hulladékkezelés

Rákkeltő anyagokkal veszélyeztette dolgozóit a gödi Samsung-gyár selejtes akkumulátorait feldolgozó cég

Súlyosan veszélyeztette a dolgozóit a lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft., ezért a munkavédelmi hatóság nyolc és félmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget. A bírságot kiszabó határozat szerint 13 fő súlyos veszélyeztetettségnek volt kitéve. A hatóságok már többször megbüntették súlyos mulasztások miatt a hulladékfeldolgozó céget, amely most évi 52 ezer tonnára szeretné növelni kapacitását. A selejtes és minőséghibás akkuk mennyisége ugyanis nőni fog, hiszen a gödi Samsung-beruházás nemrég kapott katasztrófavédelmi engedélyt az új üzemére és hamarosan megkezdi működését az SK Innovation iváncsai akkugyára is.

Határértéket meghaladó légszennyezettség, rákkeltő anyagoknak kitett dolgozók, a munkavédelmi előírások sorozatos megszegése – íme néhány tétel abból a terjedelmes határozatból, amely a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. által az elmúlt években elkövetett munkavédelmi vétségeket sorolja fel. 

A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott, írta meg két évvel ezelőtt a kormany.hu. A megnyitó rendezvényen elhangzott, hogy a SungEel Hitech 2000-ben alakult meg Dél-Koreában, kezdetben nemesfém újrahasznosításra. 2008-ban kezdték a lítium akkumulátorok újrahasznosítását, majd 2014-ben kezdődött a globális terjeszkedés, újrahasznosító parkokat nyitottak Malajziában, Indiában és Magyarországon is.

Ju Szuk Koh, a Samsung C&T Corporation alelnöke, Nagy-Majdon József polgármester, Min In Hvan, a KDB Bank Európa Zrt. elnöke, Park Csul Min, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete, Ji Kang Mjung, a SungEel Hitech Kft. elnöke, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelõs államtitkára, Hjun Jung, a Samsung SDI Magyarország Zrt. alelnöke, Oszlánszki Mirtyll, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) képviselõje, Kil Jung Szong, az LG Electronics Lengyelország igazgatója és Park Jung Csull, a SungEel Hitech Kft. ügyvezetõje (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a SungEel HiTech Hungary Kft. második üzemének megnyitóján a bátonyterenyei ipari parkban 2021. július 7-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Az üzem a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. második magyarországi gyára, az első Szigetszentmiklóson működik. A Nógrád megyei Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben.

A feldolgozás során az elektromos gépjárművekhez felhasznált lítium-ion akkumulátorok hulladékából újrahasznosítható anyagokat (nikkel, kobalt, mangán és lítium elemekből álló fémoxidot valamint grafitot) nyernek vissza. A hulladékok gyártási selejtként, minőséghibás termékként, köztes hulladékként keletkeznek az akkumulátorgyártás során. Ezen kívül az akkugyártásban használt toxikus oldószer, az NMP (N-metil-2 pirrolidon) szennyvíz-iszapjának feldolgozását és újrahasznosítását is végzik.      

A céggel nem először foglalkozunk az Átlátszón. Egy tavaly augusztusi cikkünkben számoltunk be arról, hogy júliusban egy új gyártósor próbaüzembe helyezésekor „technológiai robbanás” következett be, melynek során négyen megsérültek; egy férfit súlyos, kettőt pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. A katasztrófavédelmi hatóság akkori nyilatkozata szerint lakosságot veszélyeztető anyag nem került a levegőbe.

Megírtuk azt is, hogy a céget a baleset előtt már megbírságolták, ugyanis katasztrófavédelmi engedély nélkül kezdte meg a működését. Az erre vonatkozó általunk kikért közadatokat csak a cikk megjelenése után kaptuk meg; eszerint a SungEel Kft.-t 3 millió forintra büntették engedély nélkül végzett tevékenység miatt. A bírságról szóló határozatban az is szerepel, hogy a szabadban tárolták azokat az úgynevezett Big Bag zsákokat, melyekben a nehézfémeket tartalmazó fémoxid hulladékok voltak, a veszélyes anyagokról pedig nem tudtak biztonsági adatlapot bemutatni.

A katasztrófavédelmi hatóság már a baleset előtt megbírságolta a bátonyterenyei akkumulátorüzemet | atlatszo.hu

Az üzemben különböző fémkomponenseket – nikkel, mangán, kobalt és lítium oxidjait – nyerik vissza a használt akkumulátorokból, illetve az akkumulátorgyártáshoz használt szennyvíziszapból. Az így kinyert fémoxid-port elsősorban a dél-koreai anyavállalathoz szállítják vissza, ahol alapanyagként újrahasznosítják. A cég legfőbb partnere a Samsung SDI gödi gyára. A bátonyterenyei üzem jelenleg a legnagyobb kapacitású akkumulátor-feldolgozó üzem Európában.

Tömeges veszélyeztetés

Az Opten cégadatbázisa szerint a SungEel Hungary Kft.-t két esetben is több millió forintnyi munkavédelmi bírsággal sújtották. A Pest Megyei Kormányhivataltól közadatigénylésünk nyomán megkaptuk a legutóbbi, 8,5 millió forintos büntetésről szóló terjedelmes határozatot. Ez 24 pontban sorolja fel, hogy a cég milyen súlyos mulasztásokkal veszélyeztette dolgozói egészségét és testi épségét. 

A határozat szerint a kft. tizennyolc munkavállalójának tavaly márciusi biológiai monitoring vizsgálata határérték feletti eredményt mutatott, és a munkahelyi légtér-szennyezettség mértéke is jelentősen meghaladta a megengedett értékeket.

Részlet a Pest Megyei Kormányhivatal 2022. november 4-i határozatából. (Forrás: Határozat)

Habár a veszélyes anyagok nevét kitakarták a határozatból, több helyen is ki lehet olvasni, hogy rákkeltő anyagoknak voltak kitéve a munkavállalók.

A kormányhivatal a „megállapított hiányosságok megszüntetésére” rögtön az első pontban arra kötelezi a céget, hogy a munkáltató a munkavédelmi hatóságot soron kívül tájékoztassa, amennyiben a rákkeltő anyagokra vonatkozó mérések meghaladják a határértéket.

A határozat hatodik oldalán két kitakart nevű légszennyező anyag is túllépi a határértéket, amik a hatóság szerint nem felelnek meg a vonatkozó jogszabályi követelményeknek. A vonatkozó előírás alatt pedig a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről szóló rendeletet idézi a kormányhivatal. 

A hatósági vizsgálatok és a helyszíni ellenőrzések több alkalommal, 2022 augusztusában és októberében zajlottak; ezek nyomán   

a határozat megállapítja, hogy a munkavállalók fokozott expozíciónak voltak kitéve több mint egy hónapon át. 

„A munkáltató nem biztosította, hogy a felhasznált anyagok a munkakörnyezetet ne szennyezzék, nem gondoskodott az egészségkárosító hatások megelőzéséről megfelelő műszaki, technológiai intézkedésekkel” – olvasható a szövegben.

A közadatigénylésünkre megküldött bírságos határozatból kitakarták a veszélyes anyagok nevét és a légszennyező anyagok koncentrációját. (Forrás: Határozat)

Az elkövetett mulasztások közt felsorolják, hogy a légszűrő berendezések rosszul működtek, kiszállt belőlük a veszélyes anyagokat tartalmazó por, nem minden munkavállaló viselt védőeszközt, és nem mindenki kapott tájékoztatást arról, hogy rákkeltő anyagokkal fog dolgozni.

Fokozott expozíció akkor alakul ki, ha a munkavállaló szervezetében a munkavégzés során bizonyos vegyi anyagok meghatározott biológiai határértékeket meghaladó koncentrációja jön létre. Biológiai monitoring: olyan munkahelyeken, ahol veszélyes anyagokkal dolgoznak, biológiai expozíciós mutatók laboratóriumi vizsgálatát kell elvégezni. Ennek során a biológiai expozíciós mutatókat a dolgozók vérében vagy vizeletében meghatározott gyakorisággal mérik. (Forrás: laboratorium.hu

Felrobbant egy darálógép: hárman megsérültek

Újabb adatigényléseink nyomán megkapott és egyéb hatósági dokumentumok szerint viszont a cég ezen kívül is számos alkalommal megsértette a hatósági előírásokat.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik dokumentuma a 2022 júliusában történt robbanásos baleset körülményei kapcsán 1 millió forintos bírságot szabott ki. A hatósági határozat szerint egy akkumulátorcellák darálását és szárítását végző berendezés a tesztindítás során felrobbant, s emiatt egy dolgozó súlyosan, egy másik könnyebben megsérült, továbbá egy tűzoltó is sérüléseket szenvedett. A folyamat során az akkumulátor-darálékot körülbelül 500-600 Celsius-fokos hőmérsékletre hevítik fel, és nitrogént juttatnak hozzá az égés megelőzése érdekében. A katasztrófavédelmi igazgatóság jegyzőkönyve szerint

a gép üzemeltetéséhez földgáz is kell, azonban a tesztindítás idején az még be sem volt vezetve.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a felrobbant gép nem szerepelt abban a biztonsági dokumentációban, amelyre a cég megkapta a katasztrófavédelmi engedélyt, tehát azt nem használhatták volna. 

Az üzemeltető arról is nyilatkozott, hogy a gyár területén kisebb tüzek is előfordultak „a cellák nem megfelelő kisütése miatt”, de ezek a cellatüzek a nyilatkozat szerint veszélyes anyagokkal nem érintkeztek.

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) adatai szerint a Nógrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi hatósága is megbírságolta a SungEel Kft-t. A légszennyező pontforrások működtetésére ugyanis a cégnek nem volt engedélye, ezért 1,5 millió forint bírságot szabtak ki rá.

A katasztrófavédelmi hatóság nem tartja indokoltnak a kapacitásbővítést

A SungEel Kft. 2022 októberében kapacitásbővítéshez kért engedélyt a hatóságoktól. Eddig évi 28 ezer tonna hulladék kezeléséről szóló engedéllyel rendelkeztek, viszont ezt a mennyiséget évi 52 ezer tonnára kívánják emelni, amiből a veszélyes hulladék évente 23 ezer tonna lenne. Az eljárást lezáró határozat szerint a bővítés miatt jelentős környezeti hatás várható, ezért hatásvizsgálatot kell lefolytatni és a cégnek üzemi kárelhárítási tervet kell benyújtani.

A kiadott határozat viszont ezen túlmenően is tartalmaz meghökkentő adatokat. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság például megállapítja, hogy 2022 áprilisában hat ponton ideiglenes furatokból talajvízmintát vettek az üzem területén és a vizsgálat szerint számos anyag ( szulfát, TPH, toluol, arzén, acenaftilén, acenaftén, fluorén, fenantrén, antracén, összes PAH naftalinok nélkül, diklóretánok komponenskörök) mennyisége meghaladta a talajvízben megengedett határértéket; ezért a vízügyi hatóság monitoring rendszer kiépítését írta elő. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal hulladékgazdálkodási osztályának észrevételei közt azt szerepel, hogy

„sajnálatos módon az elmúlt egy éves működés alatt a kft. nem tudott értékelhető naprakész nyilvántartást bemutatni, ami megfelel a jogszabályi követelményeknek”.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ennél is messzebbre ment a szigorúságban. Megállapítja, hogy a cég a veszélyes anyagok volumenében történő változásról a katasztrófavédelmi hatóságot nem tájékoztatta és nem kérte a katasztrófavédelmi engedélyének módosítását. Ezen kívül a 2022 júliusában történt robbanás ügyében sem zárult még le a kivizsgálás, nem ismertek a baleset pontos okai és következményei, ezért a hatóság leszögezi: „A fentiek alapján jelenleg nem tartom indokoltnak a telephely kapacitásbővítését.” 

Mindezek mellett 2022. december 1-jén egy teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárás is indult, s az ehhez készült dokumentáció a cég eddigi tevékenységéről, az alkalmazott technológiáról és a veszélyes anyagok mennyiségéről is közöl adatokat. Ebből kiderül, hogy a SungEel Kft. bátonyterenyei üzemébe a gödi Samsung akkumulátorgyárától érkezett a legnagyobb mennyiségű feldolgozandó selejtes akkumulátor: a 2022-es év első és második negyedévében ez a mennyiség kb. 3300 tonna hulladék volt.

A SungEel Hitech Hungary Kft. által átvett hulladékok mennyisége 2021-ben és a 2022-es év első és második negyedévében. (Forrás: Teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálathoz készült dokumentáció.)

Minthogy a Samsung második gödi gyára is megkapta a működéséhez szükséges katasztrófavédelmi engedélyt, emellett a SK Innovation iváncsai gyára is hamarosan megkezdi a működést és a komáromi gyár is vélhetően bővülni fog, az akkumulátorgyártás során keletkező hulladékok mennyisége is nőni fog. Ehhez pedig szükség lesz arra, hogy valahol fogadni és feldolgozni tudják ezt a megnövekedő mennyiséget. 

Az Opten cégadatai szerint a SungEel Hitech Hungary Kft. jelentős gyarapodásnak indult. 2020-ban a nettó 1,7 milliárdos árbevétel mellett a cég még 622 millió forintos veszteséggel zárta az évet, 2021-ben viszont már 5,4 milliárd forintos árbevételt és 152 milliós forint nyereséget könyvelhetett el.

Próbáltuk megkeresni a SungEel Hitech Hungary Kft.-t , de a megadott elérhetőségek egyikén sem tudtuk a céget elérni. A hivatalos dokumentumokban és cégadatbázisokban szereplő e-mail-címek nem működnek, a megadott telefonszám téves.

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban az átadás napján, 2021. július 7-én (Fotó: MTI/Komka Péter). A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás