közbeszerzés

Újabb nagy állami tendert nyert Mészáros Lőrinc jobbkezének informatikai cége, a 4iG

A Mészáros Lőrinc jobbkezének, Jászai Gellértnek tulajdonában lévő informatikai vállalat közpénzes sikerszériája tovább folytatódik. Közel félmilliárd forintos megbízáshoz jutott a 4iG, most épp a Testnevelési Egyetemtől. Az nyrt. értékesítésének nettó árbevétele tavaly 41 milliárd forint, adózott eredménye pedig 2,8 milliárd forint volt. Ezzel eddigi történetének legeredményesebb évét zárta a cég. Fontos részlet, hogy tavalyi bevételeinek 62 százaléka állami megbízásokból származott.

Oktatástechnikai eszközök és adatközponti számítástechnikai eszközök beszerzésére és telepítésére kiírt pályázatot nyert el a 4iG Nyilvánosan Működő Részvénytársaság a Testnevelési Egyetemtől – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A nyílt eljáráson a társaság egyedül indult, és el is nyerte a nettó 425,8 millió forintos megbízást. A szerződést május 18-án írták alá a felek.

A 4iG feladata lesz a Testnevelés Egyetem átfogó fejlesztésének keretében az egyetem központi épületének audiovizuális és oktatástechnikai rendszereinek, valamint a kapcsolódó és integráltan működő adatközponti, hálózati médiatároló rendszereinek, illetve SAP HANA üzemeltetési környezethez szükséges adatközponti eszközök szállítása, telepítése és beüzemelése. Emellett oktatást is kell tartaniuk a rendszer működésével és használatával kapcsolatban.

Fél év alatt 16 milliárd

A cég január közepén közleményben tudatta, hogy orvosi eszközökhöz kapcsolódó informatikai rendszereket épít ki a Magyar Falu Program egyik alprogramja keretében. A fejlesztések a háziorvosi munka informatikai támogatását szolgálják majd ki, a megbízás összértéke nettó 1,55 milliárd forint.

Akkor a HVG rámutatott, hogy ezzel a megbízással együtt a 4iG összesen 8,38 milliárd forint értékben nyert közbeszerzéseket mindössze másfél hónap alatt. A portál össze is gyűjtötte ezeket:

A cég sikerszériája pedig azóta is töretlen. A felsorolt megbízásokkal együtt összesen már több mint 16 milliárd forint értékben nyert közbeszerzéseket a 4iG az elmúlt fél évben.

Még januárban kaptak egy újabb megbízást a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságtól WAN/LAN eszközök üzemeltetésének támogatására 71,9 millió forintért, februárban pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ versenyújranyitással megindított központosított közbeszerzési eljárásán futottak be győztesként. Az Egészséges Budapest projekt által érintett intézmények routercserét folytathatnak le nettó 754,5 millió forint értékben.

Márciusban a Nemzeti Adó és Vámhivatal által kiírt 1,08 milliárdos tendert húzták be. A 4iG feladata lesz három éven át „a Nemzeti Adó és Vámhivatal által használt HP Service Manager eszközzel támogatott szolgáltatás menedzsment folyamatok bővítése, licence követése”.

Áprilisban a Humansoft Szerviz Kft-vel közös megbízásról adott hírt a Közbeszerzési Hatóság, amely alapján HelpDesk és ServiceDesk szolgáltatás biztosít a két cég a  Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt-nek és a Paks II. Atomerőmű Zrt-nek 383 millió forintért.

Május elején a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. egyik tenderét, majd a Digitális Kormányzati Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. pályázatát nyerték el 636 millió forint értékben.

Aztán a hét elején derült ki, hogy a társaság 3,7 milliárd forintot nyert a Nébih közbeszerzésén szakrendszerek szoftverfejlesztési és alkalmazási támogatására, egy nappal később pedig nettó 970 millió forintos megbízást kapott a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-től informatikai fejlesztésekre.

Állami megbízásokból gyarapodik

Minden jel arra mutat, hogy a 2020 is a 4iG éve lesz, pedig már tavaly sem panaszkodhattak. Sőt. A társaság 2019-ben fennállásának legsikeresebb évét zárta.

A cég beszámolója szerint „az elmúlt évben is folytatódott a tőzsdei társaság dinamikus fejlődése, amelynek köszönhetően kiemelkedő pénzügyi eredménnyel zárja a 2019-es gazdasági évét a 4iG. A cégcsoport legfontosabb megbízásai a logisztika, az oktatás, a gyógyszeripar, az egészségügy, valamint a járműipar és légi személyszállítás, a bankszektor és pénzügyi tanácsadás területéről származtak, de a társaság jelentős eredményeket könyvelhetett el a licensz- és eszközbeszerzések, illetve infrastruktúra-üzemeltetés és az IT biztonság területén is.”

„A társaság tavalyi bevételeinek 62 százaléka állami, 38 százaléka pedig a vállalati szegmens megbízásaiból származott.” – írja a cég a honlapján.

A cégcsoport jelentős növekedésről számolt be munkavállalói állományában is: míg 2018 végén 376-an dolgoztak a részvénytársaságnál és leányvállalatainál, 2019. december 31-én már közel 600 saját munkavállalót foglalkoztatott a 4iG. Ez 60 százalékos növekedést jelent. A vállalatnál dolgozó munkatársak 90 százaléka magasan képzett mérnök, programozó és informatikus – mutatott rá a társaság.

A 4iG éves árbevétele az előző bázisévhez viszonyítva csaknem háromszorosára növekedett, és meghaladta a 41,12 milliárd forintot, míg a cégcsoport adózott eredménye 2,82 milliárd forint fölé, azaz huszonnyolcszorosára ugrott a 2018-as záróértékhez képest.

A menedzsment várakozásai szerint a teljesítés és előkészítés alatt álló megbízások alapján, valamint a szolgáltatási portfólió tervezett bővítésével a vállalat teljesítménye és üzleti eredményessége az idei évben tovább növekedhet – zárta beszámolóját a cég.

Mészáros és Jászai a háttérben

A 4iG-ben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.-nek közel 10 százalékos tulajdonrésze van, a cég többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója pedig Mészáros barátja, Jászai Gellért.

A két szereplő kapcsolatáról többek között a következőket lehet tudni.

Jászai a Konzum-csoport képviseletében megvette Mészárosnak a Hunguest szállodaláncot az állami tulajdonú Eximbank hiteléből, majd a Balatontouristot is. Jászai 2019 áprilisáig a Konzum és az Opus igazgatóságában ült, onnantól pedig az Opus által 2018-ban megvásárolt 4iG Nyrt. vezérigazgatója lett, tavaly júniusban pedig a cég főrészvényesévé vált.

A 4iG alig fél évvel azután, hogy Mészáros Lőrinc megvásárolta, már nyereséges lett: a 2018-as évet nettó 14 milliárd forintos árbevétel mellett, 102 milliós nyereséggel zárta a cég. Persze ez nem meglepő annak fényében, hogy a 4iG egymás után kapott nagyösszegű állami megbízásokat: egy 1,297 milliárdost, majd párban egy 4 milliárdos, valamint egy 388 millió forintosat.

A tendencián az sem változtatott, hogy Jászai Gellért lett a 4iG tulajdonosa: a társaság és az általa megvásárolni szándékozott T-Systems hamarosan megnyerte a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. nettó 11,1 milliárd forintos közbeszerzését is. A cég gyakran úgy nyer tendereket, hogy ellenfele sincs. Vagy, ha mégis, akkor amatőr hibákat vét.

Pedig a cég nem dolgozik olcsón. A Tuzson Bence államtitkár által bejelentett 15 millió forintos kormányablak-applikációt például végül 155 millióért fejlesztette ki a 4iG.

155 millióért fejlesztett egy sima térképként működő kormányablak-appot a 4iG

Tuzson Bence államtitkár 2019. december 18-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormányablakos ügyintézést egy új mobilapp segíti a jövőben. Az alkalmazással azonban nem lehet ügyeket intézni vagy legalább időpontot foglalni: csak annyit tud, hogy megmutatja a térképen a kormányablakokat és nyitvatartási idejüket, valamint becslés alapján tájékoztatja a felhasználót, hogy hol mennyi idő alatt tud elintézni egy ügytípust.

 

Katus Eszter

Címlapkép: A X. Infotér Konferencián Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszél egy pódiumbeszélgetésen. Forrás: youtube/4iG

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás