közbeszerzés

Idén már közel 50 milliárdnyi közpénzes megbízást nyert a Mészáros-gyerekek cége

Mészáros Lőrinc három gyermekének cége, a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. nemrég újabb közbeszerzést nyert az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványtól. A cég többször is kapott már megbízást a közpénzből működő alapítványtól a fonyódligeti és a zánkai Erzsébet-táborok felújítására. A legújabb, márciusi tender alapján a fonyódligeti Erzsébet-tábor további fejlesztését végezheti a vállalkozás, ami rendszeresen indul sikerrel közbeszerzéseken. Ez meg is látszik az eredményein: az éves árbevételét 5 év alatt bő tízszeresére növelte a cég.

A FEJÉR-B.Á.L. Zrt. korábbi megbízásairól több cikkünkben is beszámoltunk már, többek között itt, itt, és itt is. A legutóbbi sikeres tenderen a fonyódligeti Erzsébet-tábor fejlesztését nyerte el a cég. „Az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 számú projekt keretében a Fonyódligeti Erzsébet-tábor egyes sportlétesítményeinek és szabadtéri programhelyszíneinek fejlesztése. Alapvetően a cél a sportpályák és játszóterek felújítása/bővítése, akadálymentesítés és a dokumentációban megjelölt helyeken az infógrafika kiépítése”ez olvasható a Közbeszerzési Hatóság weboldalán a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. márciusban elnyert fonyódligeti megbízásáról.

A Mészáros gyerekek cége idén pályázott egy másik, szintén az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által meghirdetett közbeszerzésre is. Ez a feladat a zánkai tábor felújításának egy része lett volna, de mivel nem volt más jelentkező a hirdetményre, ezt a kiírást március végén érvénytelenné nyilvánították. Elkeseredésre azért nem volt oka a cég vezetésének és tulajdonosainak (Beatrixnak, Ágnesnek és ifjabb Lőrincnek), mert enélkül is bőven jutott már idén a vállalkozásnak közpénzes megbízás.

Fonyódliget: Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége újíthatja fel a Erzsébet-tábort nettó 4,4 milliárdért | atlatszo.hu

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt.

Mint nemrég megírtuk, ezt a céget bízta meg a Gödöllői Premontrei Apátság idén tavasszal sportcsarnok-építéssel, és a FEJÉR-B.Á.L. építhet Fóton lovasközpontot a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) tenderének nyerteseként.

Az MTK Labdarúgó Utánpótlás-nevelési Központját is a Fejér-B.Á.L. építheti a résztulajdonában lévő EURO GENERÁL Építő és Szolgáltató Zrt.-vel közösen. Ez a beruházás ráadásul nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű státuszt kapott, ami segít többek között az építési engedélyek megszerzésében és egyes szabályok megkerülésében.

40 darab vaságyas jurta 4,4 milliárdért, maradhat?

A Fejér B.-Á.-L. Zrt., vagyis Mészáros Lőrinc gyerekeinek közös cége nyerte a korábban állami tulajdonban lévő fonyódligeti gyerektábor felújítását nettó…

Idén nyerte el az állami tulajdonú BMSK 22 milliárd forintos megbízását is a FEJÉR-B.Á.L. egy másik, a NER-cégek oldalán gyakran feltűnő vállalattal, az Épkar Zrt.-vel együtt. A feladat itt „a BVSC-Zugló Sportcentrum Komplex Fejlesztése keretében: Labdarúgó Stadion, többfunkciós versenycsarnok, küzdősport edzőcsarnok és kapcsolódó külső létesítmények építése”.

Idén eddig közel 50 milliárd forintnyi közbeszerzési pályázatot nyert a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. egyedül és más cégekkel együtt.

A cég idei idei, egyedül vagy más céggel együtt elnyert közpénzes megbízásai az alábbiak szerint alakultak:

  • Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány megbízása a Fonyódligeti Erzsébet-tábor fejlesztésére:  773 810 112 Ft
  • A Gödöllői Premontrei Apátság által meghirdetett pályázat: 3 091 456 408 Ft
  • BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. megbízása (BVSC-Zugló Sportcentrum Komplex Fejlesztés), az Épkar Zrt.-vel közösen nyert a FEJÉR-B.Á.L. Zrt.: 22 085 376 097 Ft
  • Magyar Testgyakorlók Köre Budapest (MTK) által kiírt pályázat, az EURO GENERÁL Építő és Szolgáltató Zrt.-vel közösen: 6 899 919 800 Ft
  • BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. megbízása (Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának kivitelezése) az Épkar Zrt.-vel közösen.: 17 052 048 553 Ft

Ezekhez adódnak még olyan megbízások, amiket alvállalkozóként nyert el Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége. Ilyen például az Átlátszó által is megírt eset,  amikor a FEJÉR-B.Á.L.-t tulajdonló Mészáros-gyerekek édesapjának, Mészáros Lőrincnek egyik nagyvállalata, a ZÁÉV Építőipari Zrt. az általa – egy másik céggel együtt – elnyert állami megbízás során alvállalkozóként vonja be a FEJÉR-B.Á.L.-t.

Nem csoda tehát, hogy a vállalat a 2015-ös alapítás óta – a 2019-es év kivételével – minden évben legalább megduplázta az éves árbevételét, amit 2016 és 2020 között bő tízszeresére növelt.

Horn Gabriella

Címlapkép: Novák Katalin a felújítás alatt lévő zánkai Erzsébet-tábor bejárásán 2020. június 19-én (fotó: Novák Katalin/Facebook)

Megosztás