koronavírus

NER-közeli cég nyerte a MÁV fertőtlenítésre kiírt kétmilliárdos tenderét

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. átal kifejezetten koronavírus elleni fertőtlenítésre kiírt közbeszerzést a B+N Referencia Zrt. nyerte. A céget Rogán Antal és Tombor András üzleti köreihez tartozónak mondják, és évek óta fürdik a közpénzes megbízásokban.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Bár a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. korábban kötött már hosszú távú megállapodást az intézmények és a vasúti szerelvények takarítására, „a megkötött szerződések azonban csak az alapvető takarítási tevékenységekre vonatkoznak, pandémiás helyzetre vonatkozó takarítási tevékenységre átfogó jelleggel nem, illetőleg ehhez kapcsolódóan csak eseti szolgáltatásokat tartalmaznak”.

Viszont – mint írják az uniós közbeszerzési tájékoztatóban megjelent hirdetmény indoklásában –„A COVID-19 koronavírus járvány csoportos megbetegedések fázisába lépése azonban szükségessé teszi újabb intézkedések haladéktalan bevezetését és az emelt szintű takarítási és fertőtlenítési tevékenység azonnali elrendelését. A rendkívüli sürgősség a járvány terjedésére és az emelkedő fertőzött és áldozat létszámra tekintettel volt indokolt az emberi élet védelme érdekében”.

A két társaság magyarázata szerint ilyenkor az érintett felületek takarításának gyakoriságát növelni kell, valamint speciális, a szokásostól eltérő baktericid, fungicid, virucid hatású fertőtlenítő szerek alkalmazása is indokolt.

Ezért döntöttek a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás mellett, amelyre a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (Kbt.) 98. § (1) e) pontja és a közszolgáltatók közbeszerzéseire vonatkozó sajátos közbeszerzési szabályokról szóló 307/2015. (X. 27.) Korm. rendelet 15. § (1) e) pontja lehetőséget is ad.

A tendert egyedüli ajánlattevőként a B+N Referencia Zrt. nyerte, a megbízás keretösszege 1,9 milliárd forint.

A megbízást elnyerő cég feladata lesz:

Fertőtlenítési tevékenység a MÁV Zrt. részére:

  • általános takarítás, felületfertőtlenítés aktív klór tartalmú tisztító fertőtlenítőszerrel és alkohol tartalmú kéz-, és bőrfertőtlenítő folyadék adagolásával
  • ózonos zárófertőtlenítés
  • mobil kézfertőtlenítés vagy felületfertőtlenítés
  • belső utasforgalmi (vizesblokk+egyéb) terület: 235 ezer négyzetméteren
  • teljes belső (utas+üzemi) terület: 512 ezer négyzetméteren

Fertőtlenítési tevékenység a MÁV-START Zrt. részére (a vasúti kocsikban):

  • fertőtlenítő felületpermetezés és felmosás rendszeres végzése
  • ózonos fertőtlenítés – rendszeres és eseti végzése
  • fertőtlenítés meleg ködképzéssel – eseti megrendeléssel folyékony szappantartók kézfertőtlenítő hatású folyékony szappannal való töltése
  • fertőtlenítő felületpermetezés és felmosás 129 450 darab;
  • ózonos fertőtlenítés 5 490 darab;
  • folyékony szappantartók kézfertőtlenítő hatású 18 000 darab folyékony szappannal való töltése.

Előbbi feladatokra nettó 490 millió, míg utóbbiakra nettó 1,4 milliárd forintot kap a kivitelező, a kormány gazdasági holdudvarához tartozó B+N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., amelynek nem ez az első nagyértékű közpénzes megbízása.

Tombor, Simicska és az MNB

A 4588 fős B+N Referencia nem csak arról ismert, hogy saját fejlesztésű takarítórobotot mutatott be és állított munkába, hanem arról is, hogy számos közbeszerzést nyert az elmúlt években.

Tavaly novemberben egy nettó 26 milliárdos keretszerződést nyertek el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól, de 2018-ban és 2017-ben is sikerrel szerepeltek a KEF közbeszerzésein. Akkor egy 24 milliárdos és egy 12 milliárd forintos tendert húztak be. De MÁV is kötött már korábban szerződést a céggel, ők munka és védőruhákat béreltek tőlük 600 millió forintért. 

A cég sikerszériája 2012 óra tart, erről ebben a cikkben számoltunk be:

NER-cég lett a befutó a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 26 milliárdos tenderén

Nettó 26 milliárdos keretszerződést nyert el a B+N Referencia Zrt. a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól. A Rogán Antal és Tombor András üzleti köreihez tartozónak mondott cég évek óta fürdik a közpénzes megbízásokban. [featuredbox text=

A sok sikeres közbeszerzés a cég bevételein is meglátszik: a B+N Referencia Zrt. 2015-ös 9 milliárd forintos nettó árbevétele 2016-ra 13,7 milliárdra, míg 2017-re 18,2 milliárdra, majd 2018-ban már 23,2 milliárdra nőtt. A cég adózott eredménye 2015-ben 835 millió forint, tavaly viszont már 2,7 milliárd forint volt.

Hogy ki áll a kormány kedvenc takarítócége mögött, arról több médium is cikkezett már.

A Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonában álló vállalkozásban egy ideig Tombor András, Orbán Viktor korábbi biztonságpolitikai főtanácsadója is üzletrészt vásárolt, de a Zoom.hu szerint a B+N mögött korábban Simicska Lajos személye is felsejlett. Tombor és Kis-Szölgyémi emellett együtt vezette a Multireklám Kft.-t is, amelyet Tombor végül Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségének adott tovább – mutatott rá a Népszava.

A céggel kapcsolatban az is árulkodó lehet, hogy a B+N is felkerült azon vállalkozások listájára, amelyektől az Mfor összesítése szerint növekedési kötvényeket vásárolt a jegybank. A közel 50 milliárd forinttal finanszírozott NER-cégek között  (a B+N-en túl) megtalálható az Opus Global (Mészáros Lőrinc), a Duna Aszfalt (Szíjj László), a 4iG (Jászai Gellért), az Appeninn (Tiborcz István), a Market Építő (Garancsi István), a Baromfi-Coop (Bárány László), valamint a BIF (Schmidt Mária) is.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Fertőtlenítés a MÁV egyik vonatán. (fotó: MÁV/Facebook)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a
szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás