nemzeti tőkésosztály

Tovább terjeszkedik Balatonhenyén az Oszkóék portfóliójába került birtok volt tulajdonosa

16,8 hektárnyi földet: gyümölcsösöket, szőlőket, réteket, szántókat vásárol Balatonhenye külterületén Dippold Miklós, a falu végén található „óriásbirtok” korábbi résztulajdonosa, Guller Zoltán miniszteri biztos sógora. A Dippoldtól és Gullertől egy Tiborcz Istvánhoz köthető alapkezelőn át Oszkó Péter volt pénzügyminiszter vagyonkezelő cégéhez került projektcég, a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft. tulajdonosi körébe eközben közvetve egy olyan alapítvány is bekerült, amelynek Oszkó Péter felesége, Oszkó-Jakab Natália a kuratóriumi elnöke.

Balatonhenye neve akkor vált széles körben ismertté, amikor kiderült, Varga Judit igazságügyminiszter a kis Káli-medencei faluban akar élni, és a CSOK-ot igénybe véve húzta fel takaros házát a faluban. Az alig 80 házas település szépsége sokaknak megtetszett, a Balaton-felvidéket évtizedek óta bebíró fővárosi művészvilág, és az igazságügyminiszter után egy tőkeerősebb, politikailag jól beágyazott kör is megjelent a településen, és nagyszabású építkezésbe kezdett.

A falu végén több ezer négyzetméteren épül az a takaros birtok, amivel az Átlátszó többször is foglalkozott (2020, 2021, 2021) az elmúlt években, és cikkeink nyomán ellenzéki politikusok is célba vették a beruházást, Orbán Viktor miniszterelnök rokonságát sejtve a háttérben. Ezután nagy meglepetésre Oszkó Péter cége bejelentette, hogy az ő befektetésük az ingatlanfejlesztés.

A Káli-medence Hatvanpusztájához egy új utat is kialakítottak, talán azért, hogy ne kelljen a faluba bemenniük az építőmunkásoknak. A Fekete-hegy Kft. balatonhenyei birtoka 2022 júliusában – olvasónk felvétele

Dippold Miklós, aki korábban tulajdonosa volt az épülő balatonhenyei birtoknak, idén áprilisban kötött adásvételi szerződést (PDF) további összesen több, mint 16 hektárnyi szántó, gyümölcsös, rét és szőlő megvásárlására Balatonhenye külterületén. Az ingatlanok összesen 57.046.520 forintért keltek el, köztük több Natura 2000-es területen, illetve a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekszik, ez utóbbiakra a nemzeti parknak elővásárlási joga van.

A megvásárolni kívánt földek a település körül, és az épülő birtok környezetében helyezkednek el. Ha és amennyiben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, vagy más jogosult nem kíván elővásárlási jogával élni, nemsokára Dippold Miklós tulajdonába kerülnek ezek a földek.

Narancssárga körrel jelöltük a Fekete-hegy Kft. balatonhenyei birtokát, fekete téglalapokkal a Dippold Miklós által most megvásárolt földek elhelyezkedését a falu külterületén, a zölddel satírozott területek Natura 2000-es természetvédelmi területek. A fotó forrása a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer.

Az Oszkó házaspárhoz került a projektcég

Mindeközben szépen halad az építkezés a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által korábban „a NER egyik koronaékszerének”, Kocsis-Cake Olivio PM-es országgyűlési képviselő által pedig „királyi udvarnak” nevezett balatonhenyei birtokon, amiről nem sokat lehet tudni. A helyiek előtt viszonylag rejtve szépülő ingatlanon ismerten egy főépület (739,06 m2), egy nyári-lak (107,38 m2) és egy fürdőépület (170,48 m2) is lesz. Az ingatlan jelenleg a  Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van.

A balatonhenyei birtok helyszínrajza

Korábban számos tulajdonosa volt a birtoknak, köztük Ruff Zoltán, Dippold Miklós, és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség volt vezérigazgatója, jelenleg a Digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztos.

A volt tulajdonosi kör tagjai régóta ismerik egymást, Guller Zoltán sógora Dippold Miklós. Ruff Zoltán a Fekete-hegy vagyonkezelő résztulajdonosa volt, ő volt az, aki apportként bevitte a birtokot a vagyonkezelő Kft. tulajdonába. A projektcég ezután egy Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealap tulajdonába került.

A Fekete-hegy Kft.-ből idén júniusban kiszállt a Közép-Európai V. Magántőkealap, beszállt viszont a helyére Oszkó Péter cége, az OXO Properties Holding Kft., továbbá a szintén Oszkó által ügyvezetett Kapolcs Vendégház kft., amelynek már nem Oszkó Péter, hanem a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány a tulajdonosa. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Oszkó-Jakab Natália, Oszkó Péter felesége.

A Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány szervezi egyebek mellett a kapolcsi Művészetek Völgye, a tállyai Kerekdomb fesztiválokat, és további vidéki rendezvényeket, kuratóriumi tagok Oszkó-Jakabon kívül Böszörményi-Nagy Gergely és Kui Médea. A Fekete-hegy Kft. ügyvezetőjét is lecserélték: Dippold Miklós helyett immár Nánási Zoltán Sándor vezeti a céget. Nánási 2021-óta az Oxo Properties ügyvezetője is.

A balatonhenyei birtok volt és jelenlegi tulajdonosainak kapcsolati hálózata a cégnyilvántartás alapján

Az már a balatonhenyei birtokról szóló tavalyi cikkünkből kiderült, hogy a Bajnai-kormány egykori pénzügyminisztere beszállt a projektbe, akkor ugyanis több ellenzéki politikus is felvetette, hogy valójában Orbán Ráhel és Tiborcz István legújabb nyári palotája készülhet a festői településen. Erre reagálva Nánási Zoltán, az Oxo Properties ügyvezetője akkor azt közölte, hogy az ő befektetésük a birtok, mert megvették a projektcéget a Tiborczhoz köthető alapkezelőtől. A cégnyilvántartásban ez a fejlemény azonban csak az idei évben jelent meg.

A strómanvádra reagálva Oszkóék tavaly úgy fogalmaztak, hogy „az OXO Properties Holding Kft. üzleti céllal végez ingatlanbefektetéseket, saját üzleti stratégiája megvalósításaként. Erre tekintettel a kérdés, hogy kinek a részére hajtjuk végre a balatonhenyei fejlesztést nem egészen értelmezhető, tevékenységünk végzése kizárólag saját cégünk nevében és javára történik.”

Oszkó Péter befektetése a Tiborcz Istvánhoz köthető alapkezelőnél a balatonhenyei óriásbirtok | atlatszo.hu

Két hete részletesen bemutattunk egy nagyszabású, hatalomközelinek látszó balatonfelvidéki ingatlanberuházást, amiről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és más ellenzéki politikusok azt vélelmezik, hogy a miniszterelnök lánya és veje állhat a háttérben. Cikkünk megjelenése után váratlan fordulatként Oszkó Péter, a Bajnai-kormány egykori pénzügyminiszterének cége, az Oxo Properties Holding Kft. közleményt adott ki arról, hogy tavaly megvásárolták a Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.-hez tartozó Közép-Európai V. Magántőkealap befektetési jegyeit, így most már az ő beruházásuk a hatvanpusztai Orbán-majorsággal vetekedő méretű ingatlanegyüttes.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: A Fekete-hegy Kft. balatonhenyei birtoka 2022 júliusában – olvasónk felvétele. A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás