közbeszerzés

Év végi gigatender: 500 milliárdért őriztetné és takaríttatná a kormány a kórházakat

Ünnepek alatt pályázhat az a nagyon felkészült szolgáltató, aki szeretné Magyarország 93 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményének 372 telephelyét őrizni és takarítani. Az őrzésre kiírt 200 milliárdos pályázat mellé 300 milliárdért a takarításra is lehet ajánlatot tenni: ezért a pénzért közel 3,6 millió négyzetmétert kell rendben tartani. A pályázók körét eléggé leszűkítette a kiírás, de néhány NER-cégnek azért maradt esélye.

Támogatási kampány

 

Két közbeszerzésben 500 milliárd forintot tervez elkölteni a kormány, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság december 12-én és december 15-én tette közzé központosított közbeszerzését.

A kórházak takarításáról szóló közbeszerzés a kiíró szerint 300 milliárd forint értékű, ezért a pénzért a nyertes pályázó vállalja,  a “teljes körű napi-, időszakos-, nagy- és eseti takarítási, fertőtlenítési szolgáltatások nyújtását”, összesen közel 93 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény 372 telephelyén. A szolgáltatásban érintett felület közel 3,6 millió négyzetméter.

A kiírás szerint csak azok pályázhatnak, akik “jelen felhívás feladásától visszafelé számított 3 évben (36 hónap) befejezett, de 6 évnél (72 hónap) nem régebben megkezdett, összességében legalább 400 ezer négyzetméter nettó alapterületen, legalább 50 különböző létesítményben és legalább 20 különböző településen végzett, legalább 12 hónapon keresztül folyamatosan teljesített, napi rendszerességű takarítási szolgáltatás ellátására vonatkozó, szerződésszerűen teljesített referenciamunkával, legalább egy, legalább 12 hónapon keresztül folyamatosan teljesített, napi rendszerességű fekvőbeteg szakellátást végző gyógyintézetben, legalább 1500 négyzetméter műtő és 500 négyzetméter pszichiátriai területen végzett takarítási szolgáltatás ellátására vonatkozó, szerződésszerűen teljesített referenciamunkával”.

Az őrzés-védésről szóló közbeszerzés ennél picit kisebb volumenű. A 200 milliárdos központi beszerzés szerencsés nyertese ugyanazon intézményekben biztosíthatja az őrzés-védést, mint ami a takarítási felhívásban szerepel.

Előírás, hogy csak olyan cég pályázhat, amelynek az éves nettó bevétele eléri a 10 milliárd forintot – ilyen cégből nem sok van a piacon.

Az egyik a 2019-ben közel 20 milliárdos bevételt elérő Civil Biztonsági Zrt.: a vállalkozásról 2015-ben megírtuk, Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ) Pintér Sándor belügyminiszter 2010-es miniszteri kinevezése előttig a tárcavezető érdekeltsége volt, majd közvetett tulajdonosa Pintér két régi üzlettársa, Tölgyesi Vilmos és Szabó Péter volt.

Fantomcégek a postatelepen – a Civil Biztonsági Zrt.-től az Új Hebridákig tart a vagyonőrök alvállalkozói lánca

Feljelentésre készül költségvetési csalást gyanítva az állami Magyar Posta Zrt. objektumait őrző féltucatnyi vagyonőr – foglalkoztatási viszonyaik kétesebbek nem is lehetnének: többüket pár év alatt 9-10 cégecske is foglalkoztatta, csak remélik, hogy a járulékaikat rendben fizették, bár sok az aggasztó jel.

Jelenleg Prostasia Zrt.-n keresztül Kántor Tiboré, a cég a 24.hu 2019-es cikke szerint 12 milliárd forintos keretszerződését kötött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. „A többségében Pintér Sándor belügyminiszterhez köthető cégek az MNV székházának, bérleményeinek és saját tulajdonú ingatlanjainak komplex vagyonvédelmi feladatait látják el” – írta a portál.

A céginformációs adatok szerint a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-n kívül még két olyan, főtevékenység szerint biztonsági, nyomozói tevékenységet végző cég van, amelynek 10 milliárd forint feletti bevétele van. Az egyik MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tulajdonában álló ATOMIX Kft., a másik pedig a kormányközeli vállalkozó, Garancsi Istvánhoz köthető CRITERION Készpénzlogisztikai Kft.

Lett fedezet, de kapkodni kell

Tavalyi cikkünkben bemutattuk, mit okozott a kormány úgynevezett rezsióradíja az őrzés-védelem piacán. Akkor a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórházról írtuk meg, hogy az intézménynek nincs elég pénze új őrző-védő céggel szerződni a kecskeméti kórházra.

Harmadik éve nincs elég pénze a kecskeméti kórháznak új őrző-védő céggel szerződni

2017 óta évente ír ki közbeszerzést a Bács-Kiskun Megyei Kórház, de ezek rendre eredménytelenek, pedig jelentkező akadna bőven. A kudarc oka a kormány vagyonvédelmi szakmára kikényszerített rezsióradíja lehet.

Az őrzés-védelem Kecskeméten úgy nézett ki, hogy a 2017-es közbeszerzésre a legolcsóbb ajánlatot a Bloc Quest Kft. tette 6,5 millió forint/hóval, a legdrágábbat a Jánosik és Társai Kft, havi 10,9 millióval. Egy évvel később, 2018-ban ugyanezekre a feladatokra 11-en pályáztak, de az nem derül ki a dokumentumból, hogy milyen ajánlatokat tettek.

2019-ben már csak 4-en adtak be ajánlatot: a Bloc Quest Kft. havi nettó 7,07 millió forintért, a  Future Security Zrt. havi nettó 9,6 millió forintért, a Top Cop Security Zrt. havi nettó 7,8 forintért, a T.O.M. Controll 2001 Zrt. pedig havi nettó 9,5 millió forintért vállalta volna a kórház őrzését. De ez is eredménytelen, lett ugyanis, mint írták “a rendelkezésre álló anyagi fedezet nem áll rendelkezésre”.

A mostani közbeszerzés ezt a problémát ugyan megoldja, forrásunk viszont azt mondta: szerinte

a január 12-i határidőig csak egy jól felkészült vállalkozás tud megfelelően pályázni, de a nyertest egyelőre nem akarta megnevezni.

A biztonsági cégek közül viszont sokan aligha érnek majd rá pályázni. A hvg.hu írta meg a napokban, hogy “a hazai biztonsági piac egyik ismert vagyonvédelmi cégének a vezetőjét is elvitték a NAV nyomozói kedden hajnalban egy olyan összehangolt akcióban, amelyben 30–40 vagyonvédelmi cég vezetése is érintett.”

Segesvári Csaba

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

Megosztás