Uniós támogatások

Uniós pénzből épül a fideszes képviselő borászata és panziója a Badacsonyon

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki. Az épületek előtti mesterséges rézsűk annyira kiemelkednek a hegy oldalából, hogy már messziről is jól látható a projekt. 

A Veszprém megyében található, körülbelül 2000 fő lakosú Badacsonytomaj a Balaton északi partján, a Badacsony hegy lábánál fekszik. Már a rómaiak is termesztettek szőlőt a településen, ami manapság a NER köreiben is népszerű hely.

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot, és azóta ide van bejegyezve a 2014-ben alapított borászati cége, a Nimfeum Kft. is. Az ingatlan nem sokkal a vásárlás után egy telekösszevonással 1,5 hektárosra nőtt, a fele Szatmáry feleségéé lett, a Nimfeum Kft. pedig egy nagy beruházásba kezdett rajta.

Borászat és panzió EU-támogatással

2018-ban az Index írta meg, hogy Szatmáry borászati cégének 49,6 millió forint EU-s támogatást adott a kormány egy badacsonytomaji panzió építésére. Az uniós támogatások kormányzati keresője szerint a projekt összköltsége 118 millió forint, ám az állami honlapon semmilyen egyéb információ nem található róla. Sem az, hogy pontosan miről van szó, sem az, hogy kik voltak a támogatást megítélő bizottság tagjai, sem a kifizetés(ek) dátuma, sem a megvalósítás kezdete és vége.

Viszont a támogatásnyilvántartás szerint a Nimfeum Kft. 2017-ben is kapott uniós támogatást: akkor 77,9 millió forintot ítéltek meg neki borászati üzem kialakítására. A palyazat.gov.hu szerint a projekt összköltsége 155,9 millió forint, de a panzióhoz hasonlóan erről a beruházásról sem olvashatók részletek.

A Nimfeum Kft.-nek megítélt EU-s támogatások a badacsonytomaji borászatra és panzióra (forrás: palyazat.gov.hu)

A közbeszerzési értesítőből azonban kiderül, hogy a Nimfeum a badacsonytomaji birtokon már megtalálható két épületetet alakítja át. A kivitelező mindkét esetben az Arttech Kft., ami a borászati épület felújítását nettó 119,6 millió forintért, a szálláshely átépítését pedig nettó 117,2 millióért vállalta 2018 augusztusában. A kivitelező honlapján látványterv is van a beruházásokról: ez a borászaté, ez pedig a szálláshelyé.

Kicsit később, 2018. szeptember végén szintén megjelent egy tájékoztató a közbeszerzési értesítőben, ami szerint az Arttech Kft. a borászati épületen nettó 148,2 millió forintért, a szálláshelyen pedig nettó 123,7 millióért dolgozik.

Mivel mindkét közbeszerzésnél szerepel a Nimfeum által elnyert mindkét EU-s támogatás projektszáma (VP3-4.2.2-16 és VP6-6.4.1–16), két eshetőség van. Az egyik, hogy két ütemben valósítják meg a beruházást, és akkor a számokat összeadva a teljes projekt összköltsége 508,7 millió, vagyis bő félmilliárd forint.  A másik az, hogy tévesen jelentettek még két különböző eredményt a közbeszerzési értesítőben, és akkor – a palyazat.gov.hu-n szereplő számokhoz közelebb álló második tenderrel számolva – a beruházás összköltsége 272 millió forint.

Az adatok tisztázása érdekében megkerestük Szatmáry Kristófot a saját honlapján megadott és a parlamenti email-címén is. Kérdésünkre a képviselő azt közölte, hogy a beruházás összköltsége 269,6 millió forint, melyet saját tőkéből, hitelből, befektetői kölcsönökől és az uniós támogatásból finanszíroznak.

Az biztos, hogy tavaly szeptemberben a szálláshely kivitelezési költségét 121,3 millió forintra csökkentették, a borászati épületét pedig 143,9 millióra vitték le. Ugyanekkor a kivitelezési határidőket is meghosszabbították: a borászatét 2019. október 15-ig, a szálláshelyét pedig 2020. január 15-ig. Utóbbit 2020 februárjában ismét kitolták, ezúttal március 10-ig.

Két fekete sáv a hegyoldalon

A kivitelezés azonban mostanáig sem készült el teljesen: július eleji látogatásunk idején még nagyban dolgoztak a munkások az épületek környékén. Légifelvételeink szerint a tervekben szereplő kertészeti munkák még nem történtek meg, vagy legalábbis nem fejeződtek be, és most ezeket végzik a birtokon.

Szatmáry Kristóf az ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta, hogy jelenleg a közbeszerzésen kívüli utó- és tereprendezési munkálatok folynak a területen, és reményeik szerint ősszel megnyithatják a 8 szobás panziót.

A badacsonytomaji beruházás helyszínrajza (forrás: Nimfeum Kft.)

Szembetűnő a helyszínen a két széles fekete földsáv az épületek előtt. Úgy tűnik, hogy megtörték a Badacsony oldalának természetes ívét, és két mesterséges lejtésű területet hoztak létre támfalakkal. Ezek a rézsűk egyébként is kiemelkednek a hegyoldalból, de mivel növényzet sem borítja őket, különösen robusztus látványt nyújtanak még messziről is.

A Nimfeum Kft. badacsonytomaji beruházása a Balaton-part mentén futó vasútvonal mellől is jól látszik. (fotó: Átlátszó/Erdélyi Katalin)

A Nimfeum Kft. honlapján példamutató módon részletes dokumentáció található a beruházásról. Azonban a két mesterséges rézsű kialakításának nincs nyoma sem a szálláshely építési engedélyében, sem a borászati épületében, és a kiviteli tervhez készült helyszínrajzon sem.

A képviselőnek küldött megkeresésünkben rákérdeztünk arra is, hogy miért alakították ki ezt a két sávot az épületek előtt, és volt-e rá engedélyük. Ezzel kapcsolatban Szatmáry Kristóf azt válaszolta, hogy az építési engedélyek megszerzése, és a kivitelezési munkálatok a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően történtek, és ezt a hatósági ellenőrzések is megerősítették.

Oldalnézetből és a levegőből látszik igazán, hogy Szatmáryék – minden bizonnyal bámulatos balatoni panorámával rendelkező – telke mennyire kirí a környezetből.

Szatmáryék telke a levegőből, balatoni panorámával. (fotó: Átlátszó/Pápai Gergely)

A Nimfeum Kft. honlapja szerint a Villa Salve nevű panzió és panorámaterasz hamarosan nyit. A borászat aloldalán pedig az olvasható, hogy a cég a badacsonytomaji telken szürkebarátot és rajnai rizlinget termeszt, amelyek az itteni pincében fognak borrá nemesedni. “Itt várjuk majd kedves vendégeinket, hogy személyesen is bemutathassuk ezt a csodálatos Badacsonyi örökséget, a közel 140 éves boltíves pincét, ami a néhai híres Renolder püspök badacsonyi hagyatékainak egyik gyögyszeme.” – olvasható a Nimfeum weboldalán.

Rákay “kétmillió” Philip a szomszédban

Az említett egykori veszprémi püspök, Ranolder János (1806-1875) sokat tett a magyarországi bortermeléséért: a Wikipédia szerint Csopakon, Badacsonyban, a Somló hegyen és a Hegyalján is szőlőket telepített. A Szatmáryék birtoka mellett látható, rettentően leromlott állapotú, tető és ablak nélküli épület egykoron a püspök nyaralója volt, melynek történetéről 2017-ben a Magyar Nemzet írt részletesen.

Az ingatlan 2017 nyarán Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdonába került: a Tiborcz érdekeltségében lévő BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. banki követelésként vette meg (a már akkor is lepusztult) villát a hozzá tartozó telekkel. Bár az önkormányzatnak elővásárlási joga volt az ingatlanra, nem élt vele, és ezt a polgármester azzal indokolta a Magyar Nemzetnek, hogy “nincs százmillió forintjuk a vételár kifizetésére és további pénzük sem a felújításra”.

Tiborcz cége 2018-ban túladott az ingatlanon, amelyet az új vevő, a Zemplén Market Zrt. a HVG beszámolója szerint 135 millió forinton vitt be a felújításra létrehozott projektcégbe, a Ranolder Villa 1864 Kft.-be. Idén áprilisban a 24.hu írta meg, hogy ezt a projektcéget megvette a Norton Consulting Zrt., melynek tulajdonosa a híres Fidesz-közeli kommunikátor, Rákay Philip.

A Ranolder-villa és Szatmáryék birtoka. (fotó: Átlátszó/Erdélyi Katalin)

Arról szintén a 24.hu számolt be idén májusban, hogy milyen szerencsések a hegyoldalban borászkodó NER-hírességek: a kormány 465 millió forintot adott a badacsonytomaji önkormányzatnak útrekonstrukcióra, a település pedig a Szatmáryék birtokához és Rákay villájához vezető külterületi utakat újítja fel a támogatásból.

Aszfaltozásért felelős miniszteri biztos

Szatmáry Kristóf (1975) az önéletrajza szerint egészen fiatalon, 1993-ban lett tagja a Fidesz XVI. kerületi szervezetének, és rendkívül sikeres karriert futott be azóta. Az egyetemi évei alatt kezdett el a Századvég Politikai Iskola külsős munkatársaként dolgozni, majd 2000-ben friss diplomásként a Gazdasági Minisztérium Parlamenti Titkárságán parlamenti titkár lett, két év múlva pedig osztályvezetőként távozott a tárcától. Ekkor, 2002-ben a XVI. kerületben önkormányzati képviselőnek választották, és 2011-ig töltötte be ezt a tisztséget.

2004-ben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) általános alelnökévé választották. 2008 és 2016 között a BKIK elnöke és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökségének tagja volt. 2006 óta országgyűlési képviselő, és közben több kormányzati tisztséget is betöltött. 2011-2014 között a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, 2014-2018 között a Miniszterelnökségen a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos volt, 2018-tól pedig a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a a Budapesti Útépítési Program koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki. Utóbbi pozíció konkrétan azt jelenti, hogy Szatmáry a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos lett.

Amikor a 24.hu megírta, hogy Badacsonytomajon félmilliárd forint állami támogatásból fogják leaszfaltozni a borászatához vezető utat, a képviselő azt nyilatkozta a lapnak, hogy: „Bár Budapesten mindent megteszek a földutak eltüntetéséért, miniszteri biztosként nem lettem az aszfaltozás megszállottja. Mi a borkészítés hagyományaiért és a természet közelségéért választottuk Badacsonytomajt.”

Uniós pénzből épül a fideszes képviselő borászata és panziója a Badacsonyon from atlatszo.hu on Vimeo.

Nem világos, miből fedezik a beruházást

2018-ban Szatmáry Kristóf azzal került be a hírekbe, hogy családi zöldségescégüknél feketemunkást talált a hatósági ellenőrzés, a 24.hu újságírói pedig vásárlásaik során több alkalommal sem kaptak nyugtát. Az emiatti botrány után a cég először nevet változtatott, majd Szatmáry kiszállt belőle.

A cégnyilvántartás szerint a fideszes képviselő jelenleg két vállalkozásban közvetlen tulajdonos: a badacsonytomaji borászattal foglalkozó Nimfeum Kft.-ben, és annak többségi tulajdonosában, a Primo Kft.-ben, melyet feleségével közösen birtokolnak.

Bár a két cég 2019-es mérlegét még nem hozták nyilvánosságra, az előző évek adatai szerint egyik sem kiemelkedően sikeres. 2018-ban a Nimfeum és a Primo nettó árbevétele is 12 millió forint volt, melyből a Primo adózott eredménye 8,6 millió lett, a Nimfeum pedig 748 ezer forint veszteséggel zárta az évet.

A 2019-es mérlegadatok hiányában tehát nem világos, hogy (az EU-támogatás mellett) miből finanszírozzák Szatmáryék a többszázmillió forintos badacsonytomaji projektet. A Nimfeum 2018-as kiegészítő mellékletében ugyan az olvasható, hogy 80 millió forintot kapott kölcsön a beruházáshoz egy meg nem nevezett vállalkozástól, de ez is kevésnek tűnik a borászat és a panzió kivitelezéséhez. Ezen kívül viszont ebben a dokumentumban hosszú lejáratú kötelezettségként csak az alapítótól (vagyis Szatmárytól) kapott 16,5 millió forintos kölcsön szerepel.

Nagyjából ugyanekkora összeg áll Szatmáry Kristóf 2018-as vagyonnyilatkozatában is a nem pénzintézettel szembeni követeléseinél. A képviselő 2019-es vagyonnyilatkozatában azonban a 16 millió forint mellett szerepel további 25 millió forint nem banki követelés is, azt viszont nem tudni, hogy ki tartozik neki ekkora összeggel. Az biztos, hogy a közvetlen tulajdonában lévő másik cég, a Primo Kft. 2018-as kiegészítő mellékletében az áll, hogy a tulajdonos 72 millió forintot adott kölcsön a cégnek. Mivel a Primo tulajdonosai Szatmáry és a felesége, megkérdeztük a képviselőtől, hogy ő írta-e be rosszul az adatokat a vagyonnyilatkozatába, vagy a neje adott kölcsön a cégnek.

Szatmáry Kristóf erre vonatkozóan azt válaszolta az Átlátszónak, hogy vagyonnyilatkozatai 10 évre visszamenően elérhetőek, és a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazzák, ahogy a cégeik mérlegadatai is – viszont egyéb magánjogi szerződésekre vonatkozóan nem áll módjában válaszolni, mert azok nem csak a saját cégeiket érintik.

Természetesen elképzelhető, hogy 2019-ben vettek fel valamilyen hitelt a beruházás finanszírozására, ám mivel a tavalyi mérlegadatokat még nem tették közzé, ez egyelőre nem látszik sehol.

Szöveg: Erdélyi Katalin – Videó és címlapkép: Pápai Gergely

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás