akku-hulladék

„Ezt a kurva gyárat be kell záratni” – elegük van a bátonyterenyeieknek a szennyező akku-feldolgozóból

Lakossági fórumon tiltakoztak Bátonyterenyén helyi lakosok a SungEel Kft. akkumulátor-feldolgozójának szabálytalan működése ellen. A számos alkalommal megbírságolt cég telephelyén tűzeset és robbanás is történt, a lakosokat az üzemből származó vegyszerszag és az ott engedély nélkül tárolt veszélyes anyagok mennyisége is felháborítja. Az eseményen, ahol a város polgármestere és a cég, valamint a hatóságok meghívott képviselői nem jelentek meg, a felszólalók azonnali intézkedéseket követeltek. Videó 

Megtelt a bátonyterenyei művelődési ház színházterme június 22-én, ahová lakossági fórumot hirdetett egy helyi civil közösség. Az eseményen az akkumulátor-újrahasznosító üzem felháborodást és aggodalmat keltő működése volt a téma. 

A Bátonyterenyei Civil Fórum által szervezett eseményre meghívták a SungEel Kft. és a hatóságok képviselőit, valamint a város polgármesterét, ám a meghívottak közül senki sem tudott részt venni a fórumon. A dél-koreai cég ügyvezetője üzleti útjára hivatkozva hárította el a felkérést – egy későbbi időpontra ígérve a lakosság tájékoztatását –, Nagy-Majdon József polgármester és a város két alpolgármestere pedig az esemény „politikai jellege” miatt utasította vissza a részvételt. 

A fórumon felszólaló lakosok elmondták, hogy az üzem működése miatt nem érzik biztonságban magukat, féltik az egészségüket és a környezetüket. A helyieket már tavaly sokkolta az akku-feldolgozóban történt, robbanással járó munkahelyi baleset, az idén júniusban történt tűzeset és a várost beborító füst pedig szintén aggodalommal töltötte el őket. A felszólalók hivatkoztak azokra a tényekre is, amit a céget sújtó büntető határozatok alapján az Átlátszó cikkei tártak fel: az üzem katasztrófavédelmi engedély nélküli működésére, a szabálytalanul tárolt rengeteg veszélyes anyagra, a lakóházakig is eljutó vegyszer-szagra és az üzem területén kimutatott talajvízszennyezésre. Panaszkodtak arra is, hogy az országos légszennyezettségi adatok alapján rendszeresen rossz Bátonyterenye levegője. 

Bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak a kormányhivatal emberei a selejtes akkukat feldolgozó üzemben | atlatszo.hu

Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság. A hulladék eredetét a telephelyen nem tudták igazolni, és a mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani. A fémhordókat gyakorlatilag az üzem minden zugában tárolták, a szabadban éppúgy, mint a darálógép közvetlen közelében.

A fórum előadói közül Lavajné Dóka Éva, a Civil Fórum egyik tagja elmondta, hogy független laboratóriummal akkreditált víz- és talajvizsgálatot akarnak végeztetni, és levegő-méréseket is terveznek. Orosz István, a Fórum másik tagja pedig többek között arról beszélt, hogy feljelentést tett a cég jogsértő működése miatt.

A civilek továbbra is várják a hiteles tájékoztatást és nem adják fel a küzdelmet, hogy megóvják településüket az üzem általuk környezetkárosítónak és veszélyeztetőnek tartott tevékenysége ellen. 

A fórumon több ellenzéki párt képviselője is megjelent, akik a támogatásukról biztosították a helyi civileket. A Párbeszéd – Zöldek pedig június 30-ra tüntetést hirdetett Bátonyterenyére „a mérgező akkumulátorgyárak” elleni tiltakozás jegyében.   

Szöveg: Bodnár Zsuzsa; Fotó, videó: Balogh Dénes

Nyitókép: Lakossági fórum Bátonyterenyén, az Ady Endre Művelődési Házban 2023. június 22-én. (Fotó: Balogh Dénes)

 

Megosztás