közbeszerzés

„Ez egy felháborítóan versenykorlátozó kiírás” – gyanús pályázat a XII. kerületben

A közbeszerzési szakértő szerint a Hegyvidéki Önkormányzat egyik legfrissebb eljárása újabb iskolapéldája annak, hogyan lehet törvényesen, mégis felháborító módon befolyásolni egy pályáztatás eredményét úgy, hogy szinte biztosan az általuk preferált cég legyen a befutó. A gyanús közbeszerzésre Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke hívta fel a figyelmet. Többek között az ehhez hasonló, egyajánlatos közbeszerzések is közrejátszottak abban, hogy uniós eljárás induljon Magyarország ellen.

Nemrég írtuk meg, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a Hegyvidéki Önkormányzat közbeszerzései megsértették a közbeszerzési törvényt azzal, hogy rendre ugyanazokat a cégeket hívták meg a kerületi tenderekre. A Közbeszerzési Hatósághoz a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) fordult idén januárban, miután hiányolták a tisztességes versenyt a kerületben. A Közbeszerzési Döntőbizottság 300 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a fideszes Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette önkormányzatot, amit szerintük majd a szerződött közbeszerzési tanácsadó fog kifizetni saját pénzéből.

Az MKKP most újabb gyanús közbeszerzést szúrt ki, szintén a Hegyvidéki Önkormányzathoz köthetően.

„Keretmegállapodás alapján épületüzemeltetési feladatok ellátása” címmel írt ki közbeszerzési eljárást Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szolgálata. A nyertes pályázóknak a következő feladatokat kell majd ellátnia egy éves időtartamban:

  1. Takarítási szolgáltatás nyújtása összesen 29 656 m² területen, 47 különböző közintézmény és 10 egyéb önkormányzati tulajdonú ingatlanokban.
  2. Őrzési feladatok ellátása évi 80 416 munkaóra (36 hónapra 241 248 munkaóra) mennyiségben (portaszolgálat, nem fegyveres és fegyveres vagyonőri feladatok, eseti vagyonőri feladatok, rendezvénybiztosítási feladatok).
  3. Kazán-karbantartási, kazán és kazánház üzemeltetési feladatok ellátása, valamint eseti hibaelhárítási/javítási feladatok ellátása (74 db kazán karbantartása, 10 db kazán és 28 db kazánház üzemeltetése, egyéb eseti hibaelhárítási és javítási feladatok ellátása évi 160 munkaóra (36 hónapra 480 munkaóra) és évi 80 alkalom kiszállás (36 hónapra 240 alkalom) mennyiségben).
  4. Felvonó-karbantartási szolgáltatások és javítási munkálatok elvégzése, mentési szolgáltatás ellátása és felvonók felülvizsgálata (16 db felvonó berendezés karbantartása, javítási munkálatok, 16 db felvonó műszaki biztonságtechnikai felülvizsgálata, 16 db felvonó villamos biztonsági felülvizsgálata).

A keretmegállapodás alapmennyiségének értéke nettó 3 000 000 000 forint, amelytől felfelé 30%-os (azaz nettó 900 000 000 forint) eltérés lehetséges.

A kiírásra 3 ajánlat érkezett: a B + N Referencia Zrt. konzorciumban a SHIELD PROTECTION SERVICE Kft.-vel, az UNISZOL-Létesítménygazdálkodási Zrt., valamint a KIPSZER FT Zrt. a Ferencz-ker Kft.-vel pályázott.

A nyertes a B + N Referencia Zrt. és a SHIELD PROTECTION SERVICE Kft. párosa lett, miután a másik két pályázót kizárták.

Mivel a két másik ajánlattevőt nagyon hasonló ok miatt zárták ki (az ajánlati biztosíték rendelkezésre bocsátásának igazolásával voltak gondok), felmerülhet a gyanú, hogy ezek nem független indulók voltak, sőt, akár ugyanaz az ember készíthette el az ajánlatukat, ezért követték el ugyanazt a típusú hibát. Persze, ezt nem lehet vizsgálat nélkül kijelenteni (mi nem is tesszük), de nem ez lenne az első eset az országban:

Érdi botrány: egyvalaki írta a „versengő” óvodai közbeszerzési ajánlatokat | atlatszo.hu

Egy két évet felölelő vizsgálati jelentés szerint az érdi óvodaépítési közbeszerzések során az elvileg egymással versengő meghívott cégek ajánlatainak szerzője ugyanaz a felhasználó volt a beadott pályázati CD-k metaadatai szerint. A jelentéstevő közel 60 oldalon keresztül sorolja a közbeszerzési szabálysértéseket, korrupciógyanús részleteket. Az is kiderült, hogy a volt fideszes alpolgármester projektkoordinátora volt több olyan eljárásnak, amelyekben a pályázatot rokonának cége nyerte meg. A Pest megyei város ellenzéki polgármesterének feljelentése után büntetőeljárás kezdődött kartellbűncselekmény miatt.

Fontos megjegyezni, hogy az Európai Bizottság statisztikája szerint Magyarországon a 4. legmagasabb (40%) volt az egyajánlatos közbeszerzések aránya, és többek között ezt is kifogásolták, amikor uniós eljárás indult az ország ellen. Bár a Közbeszerzési Hatóság kritizálta a mintavétel módját, közölte, hogy – egy 2021-es kormányhatározattal összhangban – „a közbeszerzések hatékonyságának további javítása érdekében kiemelt figyelmet fordít az egyajánlatos közbeszerzések ellenőrzésére”.

Szinte lehetetlen feltételek

Az MKKP és lapunk is megkérdezett egy közbeszerzési szakértőt az eljárásról, aki leszögezte:

ez egy újabb felháborítóan versenykorlátozó kiírás.

Mint mondja, a legfőbb módszer, amivel a végletekig korlátozzák a versenyt az, hogy abszolút össze nem tartozó feladatokat vonnak egybe: a takarítást, vagyonvédelmet és a műszaki üzemeltetést. Ha ezekre külön engednék az ajánlattételt (részajánlattételt), akkor rengeteg ajánlat jönne. Így viszont, hogy összevonták a beszerzés tárgyát, és a referenciákat is valamennyi tevékenységre be kell mutatni, már drasztikusan lecsökken a lehetséges pályázók száma.

„Konzorciummal ugyan még lehetne teljesíteni a feladatokat (összeáll egy takarító, őrző-védő és egy karbantartó cég), de egy eldugott feltétellel ezt is ellehetetlenítik” – magyarázza a szakértő.

Nem ez az első alkalom, hogy az MKKP kritikával illeti a Hegyvidéki Önkormányzat működését. Pokorni Zoltán polgármester az ATV-nek nyilatkozik 2020 októberében (forrás: Youtube/ATV Magyarország)

„A III.2. pont szerint Nyertes ajánlattevőnek legkésőbb a szerződés megkötésének időpontjára rendelkeznie kell érvényes

  • A) épületüzemeltetés érvényességi területen ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszerre vonatkozó tanúsítvánnyal, vagy a Kr. 24. § (4) bekezdése szerinti egyenértékű tanúsítvánnyal vagy azzal egyenértékű dokumentummal (az egyenértékű környezetvédelmi vezetési intézkedések leírása);
  • B) épületüzemeltetés érvényességi területen MSZ EN ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszerre vonatkozó tanúsítvánnyal, vagy a Kr. 24. § (3) bekezdése szerinti egyenértékű tanúsítvánnyal vagy azzal egyenértékű dokumentummal (az egyenértékű minőségbiztosítási rendszer leírása).

Konzorciumi ajánlattétel esetén minden nyertes ajánlattevőre külön-külön vonatkozik a fenti kötelezettség” – idézi a korlátozást jelentő részeket a szakértő.

Részlet a kiírásból (forrás: ekr.gov.hu)

„Emellett van egy 10 millió forintos ajánlati biztosíték, ami megint eltántoríthat cégeket, és az alkalmassági feltételek is ki vannak maxolva. A legnagyobb versenykorlátozó faktor mégis egyértelműen az, hogy nem engedik a részajánlattételt, és csak olyan cégek indulhatnak, akik valamennyi részterülettel egyszerre foglalkoznak.

Erre az alábbi bicskanyitogató magyarázatot adták:

 »Ajánlatkérő nem teszi lehetővé a részekre történő ajánlattételt, mivel a jelen közbeszerzési eljárás tárgya olyan összetett közbeszerzési igénynek minősül, amely alapján megvalósuló szolgáltatások időbeli-, térbeli- és műszaki teljesítésének összehangolt megvalósítását optimálisan, szakszerűen, hatékonyan megvalósítani és a biztonsági szempontokat is figyelembe teljesíteni egy ajánlattevő tudja. Ezt meghaladóan a beszerzés tárgya nem osztható oly módon, hogy az a közpénzek hatékony felhasználását eredményezné«”

– írta a szakértő.

Kormányközeli vállalkozás a befutó

A 6516 fős B+N Referencia nem ismeretlen a piacon. Azon túl, hogy cég saját fejlesztésű takarítórobotot mutatott be és állított munkába, számos közbeszerzést nyert az elmúlt években.

Ahogy arról az Átlátszó is beszámolt, 2017-ben például egy 12 milliárd forintos tendert húztak be a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnál, majd 2018-ban egy 24 milliárd forintos pályázaton is sikerrel szerepeltek. 2019-ben többek között egy nettó 26 milliárdos keretszerződést nyertek el szintén a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól, és 2020-ban, amikor tombolt a járvány, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. által kifejezetten koronavírus elleni fertőtlenítésre kiírt közbeszerzését is a B+N Referencia Zrt. vitte el. Majd az év végén meghirdetett – szintén erősen korlátozó – gigatendert is megszerezték, így ők végezhetik a kórházak 300 milliárd forintos takarítási munkálatait 4 évig.

Év végi gigatender: 500 milliárdért őriztetné és takaríttatná a kormány a kórházakat | atlatszo.hu

Ünnepek alatt pályázhat az a nagyon felkészült szolgáltató, aki szeretné Magyarország 93 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményének 372 telephelyét őrizni és takarítani. Az őrzésre kiírt 200 milliárdos pályázat mellé 300 milliárdért a takarításra is lehet ajánlatot tenni: ezért a pénzért közel 3,6 millió négyzetmétert kell rendben tartani. A pályázók körét eléggé leszűkítette a kiírás, de néhány NER-cégnek azért maradt esélye.

A sok sikeres közbeszerzés a cég bevételein is meglátszik: a B+N Referencia Zrt. éves forgalma az elmúlt öt évben 13,7 és 67,3 milliárd forint között mozgott, az adózott eredményük pedig 1,4 milliárdról 5,7 milliárdra nőtt.

Arról, hogy ki áll a kormány kedvenc takarítócége mögött, több médium is cikkezett már.

A Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonában álló vállalkozásban egy ideig Tombor András, Orbán Viktor korábbi biztonságpolitikai főtanácsadója is üzletrészt vásárolt, de a Zoom.hu szerint a B+N mögött korábban Simicska Lajos személye is felsejlett. Tombor és Kis-Szölgyémi emellett együtt vezette a Multireklám Kft.-t is, amelyet Tombor végül Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségének adott tovább – mutatott rá a Népszava.

2022. június 1-től a B+N Referencia Zrt. végzi a takarítási, fertőtlenítési szolgáltatást az Országos Onkológiai Intézetben is (Forrás: bnref.hu)

A céggel kapcsolatban az is árulkodó lehet, hogy a B+N is felkerült azon vállalkozások listájára, amelyektől az Mfor összesítése szerint növekedési kötvényeket vásárolt a jegybank. A közel 50 milliárd forinttal finanszírozott NER-cégek között (a B+N-en túl) megtalálható volt az Opus Global (Mészáros Lőrinc), a Duna Aszfalt (Szíjj László), a 4iG (Jászai Gellért), az Appeninn (Tiborcz István), a Market Építő (Garancsi István), a Baromfi-Coop (Bárány László), valamint a BIF (Schmidt Mária) is.

A SHIELD PROTECTION SERVICE Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. sokkal kisebb hal a magyar közbeszerzések tengerében. A 133 fős gödöllői cég bevétele 848 millió forint volt tavaly, a nyeresége pedig 408 millió forint. A cég tulajdonosai Kis Károly,  Lacza Ádám Illés és Szűcs Róbert János.

A két cég már korábban is dolgozott együtt: 2016-ban például éppen a XII. kerületi önkormányzat épület-üzemeltetési feladatok ellátásárára kiírt közbeszerzést nyerték el. A 3 évre szóló keretszerződés értéke akkor 485 millió forint volt.

12 milliárd forint összértékű takarítási, felújítási munkákat nyert el a B+N Zrt. | atlatszo.hu

Tavaly év végén belehúzott és mintegy 12 milliárd forintot nyert el közbeszerzések révén a B+N Referencia Zrt., pedig úgy látszott, hogy Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly távozása után nincs sok szerencséje a vállalkozásnak az állami szektorban.

Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke, egyúttal XII. kerületi önkormányzati képviselő az Átlátszónak elmondta, újabb izgalmas kerületi közbeszerzéssel lettek gazdagabbak, ahol egy érvényes ajánlat maradt, és ugyanazok nyertek, akik legutóbb is.

„A SHIELD PROTECTION abban a tekintetben mindenképp helyi cégnek nevezhető, hogy bár gödöllői a székhelye, eddig csak a XII. kerületben nyertek közbeszerzést – itt viszont már elég sokat.

Forrás: Opten Kft. (A szaggatott vonal múltbéli kapcsolatot jelöl.)

A cég ugyanakkor a NER-hez is könnyen beköthető, dr. Martonyi Zoltánon, Martonyi János fián keresztül. A SHIELD PROTECTION tulajdonosai közül kettő, Lacza Ádám és Kis Károly a Verton Security kft.-n keresztül kötődnek Martonyi Zoltánhoz. A Vertonban dr. Martonyi Zoltán tulajdonos volt 2012 és 2017 között, Lacza Ádám szintén tulajdonos 2012-től, Kis Károly pedig 2012-től ügyvezető és 2017-től tulajdonos. Martonyi Zoltán pedig a mostanra felszámolt TSDM holding tulajdonosa volt 2013-17-ben, ennek szintén tulaja volt a Green Investments 2013–15 között, a Greenben pedig ügyvezető és tulajdonos volt Tiborcz István 2014 és 2015 között.

Úgyhogy nagy meglepetés nem történt” – összegezte Kovács Gergely.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, miután leadta szavazatát a Terézvárosi Gyermekkönyvtárban kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (forrás: MTI/Mohai Balázs)

Megosztás