Székesfehérvár

Milliárdos megbízás: a Mészáros-gyerekek cége is profitál a kórházfelújításokból

Épp csak egy napja írtuk meg, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és a Szeivolt-család ÉPKAR Zrt.-je 21 milliárd forint helyett 31 milliárdért dolgozhat a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet „B” épületén, máris újabb tendert húztak be a két családhoz köthető cégek a kórházfelújítások kapcsán. Ezúttal a Mészáros-gyerekek FEJÉR-B.Á.L. Zrt.-je kapott megbízást intézményfelújításra az Épkarral közösen.

A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. márciusban írt ki közbeszerzési eljárást az „MVP Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése, tervezés, kivitelezés” fővállalkozási szerződés keretében történő megvalósítására Székesfehérváron. A nyerteseket a legfrissebb uniós közbeszerzési értesítőben tették közzé.

Az ekr.gov-ra is feltöltött dokumentumokból kiderül, hogy a felcsúti FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., valamint a budapesti Építő- és Épületkarbantartó Zrt. közös ajánlata bizonyult a legjobbnak, így velük kötöttek szerződést. Pályázott még a miskolci PEKA BAU 2000 Kft. is (9 791 997 346 forinttal), de mivel az elbírálásnál a legjobb ár-érték arány volt az elsődleges szempont, a Kbt. 81. § (5) bekezdésének alkalmazására tekintettel az ő ajánlatukat nem vették figyelembe.

A Mészáros-gyerekek és a Szeivolt-család cégei így nettó 8,6 milliárd forintért végezhetik el a beruházást.

A munkálatokba alvállalkozókat is bevonnak: a GAV-ART STÚDIÓ Kft.-t és a Magyar Építő Zrt.-t nevezték meg a pályázatukban.

A FEJÉR-B.Á.L. Zrt. és az Épkar Zrt. feladata lesz a Modern Városok Program keretében a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése a következők szerint:

  • 6366 m² nettó alapterületű új belgyógyászati épület felhúzása (új L épület) pulmonológia, onkológia és infektológia funkciókkal (vizsgálók, kezelők, megfigyelők, laborok, kórtermek,kiszolgáló helyiségek: vizesblokkok, várók/társalgók, közlekedők, 2 db füstmentes lépcsőház, irodák/dolgozók, tárolók, raktárak, öltözők, egyéb járulékos helyiségek, műszaki egységek), 112 db fekvőbeteg ágyszámmal, 3 használati épületszinttel plusz 1 gépészeti épületszinttel.
  • Továbbá teljeskörű akadálymentesítés 2 db füstmentes lépcsőházzal, 6 db felvonóval, illetve az építendő épület helyén lévő elavult épületek elbontása. Feladatuk lesz még a meglévő, 975 m² nettó alapterületű, időjárás elleni védelemmel ellázott zárt összekötő híd/folyosó rekonstrukciója is.

Megtorpanás után rekordbevétel

Orbán Viktor gyermekkori barátjának, Mészáros Lőrincnek a gyermekei: Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc 2015 júniusában alapították meg a Fejér-BÁ.L. Zrt.-t. A cég már abban az évben nettó 1,1 milliárd forint árbevételt és 65,3 millió forint adózott eredményt ért el. A következő évben a nettó árbevétel 3,2 milliárd forint lett, ami közel háromszorosa az előző évinek. Az adózott eredmény 2016-ra 319 millió forintra nőtt.

A növekedés 2017-ben sem állt meg: a 10,2 milliárdos forgalom mellett 798 millió forint volt a haszon. Ahogy azt az Átlátszó akkor kiszámolta, a cég napi egymillió forintnál is több nyereséget termelt. Ám még ez is eltörpült a 2018-as adatokhoz képest. A zrt. éves nettó bevétele ugyanis 2018-ban 22,8 milliárd forintra nőtt, míg az adózott eredménye 5,68 milliárdra. Ez a tendencia ugyan 2019-ben megtorpant (az éves forgalom 17 milliárdra csökkent, míg az adózott eredmény 1,55 milliárdra), tavaly gyorsan helyreállt a rend.

2020-ban a Mészáros-gyerekek cége 44,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított 4,2 milliárdos adózott eredmény mellett.

A sikerhez vélhetően hozzájárultak a nagy összegű állami beruházások is. Abból ugyanis bőven jutott a felcsúti cégnek az elmúlt években. Többek között ők készíthették elő az atlétikai stadion helyszínét 4 milliárd forintért, Biatorbágyon pedig majdnem 12 milliárd forintért építhetnek szakgimnáziumot. Az új Érdi Járásbíróság épületének kivitelezésére kiírt 3,2 milliárdos közbeszerzésen is ők lettek a befutók, és ők írhatták alá a tatabányai csarnok kivitelezésének szerződését is. A Fejér B.Á.L. kapta meg a zánkai tábor felújítását is a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban 16,8 milliárd forintért.

A Swietelsky Kft.-vel 25 milliárd helyett 40 milliárdért újítják fel az Iparművészeti Múzeumot, míg a nemzeti filmstúdiót a Market Zrt.-vel és a Duna Aszfalttal közösen 30 milliárdért fejleszthetik. A telki futballparadicsomon közel kétmilliárd forintért dolgozhatnak,  de a felcsúti víztározó turisztikai célú fejlesztése is rájuk hárul, akárcsak a felcsúti iskola megépítése 4,5 milliárd forintért.

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége építheti fel az új iskolát Felcsúton 4,5 milliárd forintért | atlatszo.hu

A Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. megtervezte, most a Fejér-B.Á.L. Zrt. kivitelezi a felcsúti Endresz György Általános Iskola újjáépítését. Mindkét cég felcsúti milliárdos gyerekeinek tulajdonában van.

Szeretik a közös munkát

Az Építő- és Épületkarbantartó Zrt.-t (ÉPKAR) sem kell azonban félteni. A cég szintén gyakran felbukkan a tendernyertesek között, nem ritkán NER-cégek oldalán. A zrt. többek között részt vett a Puskás Aréna kivitelezési munkálataiban, a ZÁÉV Zrt.-vel közösen pedig a XVII. kerületi önkormányzat multifunkcionális sportcsarnokának tervezési és kivitelezési munkáiból is részt vállalt. Emellett a dubaji világkiállításra készülő magyar pavilont a WHB Zrt.-vel alapított közösen alapított cégük építhette összesen 10,6 milliárdért.

Szintén ők újíthatják fel a Diósgyőri várat nettó 12 milliárd forintért egy másik céggel közösen. Legfrissebb tendernyerésükről pedig tegnap számoltunk be: a ZÁÉV-vel közösen nettó 21 milliárd forint helyett 31 milliárdért dolgozhat az ÉPKAR a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet B épületén.

Tíz milliárddal drágábban újíthatják fel a Heim Pál gyermekkórházat Mészárosék | atlatszo.hu

Két rutinos pályázó nyerte a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet felújítására kiírt tendert. A közbeszerzésen ezúttal közösen induló cégek már jól ismertek a piacon: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és a Szeivolt-család Épkar Zrt.-je lett a befutó. Még úgy is ők nyertek, hogy a becsült összegnél 10 milliárd forinttal drágábban vállalták a munkát.

A jelenleg 181 főt foglalkoztató zrt.-nek 2016-ban 3,8 milliárdos éves forgalma volt, majd ez először 16 milliárdra, aztán 25,5 millárdra nőtt. 2019-ben ugyan csökkent kicsit a nettó árbevételük, 19,7 milliárdra, de az adózott eredményük még így is 2,8 millárd forintra rúgott. Tavaly 24,4 milliárdos forgalom mellett 3 milliárd forintos adózott eredményt értek el.

A cég tulajdonosa a SZEIVOLT Holding Vagyonkezelő Kft., ami a Szeivolt-család tulajdonában van. Az ÉPKAR Zrt. többségi részvényesének, Szeivolt Istvánnak a fiáról, ifjabb Szeivolt Istvánról a Heti Válasz korábban azt írta, hogy feleségével Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén is ott voltak.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház pulmonológiai osztályának épülete Székesfehérváron 2021. október 15-én. Az épület helyén épül fel az intézmény új tömbje 11,5 milliárd forintból, a Modern városok program részeként (forrás: MTI/Vasvári Tamás)

Megosztás