közbeszerzés

Hatmilliárdért építenek iskolát Biatorbágyon a Mészáros-gyerekek

Az oktatási épület kivitelezésének eredetileg becsült értéke nettó 6,7 milliárd forint volt.

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából derült ki, hogy a leggazdagabb magyarnak sorolt Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége újabb iskolát húz fel, ezúttal a Pest megyei Biatorbágyon. A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. által kiírt tenderben az áll, hogy a három szintes (földszint plusz két emelet) általános iskola kialakításának magyar organikus építészeti stílusúnak kell lennie.

Az épületben 33 tanterem és egy tornaterem kap helyet. Emellett lesz egy kültéri, multifunkciós sportpálya a labdajátékoknak, de az rendelkezik majd futókörrel és futó-távolugró pályával is.

A BMSK a nyertes ajánlattevővel, a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-vel néhány héttel ezelőtt, október 14-én írta alá a nettó 5,99 milliárd forint értékű szerződést. A kivitelezés összegét egyébként eredetileg nettó 6,7 milliárd forintra becsülték.

A felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége korábban a Bács-Kiskun megyei Izsákon és a Pest megyei Dunakeszin vágott bele oktatási intézmény felhúzásába. Mindkét munka 3 milliárd forintos volt és a Fejér-B.Á.L. Zrt. a West Hungária Bau Kft.-vel közösen végezte azt el.

A zrt. Érden is elnyerte több oktatási intézmény kivitelezését, így a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumot 6 milliárd forintért építik, az Érdi Szakképzési Centrumot 6 milliárdért ők bővítik ki és a Batthyány Sportiskola rekonstrukcióját 5,4 milliárd forintért végzik el. Ezek mellett a Fejér-B.Á.L. a Magyar Építő Zrt.-vel közösen újítja fel a Zichy-kastély iskolaépületét Zsámbékon 344,3 millió forintból.

A 2015 júniusában létrehozott Fejér-BÁ.L. Zrt. már az alapítás évében nettó 1,1 milliárd forint árbevételt ért el, majd ezt egy év alatt meg is háromszorozta. A zrt. árbevétele 2016-ban nettó 3,2 milliárd forintra, 2017-ben 10 milliárdra, majd 2018-ban 22 milliárdra emelkedett.

Tavaly azt is kiszámoltuk, hogy a cég napi egymillió forintnál is több nyereséget termel:

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt.

Idén pedig Mészáros Lőrinc is betársult a vállalkozásba a gyerekei mellé, és bár csak 600 ezer forintnyi részesedése van, mégis övé lett a 2018. évi osztalék fele, mintegy 2,8 milliárd forint.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás