Talpalatnyi föld

Hektáronként vásárolják fel a Balaton környékét NER-lovagok és kormányközeli vállalkozók

Tovább terjeszkednek a Balaton környékén a kormányhoz és a kormányközeli cégekhez köthető személyek. A földtörvény rendelkezéseinek köszönhetően nyilvánosságra hozott adásvételi szerződések sora tanúskodik arról, hogyan vásárol újabb földeket és zártkerteket ifj. Mészáros Lőrinc, a lélegeztetőbisznisz egyik szereplője, Schimicsek Tibor, a közpénzes megbízásokkal kitömött B+N Referencia Zrt. vezető tisztviselője, Szij László Csaba, vagy épp Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő.

Nemrég tette közzé a Facebookon Újbuda alpolgármestere, Barabás Richárd, hogy miközben „háború van, meg infláció, folyamatos áremelkedés, forintromlás, megélhetési válság, élelmiszerválság, klímaválság (…), Mészáros Lőrinc tovább bővítette birtokainak számát, mégpedig a NER egyik kedvenc településén Tihanyban. Itt vásárolta meg 300 millióért egy újabb ingatlan kicsit több mint egyharmadát.” A hírt több lap is lehozta.

Egy olvasónk azonban most arról küldött képet, hogy – bár a szerződésben Mészáros vevőként kifejezetten kérte, hogy az önkormányzat hirdetőtábláján ne függesszék ki az adásvételi szerződést – a hivatalban mégis kirakták a dokumentumot. Az ezen látható pontos helyrajzi szám segítségével lekértük a tulajdoni lapot, amelyről viszont kiderült, hogy mégsem az édesapa, hanem ifjabb Mészáros Lőrinc vette meg a tihanyi ingatlant.

A kifüggesztett adásvételi a polgármesteri hivatalban (forrás: olvasónk felvétele)

Olvasónk elmondása szerint a helyiek már csak annyival nyugtázták a kiírást, hogy „Nézzétek, Mészáros már megint vett valamit.”

Termőföld esetén (és ebbe beleértendőek az ún. zártkertek is) az adásvételi szerződés kifüggesztése azért szükséges, hogy az elővásárlásra jogosultak értesüljenek az eladásról, és hasonló feltételekkel megvehessék a telket. Az érintett 300 milliós ingatlan besorolása papíron „rét és gazdasági épület”, a vevő pedig földművesnek minősül. 2020 óta egyébként nem kötelező a szerződést az önkormányzati hirdetőtáblán közzétenni, azt a kormányzati portálon kell nyilvánossá tenni. Települési szinten fontos hirdetési felület az önkormányzat, mert kevesen böngészik napi szinten a kormányzati honlapot.

A 300 milliós ingatlan egy nagyobb osztatlan közös tulajdonú teleknek a része. A telken két épület van: a telek északi felén egy nagyobb ház, és egy medencének tűnő kék folt látható, a déli részen egy szolidabb barna ház látszódik. Helyi forrásunk szerint a barna házikós telek cserélt most gazdát. De osztatlan közös telek esetén nehéz beazonosítani, hogy melyik ingatlant ki használja.

Az érintett telek Óváron található, ami a település külterülete, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Balatonra. Korábban telekalakítási eljárást indítottak az ingatlanra, hogy a rétből és gazdasági épületből megfelelő átsorolást kapjon, de ezt az illetékes kormányhivatal egyelőre elutasította. A kormányhivatalt levélben kerestük, de nem árulták el, ennek mi az oka.

A telken két ingatlan található.

A telken még két további tulajdonos van bejegyezve. Az egyik az Art-Com Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amiről Barabás Richárd azt írta, hogy „Mészáros Lőrincnek az a szerencséje, hogy van neki egy magántőkealapja is, amely már korábban megvette ennek az ingatlannak egy másik darabját.” Ugyanis a cégadatbázis alapján az Art-Com Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az EKHO Magántőkealap tulajdona, amit a sajtóban Mészáros Lőrinchez kötnek. Az EKHO Magántőkealap tulajdonában lévő Art-Com Kft. korábban annak a Széchenyi-hegyen álló villának is a tulajdonosa volt, amit végül Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea vásárolt meg.)

A telken Eppel Jánossal kell még osztozkodnia, aki korábban már készségesen adott el neki tihanyi területet. Eppel János a Porsche Hungária volt ügyvezetője. A kormány korábbi kedvenc autóbeszállítója és családtagjai rendre felbukkannak olyan balatoni telekvásárlások közelében, melyekhez Mészáros Lőrincnek, illetve kormányközeli alakoknak volt vagy lesz köze.

A helyiek szerint ez a ház cserélt gazdát. (olvasói fotó)

Népszerű helyszín

A településrészen mezőgazdasági jellegű luxustanyák épültek az elmúlt időszakban a nem túl szigorúan betartott szabályozásoknak köszönhetően. Számos mezőgazdasági tárolónak álcázott luxusnyaralót, és víztározóként engedélyeztetett úszómedencét építettek ide.

Óváron építkezik többek között Rogán-Gaál Cecília, Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök exneje is,

aki vett ott egy kis villát, amit földig leromboltatott és újat épít helyébe, ami miatt a kormányhivatal megbírságolta.

444.hu 2020 nyarán írt arról, hogy Óváron Mészáros Lőrinc és felesége több mint 500 millió forintért vett gyümölcsöst. A Magyar Narancs pedig még 2014-ben írta meg, hogy egy a Balatonra néző, szintén külterületen fekvő, a faluközponthoz és a kompkikötőhöz is közeli nyaralót vásároltak meg, amelyet a helyiek szerint inkább a Mészáros gyerekek használnak. Továbbá a Tihanyi Vinarius Borárium 2017 óta az egyik ismert Mészáros-cég, a Búzakalász 66 Kft. tulajdona, az éttermet – ahol Rogán Cecília tartotta lakodalmát – a Mészáros Gasztro Kft. üzemelteti.

Luxusvillák, medencék, óriásdaru a védett területen – így épül be a Tihanyi-félsziget | atlatszo.hu

Itt hozták létre Magyarország első tájvédelmi körzetét 1952-ben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, Natura 2000-es természetvédelmi terület, világörökségi várományos helyszín – mégis rohamtempóban beépül a Tihanyi-félsziget. Az építkezéseket papíron szigorú szabályok korlátozzák ezen a kivételes helyen, de úgy tűnik, hogy a korlátozások nem vonatkoznak mindenkire. A környék rendkívül népszerűvé vált a NER-elit köreiben: drónfelvételen mutatjuk, hogy néz ki most a Tihanyi-félsziget, és hogy milyen sok mezőgazdasági tárolónak álcázott luxusnyaralót, és víztározóként engedélyeztetett úszómedencét építettek ide.

Tihany főépítésze szerint hosszú távon el lehetne gondolkozni azon, hogy a mezőgazdasági kertes területeket üdülőterületekké fejlesszék – írta meg a 444. Ezzel vélhetően legitimizálnák az olyan építményeket, melyek Óvár csodás lejtőin fekszenek, ránézésre luxusnyaralók, papíron azonban gazdasági épületek. És persze megnyílna az út további házak építésére is.

Közpénz hizlalja a Mészáros-gyerekek cégeit

Orbán Viktor gyermekkori barátjának, Mészáros Lőrincnek három gyermeke van: Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc, akik 2015 júniusában alapították meg a Fejér-BÁ.L. Zrt.-t. A cég már abban az évben nettó 1,1 milliárd forint árbevételt és 65,3 millió forint adózott eredményt ért el, 2020-ban pedig már 44,5 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak 4,2 milliárdos adózott eredmény mellett. 2021-ben értékesítés nettó árbevétele közel 50 milliárd, a nyereség 4,6 milliárd volt. Így nem csoda, ha ifj. Mészáros Lőrincnek futja balatoni nyaralóra.

Egyszerre 3 Mészáros-cég dolgozhat ugyanazon a projekten: 15,8 milliárdért építhetnek atlétikai pályákat | atlatszo.hu

Bár a nyerteseket hivatalosan még nem jelentették be, az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és konzorciumi partnere, a Magyar Építő Zrt. építhet atlétikai pályákat a BMSK megbízásából. A nyertes páros alvállalkozókat is bevon a projektbe, méghozzá a Mészáros és Mészáros Zrt.-t, valamint a Mészáros-gyerekek tulajdonában álló Fejér B.Á.L. Zrt.-t.

A sikerhez vélhetően hozzájárultak a nagy összegű állami beruházások is. Többek között a Fejér B.Á.L. kapta meg a zánkai tábor felújítását a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban 16,8 milliárd forintért, a Swietelsky Kft.-vel 25 milliárd helyett 40 milliárdért újítják fel az Iparművészeti Múzeumot, míg a nemzeti filmstúdiót a Market Zrt.-vel és a Duna Aszfalttal közösen 30 milliárdért fejleszthetik.

Külön említést érdemel a felcsúti Endresz György Általános Iskola, amelynek megújítását a Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. tervezte meg, és amelynek kivitelezését a Fejér-B.Á.L. Zrt. végezte. De a – szintén a Fejér-B.Á.L. alá tartozó – EURO GENERÁL Építő és Szolgáltató Zrt. sem panaszkodhat. A cég csak idén hét nagy összegű közebeszerzést nyert el, így például a Városi sportcsarnok építését Csornán 3,7 milliárd forintért, a GYMSZC PÁG Szakgimnázium komplex fejlesztését 1,8 milliárdért, vagy a győri mentőállomás és közúti kapcsolat kivitelezését 2,3 milliárd forintért.

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége | atlatszo.hu

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt. Ebből mindössze két ajánlatuk nem nyert, ezek értéke mindösszesen 255 millió forint volt.

Egy ingatlanmágus is felbukkant

Nemcsak a Mészáros-családot érdekli a Balaton. Szintén egy kifüggesztett adásvételi szerződés árulkodik arról, hogy az ábrahámhegyi Kvarc-Ásvány Bányászati Kft. megválik a Salföld 077/12 helyrajzi számon található bánya és erdő megnevezésű, valamint a Salföld hrsz. 077/16 erdő megnevezésű ingatlanától, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekszik.

A dokumentum szerint a vevő nem más, mint Schimicsek Tibor, aki az V. kerületi ingatlanbizniszek egyik jól ismert szereplője, és aki cégével tavaly megvette az orfűi akvaparkot is egy fővárosi irodaházzal együtt. Az üzletember a két salföldi ingatlanra 5,5-5 millió forintot költött.

Miután a salföldi bánya működése közérdeklődésre tart számot, érdeklődtünk az adásvételről a Kvarc-Ásvány Bányászati Kft.-nél. Többek között arra kérdeztünk rá, hogy a vevő jelentkezett be az ingatlanért, vagy a cég kereste meg a lehetséges vásárlót. A kft. cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. A telkek méretéből mindenesetre arra lehet következtetni, hogy magától a bányától nem válik meg a Kvarc-Ásvány.

Hosszabbítana a balatonfelvidéki homokbánya, milliárdos kártérítést helyezett kilátásba | atlatszo.hu

Hamarosan lejár a Kvarc-Ásvány Kft. környezetvédelmi engedélye, amellyel a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban működő bányából termeli ki a vörös homokkövet. A cég szerint a tevékenység az ott védendő természeti értékekben nem tesz kárt, ha viszont nem folytathatják a termelést, megközelítőleg 3,5 milliárd forint kár éri őket. Civilek tiltakoznak, a kormányhivatal hallgat.

Schimicsek 3 zártkertet is vett tavaly tavasszal a 9 km-re levő Szentbékkállán: a 2111 + 1585 négyzetméteres szőlő, valamint az 550 négyzetméteres rét és gazdasági épület összesen 36,5 millió forintjába került. Pár hónappal korábban, februárban pedig ugyanitt két területet vásárolt: egy 1,44 hektáros, illetve a mellette fekvő 6318 négyzetméteres szőlőt 18 millió forintért.

Schimicsek Tiborról a Magyar Narancs 2019-ben írt hosszabban. A cikkben arra mutattak rá, hogyan játszottak át értékes ingatlanokat V. kerületében bizonyos vállalkozók kezébe. Az Egyetem tér 5. földszintjén található 500 négyzetméteres üzlethelyiséget például az orosz Sberbank bérelte az önkormányzattól, majd megkapta a lehetőséget, hogy régi bérlőként megvásárolja az ingatlant az ilyenkor szokásos 30 százalékos kedvezménnyel. A bank azonban az őt megillető jogával élve az elővásárlási jogot új jogosultra ruházta át – a kedvezménnyel együtt.

„Az Egyetem téri ingatlan új tulajdonosa egy ingatlanos szakember, bizonyos Schimicsek Tibor lett a földhivatali adatok szerint.” De nem csak ebben az esetben volt szerencséje Schimicsek Tibornak: „az ő tulajdonában áll az a Fin-Invest 2000 Ingatlanforgalmazó is, amely a Modern Fodrász Szövetkezettől kapott hasonló jogosultságot pár éve. A fodrászcég a régi MTV-székház mögött, a Nádor utcában bérelt a belvárosi önkormányzattól 102 négyzetméteres helyiséget, ahol ma is fodrászszalont visznek. Ez a földszinti, utcai ingatlan ma már a Fin-Investé” – írta akkor a lap.

A lélegeztetőbizniszen is profitáló cég vette meg az orfűi aquaparkot egy fővárosi irodaházzal együtt | atlatszo.hu

Kiderült, ki az új tulajdonosa az orfűi aquaparknak. A Pécs közelében található, népszerű strand tavaly nyáron már nem fogadott vendégeket, mert a hírek szerint egy kormányközeli vállalkozó kezébe került. Akkor azonban még a liciteljárás sem folyt – mostanra viszont már lezajlott, és a nyertes neve is napvilágra került. A vevő nem más, mint Schimicsek Tibor, az V. kerületi ingatlanbizniszek egyik jól ismert szereplője, aki cégével a fel nem használt lélegeztetőgépeket is tárolta raktárában.

Tavaly ősszel pedig azért került a sajtó érdeklődésének középpontjába a vállalkozó, mert az ő cégével, a Victoria Ingatlanhasznosító Kft.-vel kötött szerződést a kormány a felvásárolt, de nem használt lélegeztetőgépek tárolására egy 160 ezer négyzetméter alapterületű ingatlanegyüttesben. Lapunk közadatigényléssel póbálta kideríteni, mi lett a lélegeztetőgépek sorsa, már a pert is kilátásba helyeztük, amikor az Állami Egészségügyi Ellátó Központ végül hirtelen válaszolt.

Így derült ki, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerint „a két helyszínen lévő raktárak bérelt raktárak, a bérleti, üzemeltetési szerződések az Operatív Törzs engedélye alapján kerültek megkötésre. A Carolina Ingatlanforgalmazó és Ingatlanfejlesztő Alap (iktatási sz.: ÁEEK/60852-119/2020, korábbi tulajdonos: VICTORIA Ingatlanhasznosító Korlátolt Felelősségű Társaság) kezelésében lévő gödöllői raktárban, illetve a Waberer’s-Szemerey Kft. (iktatási sz.: ÁEEK/15417-351/2020) kezelésében lévő szigetszentmiklósi raktárban kerülnek tárolásra az orvosi eszközök.

A lélegeztetőgépre jutó nettó tárolási költség havonta mindösszesen, a két raktár tekintetében: kb. 15 M forint.”

Vagyis Schimicsek Tibor vállalkozása pár hónapig biztosan milliókat keresett a bérleti díjakkal. A cégadatok alapján azonban aligha ez volt a legnagyobb üzlete. A vállalkozásnak ugyanis – bár az éves bevétele 44 millió forintról öt év alatt 108 millióra nőtt – az adózott eredménye (vagyis a nyeresége) 1 milliárd forintra ugrott a 2019-es 70 millió forinthoz képest. 2021-ben pedig még ezt is sikerült felülmúlni: a 343 milliós forgalomhoz 3,4 milliárdos adózott eredmény párosult.

 

Szintén figyelemre méltó az ORO-INVEST Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. teljesítménye. A Schimicsek Tibor vezette cég tavaly 270 milliós forgalom mellett 2,1 milliárdos nyereséget ért el.

„Összesöpört” egy 120 milliós ingatlant

Szij László Csabának (aki nem azonos Szíjj László jachttulajdonossal), szintén megtetszett Szentbékkálla: ő egy 3246 négyzetméteres ingatlant (1698/1 hrsz.) vásárolt ott 120 millió forintért. Szij László Csaba a B+N Referencia Zrt. egyik cégjegyzésre jogosult munkavállalója.

A 6516 fős B+N Referencia azon túl, hogy saját fejlesztésű takarítórobotot mutatott be és állított munkába, számos közbeszerzést nyert az elmúlt években. Ahogy arról az Átlátszó is beszámolt, 2017-ben például egy 12 milliárd forintos tendert húztak be a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnál, majd 2018-ban egy 24 milliárd forintos pályázaton is sikerrel szerepeltek. 2019-ben többek között egy nettó 26 milliárdos keretszerződést nyertek el szintén a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól.

NER-közeli cég nyerte a MÁV fertőtlenítésre kiírt kétmilliárdos tenderét | atlatszo.hu

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. átal kifejezetten koronavírus elleni fertőtlenítésre kiírt közbeszerzést a B+N Referencia Zrt. nyerte. A céget Rogán Antal és Tombor András üzleti köreihez tartozónak mondják, és évek óta fürdik a közpénzes megbízásokban.


2020-ban pedig, amikor tombolt a koronavírus járvány, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. által kifejezetten koronavírus elleni fertőtlenítésre kiírt közbeszerzését is a B+N Referencia Zrt. vitte el. Végül az év végén meghirdetett – szintén erősen korlátozó – gigatendert is megszerezték, így ők végezhetik a kórházak 300 milliárd forintos takarítási munkálatait 4 évig.

A sok sikeres közbeszerzés a társaság bevételein is meglátszik: a B+N Referencia Zrt. éves forgalma az elmúlt öt évben 13,7 és 67,3 milliárd forint között mozgott, az adózott eredményük pedig 1,4 milliárdról 5,7 milliárdra nőtt. (A 2021-es évre vonatkozó adatok még nem elérhetők.)

Arról, hogy ki áll a kormány kedvenc takarítócége mögött, több médium is cikkezett már.

A Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonában álló vállalkozásban egy ideig Tombor András, Orbán Viktor korábbi biztonságpolitikai főtanácsadója is üzletrészt vásárolt, de a Zoom.hu szerint a B+N mögött korábban Simicska Lajos személye is felsejlett. Tombor és Kis-Szölgyémi emellett együtt vezette a Multireklám Kft.-t is, amelyet Tombor végül Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségének adott tovább – mutatott rá a Népszava.

Arról, hogy a cég körül néha furcsán lejt a pálya, ebben a cikkben írtunk:

„Ez egy felháborítóan versenykorlátozó kiírás” – gyanús pályázat a XII. kerületben | atlatszo.hu

Ünnepek alatt pályázhat az a nagyon felkészült szolgáltató, aki szeretné Magyarország 93 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményének 372 telephelyét őrizni és takarítani. Az őrzésre kiírt 200 milliárdos pályázat mellé 300 milliárdért a takarításra is lehet ajánlatot tenni: ezért a pénzért közel 3,6 millió négyzetmétert kell rendben tartani.

Jól képviseli az érdekeit

Szentbékkálla mellett Mindszentkállán is zajlik az élet. A nagyjából 240 fős településen Szatmáry Kristóf vásárol összesen 6831 négyzetméternyi szőlőt 3 millió forintért. Ez nem meglepő, hiszen a fideszes országgyűlési képviselő borászkodik is: badacsonyi panziója 2020-ban 127,6 millió forintos európai uniós támogatást kapott.

Idén májusi vagyonnyilatkozata alapján a térségben Mindszentkállán már volt 2,8 hektár „szőlő, út, legelő” besorolású földje, Kisapátiban 2,5 hektár szőlője, Badacsonytomajon pedig 550 négyzetmér panziója és borászata is.

Uniós pénzből épül a fideszes képviselő borászata és panziója a Badacsonyon | atlatszo.hu

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki. Az épületek előtti mesterséges rézsűk annyira kiemelkednek a hegy oldalából, hogy már messziről is jól látható a projekt.

Az űrből is látszik

Dr. Sárhegyi István és Dr. Rábely Balázs is úgy döntött, földet vásárol a Balaton mellett. A két ügyvéd – akik egyben féltestvérek is – Balatoncsicsón vesznek 3,2 hektár szőlőt 35 millió forintért. A két jogász közül Sárhegyi István a magyar űrprogram meghatározó szereplője.

Ahogy a Szabad Európa írja: „2021-ben 9 milliárdot szán a kormány a magyar űripar fejlesztésére. A Nemzeti Űrstratégia megalkotásának és a nemzeti űripar fejlesztésének egyik mozgatórugója Sárhegyi István. A 26 éves jogász-közgazdász végzettségű üzletember 2017-ben ismerkedett meg az űrszektorban rejlő lehetőségekkel a Nemzetközi Űregyetemen. Azóta meredeken ível a pályája. Az első magyar geostacionárius műholdas és a Pille sugárzásmérő eszközt gyártó cégbe is bevásárolta magát.”

A magyar kormány 2024-ben a (száz százalékban állami tulajdonú) Antenna Hungária, a 4iG Nyrt. és Sárhegyi István cégéből, a New Space Industries Zrt.-ből létrehozott konzorciummal, a 2020-ban alapított CarpathiaSat Zrt.-vel juttatná geostacionárius pályára az első hazai kereskedelmi műholdat, amely kormányzati és tudományos-kutatási feladatokat is ellátna. A több tízmilliárdos projektben a korábban Mészáros Lőrinccel is üzletelő Jászai Gellért is érdekelt a 4iG Nyrt.-n keresztül, amely jelenleg a többségi tulajdonos a zrt.-ben.

De Sárhegyi István több más szállal is kötődik a NER-hez. Édesanyja, Dr. Bártfai Beatrix férjével a Sárhegyi&Társai ügyvédi irodát viszi, amely dolgozott például az Eximbanknak (meglehetősen drágán), Bártfai Beatrix pedig többek között Habony Árpád cégalapításában működött közre. Sárhegyi apuka továbbá a Fidesz delegáltja volt a Nemzeti Választási Bizottságban 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben, a Sárhegyi ügyvédi iroda pedig számos állami megbízást kapott 2010 óta. Emellett egy balatonvilágosi társasház-beruházáshoz is kapcsolható a család. Igaz, ez a projekt a heves ellenállás hatására végül meghiúsult, legalábbis az eredetileg tervezett formában.

Bukott perért is nagyvonalúan honorálja az Eximbank a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát | atlatszo.hu

Az oligarchacsere-projekt részeként is értelmezhető büntető- és polgári peres eljárások folynak az Eximbank székházbérlete kapcsán. Az eljárások kulcsszereplője Bártfai Beatrix ügyvéd, a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda tagja: a székházszerződés megszüntetéséért indított polgári perben is Bártfai képviseli a bankot. Noha ebben ügyben még nincs jogerős ítélet, az Exim csaknem a teljes ügyvédi díjat kifizette az irodának, dacára annak, hogy Bártfaiék első fokon elbukták a pert.

Az Oszkó család is beszállt a bizniszbe

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy 16,8 hektárnyi földet: gyümölcsösöket, szőlőket, réteket, szántókat vásárol Balatonhenye külterületén Dippold Miklós, a falu végén található “óriásbirtok” korábbi résztulajdonosa, Guller Zoltán miniszteri biztos sógora. A Dippoldtól és Gullertől egy Tiborcz Istvánhoz köthető alapkezelőn át Oszkó Péter volt pénzügyminiszter vagyonkezelő cégéhez került projektcég, a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft. tulajdonosi körébe eközben közvetve egy olyan alapítvány is bekerült, amelynek Oszkó Péter felesége, Oszkó-Jakab Natália a kuratóriumi elnöke.

Tovább terjeszkedik Balatonhenyén az Oszkóék portfóliójába került birtok volt tulajdonosa | atlatszo.hu

A strómanvádra reagálva Oszkóék tavaly úgy fogalmaztak, hogy „az OXO Properties Holding Kft. üzleti céllal végez ingatlanbefektetéseket, saját üzleti stratégiája megvalósításaként. Erre tekintettel a kérdés, hogy kinek a részére hajtjuk végre a balatonhenyei fejlesztést nem egészen értelmezhető, tevékenységünk végzése kizárólag saját cégünk nevében és javára történik.”

Katus Eszter – Zimre Zsuzsa – Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Népszerű a „magyar tenger”, ha ingatlanvásárlásról van szó. Fotó: Átlátszó/archív

Megosztás