szabálytalanság

A katasztrófavédelmi hatóság már a baleset előtt megbírságolta a bátonyterenyei akkumulátorüzemet

Három embert szállítottak kórházba a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei üzeméből, ahol július 19-én technológiai robbanás történt. A baleset pontos okáról és a sérültek állapotáról hiába kérdeztük az illetékes szerveket, nem kaptunk tájékoztatást. Azt viszont sikerült kiderítenünk, hogy korábban a munkaügyi és a katasztrófavédelmi hatóság is milliós bírságot szabott ki az akkumulátor-újrahasznosítást végző cégre, amely a büntetés idején katasztrófavédelmi engedéllyel sem rendelkezett. 

A dél-koreai tulajdonú SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei gyára annak kapcsán került be két héttel ezelőtt a hírekbe, hogy az üzem területén súlyos sérüléssel járó robbanás történt. 

Az akkumulátorok újrahasznosítását végző üzemet tavaly júliusban adták át a Nógrád megyei Bátonyterenyén. A 9,3 milliárd forint összértékű beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott – mondta el Menczer Tamás államtitkár az üzem július 7-i megnyitóján. 

A szigetszentmiklósi székhelyű dél-koreai cég második magyarországi üzemét építette fel Bátonyterenyén, ahol évente 50 ezer tonna minőséghibás, selejtes akkumulátort dolgoznak fel.

A feldolgozáshoz évi 6 ezer tonnányi veszélyes anyagra van szükség.

Az üzemben különböző fémkomponenseket – nikkel, mangán, kobalt és lítium oxidjait – nyerik vissza a használt akkumulátorokból, illetve az akkumulátorgyártáshoz használt szennyvíziszapból. Az így kinyert fémoxid-port elsősorban a dél-koreai anyavállalathoz szállítják vissza, ahol alapanyagként újrahasznosítják. A cég legfőbb partnere a Samsung SDI gödi gyára. A bátonyterenyei üzem jelenleg a legnagyobb kapacitású akkumulátor-feldolgozó üzem Európában.

Akkumulátor-újrahasznosító üzemek Európában. „A tervben lévő üzemek közül a Northvolt svédországi egysége lesz a legnagyobb (125 ezer tonna/év), ám jelenleg még a SungEel HiTech Hungary Kft. évi 50 ezer tonna akkumulátor feldolgozására képes bátonyterenyei újrahasznosító üzeme rendelkezik a legnagyobb kapacitással.” (forrás: villanyautosok.hu)

A veszélyes anyagok jelenléte miatt a július 19-i üzemi balesethez nagy erőkkel érkeztek ki a tűzoltók és a mentők. A híradások először két egymás utáni robbanást említettek, majd arról számoltak be, hogy egy új gyártósor próbaüzembe helyezése során „technológiai robbanás” történt.

A balesetben négyen sérültek meg: egy férfit súlyos, kettőt pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba, az egyik sérültet a helyszínen látták el. Lakosságot veszélyeztető anyag nem került a levegőbe, ezt a katasztrófavédelmi hatóság Mobil Laborjával ellenőrizték.

Katasztrófavédelmi engedély nélkül működött

Megkerestük a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy a balesetről pontosabb képet kapjunk. Szerettük volna megtudni, hogy 

  • mi okozta a robbanásokat és a személyi sérüléseket,
  • történt-e személyi mulasztás, kellett-e rendőrségi vizsgálatot is lefolytatni,
  • hol érhetők el a laborvizsgálat eredményei,
  • kapott-e katasztrófavédelmi bírságot a cég,
  • milyen intézkedéseket tettek a további balesetek elkerülése érdekében.

Kérdéseinkre egy hét elteltével kaptunk meglehetősen szűkszavú választ. „A Bátonyterenye, Hatvani út 2. szám alatti telephelyen egy berendezés próbaüzeme során robbanás történt, melynek okát és körülményeit a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági és tűzvédelmi hatáskörében eljárva vizsgálja” – olvasható a hatóság válaszlevelében.

Megírták továbbá, hogy a robbanás során nem keletkezett tűz, és a lakosság nem volt veszélyben. A nekünk érkező válasszal egy időben a megyei katasztrófavédelem honlapjára is felkerült ugyanez a tájékoztatás a Mobil Labor vizsgálatai adataival együtt

A katasztrófavédelmi mobil labor mérési eredményei (forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

A nyilvános tájékoztatás azonban nem tartalmazza azt a meghökkentő kijelentést, ami az Átlátszónak írt levélben a fentieken kívül még szerepelt. Eszerint „az iparbiztonsági hatóság 2021. novemberében 3 millió forint katasztrófavédelmi bírságot szabott ki, és a katasztrófavédelmi engedély megszerzéséig a jelenlevő veszélyes anyagok mennyiségének csökkentésére kötelezte az üzemeltetőt”.

Eszerint tehát a 2021 júliusában átadott üzem novemberben 

a nagy mennyiségű veszélyes anyag ellenére katasztrófavédelmi engedély nélkül működött,

hasonlóan a Samsung SDI gödi gyárához, amelynek engedély nélküli működéséről és a katasztrófavédelem többszöri bírságolásáról februárban számoltunk be.

Több mint száz tonna veszélyes anyagot találtak a Samsung-gyár egy csarnokában, ahol nem is lehetett volna | atlatszo.hu

Eddig hat alkalommal büntette meg a katasztrófavédelmi hatóság a gödi Samsung-gyárat súlyos szabálytalanságok és mulasztások miatt. Hiányoztak vagy nem működtek a tűzjelző és tűzoltó berendezések azokban az üzemrészekben, ahol több száz tonna mérgező- vagy robbanóanyaggal dolgoztak, mérgező iszaptócsák álltak a szennyvíz-kezelőben, katasztrófavédelmi engedély nélkül tároltak veszélyes anyagokat, vagy engedély nélkül folyt a gyártás több üzemegységben. 

A bátonyterenyei üzem katasztrófavédelmi engedélyéhez szükséges online közmeghallgatásra csak 2021 decemberében került sor; az üzem Biztonsági Jelentését és a kiadott engedélyt azonban nem találtuk sem az eljárást lefolytató hatóság, sem a bátonyterenyei önkormányzat honlapján. A dokumentumokat ezért közadatigénylésben kértük ki a hatóságtól, de választ egyelőre nem kaptunk.    

Az OPTEN adatbázisa szerint a veszélyes anyagokkal dolgozó SungEel HiTech Hungary Kft. a munkaügyi hatóságtól is büntetést kapott korábban:

2021 őszén munkavédelmi jogsértés miatt 2 millió 970 ezer forint bírságot szabtak ki a cégre.

Az erről szóló határozat megismerése érdekében szintén közadatigénylést nyújtottunk be a megyei kormányhivatalhoz, de itt is várni kell a válaszra. 

A baleset sérültjeinek állapotáról is próbáltunk érdeklődni az Országos Mentőszolgálatnál, de ők még szűkszavúbbnak bizonyultak: semmilyen információt nem közöltek azon kívül, hogy három dolgozó, köztük egy súlyos sérült került kórházba. 

Környezetvédelmi hatásvizsgálatra sem volt szükség

Az évi 6 tonna veszélyes anyaggal dolgozó hulladékfeldolgozó cégnek a jogszabályok szerint csupán előzetes vizsgálati dokumentációt kell készítenie az engedélyezési eljárás során. Ezek után a környezetvédelmi hatóság dönt arról, hogy kötelezi-e környezeti hatásvizsgálatra a céget. Erre akkor kerül sor, ha jelentősnek ítélik az engedélyezni kívánt üzem környezeti hatásait.

A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én (forrás: MTI/Komka Péter)

A magyar hatóságok azonban még a gödi, komáromi és az iváncsai akkumulátorgyárak esetében is azt állapították meg, hogy – az ott felhasznált több tízezer tonna mérgező és gyúlékony anyag használata ellenére – a gigaüzemek környezetre gyakorolt hatása „nem jelentős”. Nem csoda hát, hogy a bátonyterenyei üzem is hasonló besorolást kapott: az eljárást lezáró határozat környezetvédelmi engedélyt és hatásvizsgálatot nem írt elő.  

Dél-Koreából csekélynek tűnik a magyarországi baleset

A bátonyterenyei esetről több dél-koreai hírportál is beszámolt. Ezek többnyire a magyarországi hírekre hivatkoznak, de a dailysisa.com nevű híroldal másként tálalja a történteket.

Leközlik ugyanis a SungEel Hitechnek a hírportálhoz eljuttatott tájékoztatóját, amely szerint a magyarországi üzemben nem is robbanás történt, hanem „egy olyan baleset, amelyben egy új létesítmény telepítése során a berendezés nyomás hatására eltört”. A cég szerint pedig nem négyen sérültek meg az üzemben, csupán „a partnercég két alkalmazottja szenvedett könnyű sérülést”.

A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én (forrás: MTI/Komka Péter)

A cikkek tartalmából azonban kikövetkeztethető, hogy nem véletlenül „stilizálják” csekély mértékűvé a bátonyterenyei balesetet: a SungEel Hitech ugyanis egy harmadik akkumulátor-hasznosító üzem megépítését is tervezi a Magyarországon, emellett a Samsung C&T Corporation részvételével egy németországi hulladékfeldolgozó üzemet kíván létrehozni.

Mindenesetre az OPTEN adatbázisa szerint a SungEel HiTech Hungary Kft. szépen gyarapodik. A tavalyi évben 5,4 milliárdos forgalmat bonyolított le, és 152 millió forintos adózott eredményt ért el.

Kerestük a céget a balesetről szóló ellentmondásos hírek tisztázása érdekében, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a levelünkre.        

Bodnár Zsuzsa

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Park Csul Min, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete (b) és Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátor-újrahasznosító gyárának avatásán, a Nógrád megyei Bátonyterenyén 2021. július 7-én (forrás: MTI/Komka Péter)

Megosztás