Nemzeti Együttműködés Rendszere

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt. Ebből mindössze két ajánlatuk nem nyert, ezek értéke mindösszesen 255 millió forint volt. 

A történet 2015-ben indul, ekkor jegyezték be a cégbíróságon a roppant furcsa nevű Fejér-B.Á.L. Zrt.-t. Mit jelölhet a BÁL? – merülhetett fel bárkiben a kérdés. Tán ódivatú bulikból akar valaki meggazdagodni?

Hamar kiderült, hogy nem erről van szó, a cég nem holmi nyugdíjas partyarcok gyűjtőhelye lesz, a magyarázat sokkal prózaibb: az a bizonyos három betű Mészáros Lőrinc gyerekei nevének jelöli. Beatrix, Ágnes és Lőrinc. BÁL.

„Megküzdünk, megharcolunk minden egyes mukáért!”

– ezt pedig már apjuk, a közbeszerzések sztárja nyilatkozta 2014-ben az RTL Híradónak. A mondás már akkor is inkább vicces volt, mint igaz, hiszen vállalkozásai ebben az időszakban (is) sorra nyerték a nagy értékű tendereket. 

Nem kérdés, hogy Mészáros ezeknek a megbízásoknak is köszönheti, hogy néhány év alatt az ország második leggazdagabb emberévé vált. Gyerekei cégének közbeszerzéseit átnézve pedig az is kijelenthető: ha a sarjak ugyanolyan tempóban szivattyúzzák ki a közpénzt, mint eddig, akkor ők is nagyon gyorsan felkerülhetnek a gazdaglistára.

A Fejér-B.Á.L. Zrt.-nek már a kezdetek kezdetén szerencséje volt, alapítása után három hónappal már be is húzott egy nagy értékű közbeszerzést: a West Hungária Bau nevű építőipari óriással közösen nyerte meg a Szombathelyi Püspöki Palota lebombázott épületszárnyának helyreállításáról szóló, 828 millió forintos pályázatot.

Még meg sem száradt a tinta ezen szerződésen, jött is a következő: másodjára egy kisebb értékű – 137 millió forintos – tendert nyertek meg a céggel, feladatuk a bicskei tanuszoda korszerűsítése volt. 2016-ban pedig meglett az első többmilliárdos közbeszerzés is: szintén a WHB-val közösen egy 2,5 milliárd forint értékű munkát húztak be, a pénzért a Nemzeti Lovarda területén meglévő épületeket kellett átalakítaniuk, bővíteniük. 

És innen már nem volt megállás: a mérleg jelenleg 70,5 milliárd forinton áll, a kozbeszerzes.hu adatai szerint  ekkora összértékű pályázatokon hirdették ki győztesként a Fejér-B.Á.L. Zrt.-t. A tenderek nagy részét nem egyedül, hanem konzorciumi partnerekkel közösen nyerte meg a vállalkozás, a partner legtöbbször a már fentebb említett WHB volt. 

A 70,5 milliárdos összegbe beletartozik az a 40 milliárd forintos keretszerződés is, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel kötöttek meg. Az MNV a cég „feladataihoz kapcsolódó kivitelezési munkák elvégzésére” írt ki pályzatatot, a tenderen hatan futottak be, ők valamennyien részesülhetnek majd a pénzből. Ha ezt a pályázatot nem számoljuk, mondván, nem tudjuk, hogy a Mészáros-gyerekek cége ebből végül mennyit kap majd meg, a végösszeg akkor is irigylésreméltó: 3 év alatt 30 milliárd forint. 

Az alapján az adat alapján, amely pedig azt mutatja meg, hogy hány pályázatot veszített el a társaság, egyértelműen kimondható: a Mészáros-gyerekek valódi zsenik. 15 pályázatból ugyanis eddig csupán kettőt nem sikerült elhozniuk. (További két közbeszerzést a kiíró érvénytelenített)

Az egyik vesztes pályázat egy 149 millió forintos irodafelújításról szólt, a másik pedig egy 106 millió forintos kivitelezésről (utóbbi egyébként éppen az MNV-s keretszerződés kapcsán). Ez mindösszesen 255 millió forint, ami eltörpül a megnyert milliárdok mellett. 

A közbeszerzési sikerek pedig hozták magukkal a nyereséget is. A Fejér-B.Á.L. Zrt. nyeresége az Opten adatai szerint 2015 óta összesen 1,182 milliárd forint volt, ez azt jelenti, hogy a gyerekek 1 millió forintot kerestek a cégalapítás óta eltelt minden egyes nap.

A közbeszerzésekről táblázatot is készítettünk, ezt ezen a linken érhetik el.

Napi egymillió forint nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége from atlatszo.hu on Vimeo.

Megnéztük azt is, hogy ugyanezek a mutatók hogy alakultak Mészáros Lőrinc fő cégénél, a Mészáros és Mészáros Kft.-nél. Itt egy kicsit más számok jöttek ki: a Mészáros és Mészáros Kft. az Orbán-kormány beiktatása óta 638 milliárd forint értékű közbeszerzésen indult egyedül illetve másokkal közösen, a nyertes pályázatok értéke 491 milliárd forint, a veszteseké 147 milliárd forint.

A Mészáros és Mészáros Kft. esetében tehát a megnyert tenderek értéke közelíti az 500 milliárd forintot (491 milliárd forint). Ebben szintén van egy keretszerződés, az NFP két 70 milliárdos szerződése. Ennek lényege, hogy az NFP előre kihirdette a leendő győzteseket, amelyek később indulhatnak majd a munkákért. A végeredmény viszont akkor is szép, ha ezt levesszük a végösszegből, amely így jelen pillanatban 351 milliárd forint.

Ha a közbeszerzések számát tekintjük, akkor a Mészáros és Mészáros Kft. 53 közbeszerzést nyert meg, és 17-et veszített el. Ez az összes pályázat harmada.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.  Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás