hazai pálya

Badacsonytomaj 364 millióért újíttatja fel a NER-elit ingatlanaihoz vezető utakat

A Balaton-parti település külterületén Szatmáry Kristóf kormánypárti országgyűlési képviselőnek borászata van, annak szomszédságában pedig Rákay Philip Fidesz-közeli kommunikátor villája áll. A két ingatlanhoz vezető külterületi utak felújítására a kormány 2019-ben adott pénzt Badacsonytomajnak, az önkormányzat által kiírt tendernek pedig most lett eredménye.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A kormány 2019 novemberében a 1659/2019. (XI. 21.) számú határozattal döntött arról, hogy 465,5 millió forint vissza nem térítendő, egyedi támogatást ad Badacsonytomaj önkormányzatának külterületi utak felújítására, beleértve ebbe az aszfaltburkolatot, valamint a támfal- és vízvezetékrendszer rekonstrukcióját is.

Az önkormányzat közel egy évvel később, 2020 novemberében írt ki közbeszerzést a munkára, a tender eredménye pedig most jelent meg az EU-s értesítőben. A megbízást három jelentkező közül az SZ-L Bau Kft. nyerte nettó 363,9 millió forintos ajánlattal.

Három utat fognak felújítani: a 028/13, a 028/17 és a 026 helyrajzi számmal jelzetteket, amelyek Szatmáry Kristóf fideszes parlamenti képviselő borászatához és Rákay Philip villájához vezetnek.

A közbeszerzési értesítőben olvasható leírás szerint a beruházás 4797 m2 térburkolat (beton és/vagy természetes kő) felújítást/készítést, 100 m zárt csapadékvízrendszer-építést, 2647 m szennyvíz- és ivóvízrendszer, illetve átemelő műtárgy építését, valamint falazat készítést és természetes kő felület fugázást, továbbá 10 db kandeláber elhelyezésére vonatkozik. A dokumentum szerint ugyanis megvalósul a 026-os helyrajzi számú Bogyay Lajos út ingatlanjainak ivóvízellátása, szennyvízelvezetése, továbbá napelemes közvilágítási rendszert építenek ki ezen az úton.

Szatmáry Kristóf borászata és Rákay Philip villája

2020-ban a badacsonytomaji polgármester, Krisztin N. László azt válaszolta a 24.hu megkeresésére, hogy fejlesztési céljainkat nem aszerint válogatjuk, hogy vannak a településen tehetős vállalkozók, politikusok. A polgármester szerint a hegyoldalban vízszintesen húzódó utak felújítása a kikötő és a hegytető közötti Kisfaludy út fejlesztéséhez kapcsolódik és azt célozza, hogy lehetővé tegyék „a hegy derekán lévő szőlőterületek, természeti és épített értékek bemutatását”.

A helyszínt elnézve azonban egyértelmű, hogy Szatmáry és Rákay profitál a közpénzes útfelújításból. A felújítással érintett terület Badacsonytomaj helyrajzi számos térképén:

A terület Badacsonytomaj helyrajzi számos térképén.

Az érintett utak és ingatlanok a Google műholdképén:

Az érintett utak a Google műholdképén.

2020 nyarán írtunk arról, hogy Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot és azóta oda van bejegyezve a 2014-ben alapított borászati cége, a Nimfeum Kft. is. Az ingatlan nem sokkal később egy telekösszevonással 1,5 hektárosra nőtt, a Nimfeum pedig 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy a badacsonytomaji birtokon borászati épületet és panziót alakítson ki.

A beruházás során vélhetőleg megtörték a Badacsony oldalának természetes ívét és két mesterséges lejtésű területet hoztak létre támfalakkal. Ezek a rézsűk annyira kiemelkednek a hegyoldalból, hogy már messziről is jól látható Szatmáryék birtoka. A Nimfeum Kft. honlapja szerint a Villa Salve nevű panzió és panorámaterasz még mindig nem nyitott ki, de az oda vezető utak állami pénzből történő felújítása minden bizonnyal jelentősen meg fogja könnyíteni a vendégek és tulajdonosok közlekedését.

Uniós pénzből épül a fideszes képviselő borászata és panziója a Badacsonyon

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki. Az épületek előtti mesterséges rézsűk annyira kiemelkednek a hegy oldalából, hogy már messziről is jól látható a projekt.

Valószínűleg nem véletlenül szerepel a tender leírásában az a mondat, hogy

A személygépkocsi átmenő forgalmat biztosítani kell, kiemelten a júliusi és augusztusi időszakban.

Szatmáryék borászata mellett az egykori veszprémi püspök, Ranolder János (1806-1875) régi nyaralója található. A rendkívül leromlott állapotú épület 2017 nyarán Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdonába került: a Tiborcz érdekeltségében lévő BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. banki követelésként vette meg.

Tiborcz cége 2018-ban túladott a Ranolder-villán, amit az új tulajdonos, a Zemplén Market Zrt. a HVG beszámolója szerint 135 millió forinton vitt be a felújításra létrehozott projektcégbe, a Ranolder Villa 1864 Kft.-be. Tavaly áprilisban pedig ezt a projektcéget megvette a Norton Consulting Zrt., melynek tulajdonosa a híres Fidesz-közeli kommunikátor, Rákay Philip.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Átlátszó/Pápay Gergely

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás