nemzeti tőkésosztály

Titkolják, mennyiért bérelték az Alcsúti Arborétumot Mészáros Lőrinc fiának esküvőjére

Augusztus utolsó hétvégéjén tartotta esküvőjét ifjabb Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor felcsúti barátjának fia – értesült portálunk. Az eseményre az Alcsúti Arborétumban került sor, amely akkor „technikai okok miatt” éppen zárva tartott. Mivel az arborétum tulajdonosa az állami Duna-Ipoly Nemzeti park, érdeklődtünk, mennyi bevétele származott a rendezvényből. Tőlük és a parkot működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól sem kaptunk érdemi választ kérdéseinkre.

Támogatási kampány

 

„Az említett helyen és időben családi rendezvényre került sor, ebből fakadóan magánéleti eseményről, annak körülményeiről Mészáros Lőrinc úr nem kíván nyilatkozni”

– ezt a választ kaptuk a Mészáros Csoport sajtósától, amikor azt tudakoltuk, hogy mennyi bérleti díjat fizettek az Alcsúti Arborétum használatáért augusztus 29-én.

Információink szerint aznap ott tartották a volt felcsúti polgármester fiának, ifjabb Mészáros Lőrincnek az esküvői ceremóniáját. Ezt sejtetik a Mészáros család szűkebb-tágabb baráti körében készült és nyilvánossá tett esküvői fotók is, amelyeken azonban a Mészáros család maga, vagy helyszínmegjelölés nem szerepel.

Osztoznak a bevételen

A park bérletéért általuk fizetett bérleti díjat azonban nem árulja el sem az arborétumot működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, sem a tulajdonos, a Duna-Ipoly Nemzeti park. Az Alcsúti Arborétumot a Puskás Akadémia weboldala az „Akadémia füvészkertjeként” említi.

Mint ezt nyolc évvel ezelőtt megírtuk, a Duna-Ipoly Nemzeti Park-on (DINPI) keresztül állami- vagyis köztulajdonban lévő, a tavaszi hatalmas hóvirágmezőiről is ismert arborétumot évek óta a felcsúti Puskás Akadémia működteti. Arról is írtunk, hogy uniós támogatás is jutott a kert szebbé tételére.

EU-támogatásból szépül az Alcsúti Arborétum az Orbán-alapítványnak

A nehéz sorsú futball-tehetségek milliárdos stadionépítéssel spékelt felkarolása mellett a környezetvédelem is kiemelt szerepet kap az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított, a Puskás Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány céljai között: az állami tulajdonú, műemléki és természetvédelmi védettséget egyaránt élvező Alcsúti Arborétumot ugyanis már egy ideje az alapítvány tulajdonában lévő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport

Sőt, annak idején a Magyar Narancs tudta meg, hogy a park felújítását, az akkor még felcsúti polgármester Mészáros cége végezhette, profi kertépítő cégeket megelőzve nyerte el a DINPI közbeszerzési pályázatát.

Az általunk akkor kikért (a nemzeti park és a fociakadémia alapítványa közötti) szerződés szerint

az ott tartott rendezvények bevételein a nemzeti park és a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 65%-35% arányban osztozik, míg a belépőjegyek árából származó bevételt elfelezik.

Ennek ellenére a Mészáros-család által ott rendezett augusztusi rendezvényből származó bevételt firtató közérdekű adatkérésünkre a törvény által adott határidőn belül csupán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság válaszolt – ők sem árultak el azonban semmit.

Mint írták, mivel az arborétum üzemeltetését 10 éve a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány végzi, ők nem rendelkeznek a kért információkkal.

Pedig az Alcsúti Arborétum nem magánkert, ezért annak a bevételei, kiadásai mindannyiunk pénztárcáját érintik.

Félmillió egy napra

Az arborétum honlapja szerint a hangulatos meghitt környezetben fekvő Kápolna kiváló helyszín templomi szertartás lebonyolítására. A Kápolna melletti rét alkalmas polgári esküvők, állófogadások megtartására.

A házasságkötés helyszínének „az arborétum közvetlen szomszédságában lévő Puskás Akadémia Sport Hotelt és festői környezetét” ajánlják, amely igény szerint a polgári szertartást is lebonyolítja „a csónakázótó hangulatos kis szigetén”. Az esküvői szertartást követően lehetőség van a Hotelben különféle típusú lakodalom megtartására, a 120 fő befogadására alkalmas fedett teraszon, az 50 fős belső étteremben, a konferenciateremben és kerthelyiségben – áll a honlapon.

Mivel a környezet valóban festői szépségű, nem csoda, hogy a fiatal párok szívesen választják eküvői fotóik helyszínéül az arborétumot, amelyet a következő összegekért és körülmények között tehetnek meg:

  • esküvői és alkalmi fotózás látogatási időben csak a fotós és az ifjú pár részére: 12.000 Ft/óra
  • látogatási időben Alcsúti lakosok számára: 10.000 Ft/óra
  • látogatási időn kívül: 20.000 Ft/óra.

Emellett lehetőség van filmforgatásra is, amelyhez a terület bérleti díja 450.000 Ft/forgatási nap. Vagyis, annak, aki kibérelné egy napra a területet, majnem félmilió forintot szinte biztosan le kell tennie az asztalra.

Nem lehetne bezárni

Az annak idején megkapott szerződés és annak mellékletei ugyanakkor többek között arra is kitérnek, hogy az arborétum egyes részeit igen, azonban az egészét nem lehet bezárni az ott szervezett rendezvények idejére, és hogy azok nem korlátozhatják a látogatókat.

A park Facebook oldala szerint viszont Mészárosék családi rendezvénye idejére, augusztus 29-re bezárták a látogatók elől az arborétumot, technikai szünetre hivatkozva.

Forrás: Facebook

A felhívást már augusztus 4-én közzétették, sőt, rögzítették is az oldal tetején, azaz nem lehetett szó hirtelen jött kárelhárításról, amely a teljesen lezárást indokolhatná.

Miniszterelnök a násznépben

Forrásunk szerint Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett ifjabb Mészáros Lőrinc esküvőjén, ezért az Országos Rendőr-főkapitányságtól megpróbáltuk megtudni, hogy az esküvő napján hány emberrel és milyen költséggel végeztek rendezvény biztosítást, és ennek költségét ki fizette. Mostanáig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Horn Gabriella – Katus Eszter

Fotó: Festői szépségű látvány fogadja az Alcsúti Arborétum látogatóit. Forrás: az arborétum honlapja

Megosztás