktuálisan releváns mérési eredményeket nyilvános felületeinken is közzétesszük majd a környező érdekelt felek tájékoztatása céljából.”

A cégnek mi is elküldtük kérdéseinket. Ezekben a bátonyterenyei üzem újraindulásáról, a súlyos munkavédelmi mulasztások következményeiről, a dolgozók veszélyeztetéséről, valamint a hatósági előírások betartásáról kértünk tőlük információkat. Cikkünk lezártáig a válasz nem érkezett meg, de amennyiben később kapunk tájékoztatást a SungEeltől, természetesen közölni fogjuk. 

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép: A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. (fotó: MTI/Komka Péter). Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. 

Megosztás