kevesebb adria

Folytatódik a Balaton kiárusítása: bérbeadják a vitorláskikötőket, vízparti telkeket privatizálnak

Tegnap zárult a pályázat a többségi állami tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) 11 balatoni vitorláskikötőjének bérbeadására. A vállalat szerint a bérbeadás a cég érdekeit, fejlesztését szolgálja, helyi forrásaink szerint azonban Fidesz-közeli vállalkozók balatoni terjeszkedését segítheti a lépés. Ráadásul épp most kínál eladásra a kikötők közelében több értékes vízparti ingatlant az állami hajóscég. Az Átlátszó megkeresésére a BAHART nem kívánt nyilatkozni, ezért egy drónnal és videókamerával eredtünk a történet nyomába.

Támogatási kampány

Hamarosan kiderül, ki működtetheti 2021. január 1-től 15 éven át a BAHART 11 településen működő vitorláskikötőit. A BAHART tulajdonosai korábban részben, majd teljesen balatoni települések voltak, míg tavaly a részvények többsége (75%) az államé lett. Ezen felül néhány balatoni településnek maradt még pár százaléknyi részvénye a cégben, közülük Siófoké a legtöbb, közel 10%.

A BAHART-ban az állam tulajdonosi jogait a Guller Zoltán által igazgatott Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja. E szervezet tevékenységét a Rogán Antal a vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli. A BAHART „államosítását” és a cég idén jóváhagyott „reorganizációs tervét” nagyon sok kritika érte szakmai szervezetek, helyi polgármesterek és civil szervezetek részéről.

A vállalat sikeresen működött önkormányzati tulajdonban is: az elmúlt években folyamatosan nőtt az éves árbevétel és az adózott eredmény egyaránt. A siófoki székhelyű BAHART most mégis azzal indokolja a kikötők bérbeadását a pályázati kiírásban, hogy az a vállalat „hosszú távú stratégiai érdekeinek érvényesülését” és „az érintett vagyonelemek hatékonyabb hasznosítását”, valamint régóta esedékes fejlesztések megvalósítását szolgálja.

A BAHART májusban elfogadott reorganizációs terve (PDF) még olyan indokokat is sorol a bérbeadás mellett, hogy a így könnyebb lesz a vitorláskikötőkre pályázati pénzeket szerezni. Drónfelvételen mutatunk néhányat a bérbeadásra váró vitorláskikötőkből.

A bérbeadásra kínált balatoni vitorláskikötők madártávlatból from atlatszo.hu on Vimeo.

A BAHART-vitorláskikötők bérbeadásáról szóló hirdetmény hangsúlyozza, hogy a kikötők tulajdonjoga továbbra is a többségi állami tulajdonú hajózási vállalatnál marad. Forrásaink szerint viszont a 15 évre szóló bérbeadás előkészítheti más cégek későbbi, „belülről történő” tulajdonszerzését. A hajózási vállalat vezetésének szerettük volna feltenni az erre vonatkozó kérdéseinket, de azt a választ kaptuk tőlük, hogy nem kívánnak nyilatkozni a témában.

Így a pályázati feltételeket sem ismerhettük meg, amire az érdeklődő cégeknek egy 2,5 millió forintos tenderfüzet megvásárlásával volt módjuk.

A helyben élők attól tartanak, hogy a vitorláskikötők bérbeadása miatt a sportolni szerető helyiek és az ott nyaralók elől újabb partszakaszok lesznek elzárva, és hogy a várhatóan megdráguló szolgáltatások miatt kiszorulnak a „hétköznapi” vitorlások, és inkább a luxusjachtok tulajdonosainak igényeihez és pénztárcájához igazodnak majd a kikötői árak.

A BAHART vezérigazgatói tisztjét 1996-tól 2013-ig betöltő Horváth Gyula szerint erre enged következtetni az a tény is, hogy a vitorláskikötők bérletéért nagyon magas árat kér az állami cég, amit feltehetően csak radikális áremeléssel tud majd a bérlő kompenzálni.

Interjú Horváth Gyulával a balatoni vitorláskikötők bérbeadásáról from atlatszo.hu on Vimeo.

A bérbeadásra váró kikötők Siófok, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Szigliget, Badacsony, Balatonfüred, Tihany, Alsóörs településeken találhatók. Ezek közül négy helyen eladásra is kínál vízparti ingatlanokat a BAHART: Tihanyban, Balatonbogláron, Siófokon és Balatonszemesen.

Balatonbogláron az összesen több, mint 15 ezer négyzetméternyi területű kempinget árulják egymilliárd forintos kikiáltási áron. Siófokon 5 BAHART-ingatlan is eladásra vár, az egyik a vitorláskikötő melletti Hotel Móló (ami a drónfelvételünkön is jól látható). Balatonszemesen a Hattyú kemping eladó közvetlenül a bérletre kínált vitorláskikötő mellett, egymilliárd forintos kikiáltási áron lett meghirdetve.

Tihanyban 787 400 000 forintért árulja a BAHART a kompkikötő melletti területet. A hajózási társaság eladásra meghirdetett ingatlanjai között szerepel továbbá a csopaki kikötő is, amire október 21-ig lehet licitálni. A kikötő eladása ellen Csopak község önkormányzata petíciót indított.

Horn Gabriella

Címlapfotó, videók: Németh Dániel

Megosztás