vagyonnyilatkozat

Már be is jegyezték Varga Mihályt a gyenesdiási luxusvilla tulajdoni lapjára

Varga Mihály pénzügyminiszter vagyonnyilatkozatából nemrég derült ki, hogy folyamatban van egy 200 négyzetméteres ingatlan megvásárlása a Balatonon. A házról az Átlátszó derítette ki februárban, hogy azt a pénzügyminiszter áron alul, mindössze havi 150 ezer forintért béreli. Most pedig ránéztünk a 200 négyzetméteres, medencés luxusvilla tulajdoni lapjára, és kiderült, hogy Varga Mihály és felesége már tulajdonosként van feltüntetve rajta. A ház a Gyenes Resort Kft. tulajdona, és a cégnek semmilyen más bevétele nem volt tavaly. Mintha csak azért tartották volna fenn, hogy Varga bérelni tudja. A pénzügyminiszter ezúttal nem reagált az Átlátszó megkeresésére, arra pedig nem találtunk magyarázatot, milyen forrásból tudja finanszírozni a pénzügyminiszter és felesége az értékes ingatlan megvásárlását.

Februárban írtuk meg, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter és családja havi 150 ezer forintért bérel egy 200 négyzetméteres, kertes, medencés luxusházat a Balatonon. Az ingatlan bérlésére maga a pénzügyminiszter hívta fel a figyelmet, miután feltüntette azt a vagyonnyilatkozatában. Ezért jártunk utána, hogy pontosan hol és milyen feltételekkel bérli az ingatlant.

Így tudtuk meg, hogy a medencés ház a Gyenes Resort Kft. tulajdona, amit egy, a Horváth László tiszteletbeli kazah konzul érdekeltségébe tartozó vállalkozás alapított 2019-ben. A kft. jelenlegi tulajdonosa a Zele-Invest Kft., amely nagyjából akkor vette át a céget, amikor Varga kibérelte a villát a családjával.

Áron alul bérelhet Varga Mihály 169 milliós medencés balatoni luxusházat egy általa kitüntetett trafiktulajdonos cégétől | atlatszo.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter a vagyonnyilatkozata szerint 2020 óta bérel egy 204 négyzetméteres gyenesdiási nyaralót. Az Átlátszó kiderítette, hogy hol található az ingatlan, illetve hogy egy kormányközeli vállalkozóig vezetnek a szálak. A ház a Gyenes Resort Kft. tulajdona, amely kft. tulajdonosának egyéb cégei számos közbeszerzést nyertek el korábban. Azonban ennél is érdekesebb, hogy a kft. alapításában részt vett egy, a Horváth László tiszteletbeli kazah konzul érdekeltségébe tartozó vállalkozás.

A cég 2020-as évről szóló beszámolójában a tárgyi eszközöknél Ingatlanok címszó alatt egy 169 millió forintos összeg szerepelt, ami valószínűleg a ház árát takarta. A kft. bevétele 600 ezer forint volt, Varga Mihály pedig saját bevallása szerint nyár óta bérelte az ingatlant. Így arra következtettünk, hogy havonta 100 ezer forintot fizethet a miniszter a luxusvilláért.

Varga Mihály Facebook-posztjában mindezt kikérte magának, és közölte: „2020-ban, amikor a járvány miatt bezártak a hotelek, feleségemmel és négy gyermekemmel családi házat kerestünk a szabadság eltöltéséhez. Gyenesdiáson találtunk egy apartmant, amelyet végül tartós bérletbe vettünk. (…) Az atlatszo.hu valótlanul írja, hogy a piaci ár alatt, 100 ezer forintért bérlem az ingatlant.

A valóság ezzel szemben az, hogy ennek másfélszeresét fizetem, amely – ellenőrizhető módon – megfelel a környék piaci árainak.

A bérleti díj és rezsiköltségek mellett vállaltam az állagmegóvás és egyéb felújítási munkák költségeit is” – tette hozzá.

Ezután még jobban feltérképeztük a balatoni ingatlanok árait, és arra jutottunk, hogy még egy hétre is nagyon kedvező lenne a miniszter által fizetett havidíj. Beszéltünk ugyanis olyan céggel, amely balatoni ingatlanok adásvételére specializálódott. Az ő szakértői véleményük szerint Gyenesdiáson nagyon ritka az ekkora méretű telek, ennél szinte csak kisebbek vannak.

Ekkora luxusvillát a miniszter által fizetett díj triplájáért sem lehet bérelni a Balatonnál | atlatszo.hu

A múlt héten megírtuk, hogy áron alul bérelhet egy luxusingatlant Varga Mihály pénzügyminiszter Gyenesdiáson. Bár a részleteket firtató kérdéseinkre akkor nem válaszolt a minisztérium, cikkünk megjelenését követően Varga egy Facebook-posztban reagált a számításainkra. Mi a cégadatok alapján úgy kalkuláltunk, hogy havi 100 ezer forint lehet a bérleti díj, de a pénzügyminiszter szerint ez nem valós, mert ennek másfélszeresét fizeti, ami szerinte megfelel a piaci árnak. Csakhogy ingatlanos szakértők szerint ennyiért egy legfeljebb 3 szobás lakást (kert nélkül!) lehet tartósan bérelni a Balatonnál, és az ingatlanos oldalakon sem találtunk hasonló paraméterekkel rendelkező villát havi 500 ezer forint alatt ezen a felkapott környéken.

Azt is hangsúlyozták, hogy tapasztalataik szerint egy legfeljebb 3 szobás lakás (kert, garázs és medence nélkül) kerülhet 150 ezer forintba havonta a Balatonon, ha egyáltalán találni ilyet. Ők úgy vélték, egy hónapra félmillió, de inkább 800 ezer forint lenne a reális bérleti díj, a ház pedig 200 milliót is érhet.

Nem volt más bevétele

A Gyenes Resort Kft. most leadott 2021-es pénzügyi beszámolója szerint mindenesetre valóban 150 ezer forintot fizethet a házért a pénzügyminiszter. A cég éves bevétele ugyanis 1,8 millió forint, vagyis 12-szer 150 ezer forint volt tavaly. Ebből viszont az is következik, hogy a

Gyenes Resortnak semmilyen más bevétele nincs, és látszólag csak azért tartják fenn a céget, hogy Varga bérelni tudja a luxusvillát.

Pedig előző cikkünk megírásakor Zele Sándor, a kft. tulajdonosa azt mondta, cégcsoportjuk közel harminc éve foglalkozik ingatlanfejlesztéssel, -működtetéssel és -forgalmazással, az ország számos helyén jelen vannak, és további fejlesztéseket is terveznek. „Működésünk során eddig is, és ezután is a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártunk és járunk el. A partnereinkkel és üzletfeleinkkel kötött megállapodásokat, szerződéseket eddig sem hoztuk nyilvánosságra, ezen a gyakorlaton a jövőben sem kívánunk változtatni” – írták válaszlevelükben.

A Varga Mihály által használt luxusvilla bérleti díját még nem érte el a balatoni ingatlandrágulás | atlatszo.hu

1,8 millió forint bevétele volt tavaly annak a cégnek, amelytől Varga Mihály luxusvillát bérel a Balatonon. Ez 12 x 150 ezer forint, vagyis pontosan annyi, amennyit a pénzügyminiszter bérleti díjként fizet a vállalkozásnak egy évben. Ez pedig azt a látszatot kelti, hogy a házat csak azért vette meg az érintett Gyenes Resort Kft., hogy kiadja azt Varga családjának.

A Gyenes Resort azonban továbbra is veszteséges, így nem nagyon érthető, miért látott jó üzleti lehetőséget a luxusház megvásárlásában és kiadásában a tulajdonos.

Inkább megveszik a villát

A cégbeszámolókkal párhuzamosan megjelentek aztán a képviselők legfrissebb vagyonnyilatkozatai is. Varga Mihályéból pedig kiderült, hogy a korábban tartós bérbe vett gyenesdiási ingatlant idén megvásárolja. „A jogviszonynál azt írja, 2020 – bérlés, 2022 – vétel folyamatban. Az ingatlan értékéről, áráról nincs információ. Vargának egyébként a friss vagyonnyilatkozata szerint van 21 millió forintja állampapírban és 17 millió részvényekben” – írta meg a Telex.

Ránéztünk ezért a ház tulajdoni lapjára, hogy megtudjuk, hogy áll ez a folyamat. A földhivatali dokumentumban Varga Mihály és felesége már tulajdonosként szerepel április 27-e óta. Igaz, csak „tulajdonjog fenntartással történt eladás” megjegyzéssel, vagyis a luxusház árát vélhetően még nem fizették ki teljesen Vargáék.

A balatoni ingatlan tulajdoni lapjának egyik oldala

Közel 100 évig is bérelhette volna a 169 milliós nyaralót

Megkerestük a pénzügyminisztert, hogy megtudjuk, mennyiért vették meg az ingatlant, azonban ezúttal nem reagált. Azután is érdeklődtünk, hogy – csakúgy, mint számos magyar családnak – kellett-e hitelt felvenniük a vételár kifizetéséhez.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az EY Az Év Üzletembere program gáláján a Pesti Vigadóban 2022. március 1-jén este (forrás: MTI/Kovács Attila)

Arra is kíváncsiak lettünk volna, miért döntött Varga Mihály a vásárlás mellett. A havi 150 ezer forintos bérleti ár ugyanis igen baráti: közel 100 évig is bérelhette volna a 169 milliós házat. Az ingatlanhirdetéseket böngészve a luxusvilla mostani ára 200 millió forint körül mozog.

A feleség kezeli a kasszát

A tulajdoni lap szerint Varga és a felesége közösen vették meg a nyaralót. Mivel a felesége vagyonnyilatkozata nem nyilvános, annyit tudunk, hogy Vargának 38 millió forint megtakarítása van. Ha ezt vesszük alapul, még akkor is hiányzik 46,5 millió forint a villa tulajdonjogának a feléhez (feltételezve, hogy a Gyenes Resort beszámolójában szereplő 169 milliós ingatlan valóban a Vargáék átlal eddig bérelt ház). Varga két II. kerületi társasház és egy karcagi, 626 négyzetméteres telek résztulajdonosa, amiket a vagyonnyilatkozata szerint még nem adott el. Hitele jelenleg nincs.

A Pasa parki családi lakás vásárlása szintén hasonló kérdéseket vetett fel 2015-ben. Varga Mihályék akkora családi összefogással vásárolták a családi lakást, hogy ki se tudtuk bogozni. A miniszter is pontosította a vagyonnyilatkozatát, miután megkerestük. Akkoriban Varga állítása szerint hitelt vettek fel, és a szülők is kölcsönöztek a megtakarításukból. A feleségének kétszer akkora tulajdonrésze volt abban a lakásukban, mint a miniszternek.

Pasa parki lakásáról kérdeztük Vargát: a miniszter pontosította a vagyonnyilatkozatát | atlatszo.hu

Pasa parki lakásáról kérdeztük Vargát: a miniszter pontosította a vagyonnyilatkozatát. Pedig mi csak azt szerettük volna megérteni, hogy miért van a feleségének kétszer akkora tulajdonrésze a lakásukban, mint a miniszternek.

A gyenesdiási villa felére megint nem tudni, hogy miből futotta a feleségnek, akinek a tulajdoni arányok szerint minimum 84,5 millió forintot kellene kifizetnie. A négygyermekes édesanyának vegyész végzettsége van, és nincs nincs túl sok információ róla a neten. Legutóbb a Magyar Református Szeretetszolgálatnál segített be, ahol nagycsaládos édesanyaként hivatkoztak rá.

A pénzügyminiszternek idén februárban egy fórumon tették fel azt a kérdést, hogy ki kezeli a családi kasszát. Ő pedig elmondta, hogy a felesége kezeli a család pénzét, mivel ő szigorúbb e tekintetben. Vicceskedve jegyezte meg, hogy különösen akkor vannak megszorítások, ha Varga szeretne valamit vásárolni.

Katus Eszter—Zsilák Szilvia

Nyitókép: Varga Mihály nyaralója a Google Maps-en.

Megosztás