közbeszerzés

NER-cég lett a befutó a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 26 milliárdos tenderén

Nettó 26 milliárdos keretszerződést nyert el a B+N Referencia Zrt. a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól. A Rogán Antal és Tombor András üzleti köreihez tartozónak mondott cég évek óta fürdik a közpénzes megbízásokban.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) ellátási körébe tartozó épületekben építési, karbantartási, felújítási, javítási, üzemeltetési feladatok végzésére kiírt tendert nyerte el nyílt eljárás során a B+N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. 

A nettó 26 milliárd forint értékű keretszerződés két részből áll.

Egyrészt a KEF Kelet-Magyarországi ellátási területén lévő épületekben igény szerinti karbantartási, felújítási, javítási, üzemeltetési feladatait kell elvégeznie 111 (88 db budapesti és 23 db Budapesten kívüli) helyszínen, összesen 510 000 négyzetméter alapterületen. Ezért 18,2 milliárd forintot kapnak.

Másrészt a KEF ellátási körébe tartozó, Nyugat-Magyarországi intézményekben is hasonló tevékenységeket bíznak rájuk 120 (86 db budapesti és 34 db Budapesten kívüli) helyszínen, 212 470 négyzetméter alapterületen. A keretszerződés összege ebben az esetben nettó 7,8 milliárd forint.

Milliárdokkal növekvő árbevétel

A 4391 fős B+N Referencia nem ismeretlen a piacon. Azon túl, hogy cég nemrég saját fejlesztésű takarítórobotot mutatott be és állított munkába, számos közbeszerzést nyert az elmúlt években.

Ahogy arról az Átlátszó is beszámolt, két éve egy 12 milliárd forintos tendert húztak be ugyancsak a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnál, majd tavaly egy 24 milliárd forintos pályázaton is sikerrel szerepeltek. Sőt, mindössze pár nappal előtte a MÁV is nyilvánosságta hozta, hogy a B+N-től bérel 600 millió forintért munka- és védőruhákat.

12 milliárd forintos tenderben hirdetett eredményt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság

Polgármesteri vagyonnyilatkozat 2014, 2015, 2016, 2017 és 2018 Polgármesteri vagyonnyilatkozat 2014, 2015, 2016, 2017 és 2018 Kilazult felesleges kövek Kilazult felesleges kövek Pócsmegyer közlekedési jelzőtáblái Polgármesteri vagyonnyilatkozatok Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések NGM – támogatások NGM – szerződések NFM – támogatások

 

A sikerszéria azonban már korábban elkezdődött.

2016 elején a B+N Referencia Zrt tarolt a MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft. közbeszerzési eljárásán, mert 11,5 milliárd forint értékben nyerte el a B+N épületek, épületrészek, építmények és külső területek takarítását Budapest nyugati részén, valamint a Dunántúl és Észak-Alföld régióban.

De ők futottak be a Miniszterelnökség épületgépészeti, épületvillamossági és szakipari munkák elvégzésére kiírt, 150 millió forintos tenderén, akárcsak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2015. december közepén közzétett, felújítási, javítási és építési munkák elvégzéséről szóló pályázatán is.

A cég 2012 októberében egy 92,5 millió forintos megbízást szerzett járműtakarításra a BKV-től is, 2013 tavaszán pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ingatlanjainak takarítását nyerte el mintegy 107 millió forintért. A Magyar Postától még 2012-ben nyert el a B+N egy 707 millió forintos megbízást, és azóta is több postai telephely takarítását ők végzik.

A sok közpénzes megrendelés természetesen a cég mérlegadatain is meglátszik:

A B+N Referencia Zrt. 2015-ös 9 milliárd forintos nettó árbevétele 2016-ra 13,7 milliárdra, míg 2017-re 18,2 milliárdra, majd 2018-ban már 23,2 milliárdra nőtt. A cég adózott eredménye 2015-ben 835 millió forint, tavaly viszont már közel 3 milliárd forint volt.

Simicska, Rogán, Tombor és az MNB

Hogy ki áll a kormány kedvenc takarítócége mögött, arról több médium is cikkezett már.

A Zoom.hu szerint a B+N körül Simicska Lajos személye sejlett fel, de aztán a cég Rogán Antal és Tombor András, Orbán Viktor korábbi biztonságpolitikai főtanácsadójának üzleti köreihez került. A vállalat vezérigazgatója Kis-Szölgyémi Ferenc ugyanis például arról ismert, hogy üzlettársa volt Tombor Andrásnak – mutatott rá a Népszava.

Tombor egy ideig üzletrészt vásárolt a B+N-ben, de együtt vezették a Multireklám Kft.-t is, amelyet Tombor végül Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségének adott tovább. Kis-Szölgyémi emellett alelnökként töltött be szerepet a csopaki Kereked Vitorlás Klubban, ahol a tagok között megtaláljuk Rogán Antal szomszédját, Csetényi Csaba médiavállalkozót is – vezette végig a szálakat a Népszava.

A céggel kapcsolatban az is árulkodó lehet, hogy a B+N is felkerült azon vállalkozások listájára, amelyektől az Mfor összesítése szerint növekedési kötvényeket vásárolt a jegybank. A közel 50 milliárd forinttal finanszírozott NER-cégek között  (a B+N-en túl) megtalálható az Opus Global (Mészáros Lőrinc), a Duna Aszfalt (Szíjj László), a 4iG (Jászai Gellért), az Appeninn (Tiborcz István), a Market Építő (Garancsi István), a Baromfi-Coop (Bárány László), valamint a BIF (Schmidt Mária) is.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Jelenet a B+N takarítórobotjának bemutatóvideójából (forrás: Youtube/B plusz N Referencia)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás