Felcsút

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége építheti fel az új iskolát Felcsúton 4,5 milliárd forintért

A Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. megtervezte, most a Fejér-B.Á.L. Zrt. kivitelezi a felcsúti Endresz György Általános Iskola újjáépítését. Mindkét cég felcsúti milliárdos gyerekeinek tulajdonában van. 

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

 

Június végi határidővel, nyílt eljárás keretében kereste a felcsúti Endresz György Általános Iskola kivitelezőjét a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK). Az ekr.gov-ra feltöltött dokumentok szerint július végén hirdettek győztest a közbeszerzésen, de a kivitelezői szerződést még nem írták alá.

A tenderre három cég pályázott: a FK-RASZTER Építő Zrt., az Építő-és épületkarbantartó (Épkar) Zrt., valamint a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. Bár mindhárom cég érvényes ajánlatott adott, a FEJÉR-B.Á.L. lett a befutó a legkedvezőbb árajánlattal.

A felcsúti cég nettó 4.549.161.674 forintért vállalta a munkát, alvállalkozóként bevonva az Építő Munkaerő Kft.-t, valamint az ÉLŐ-ENERGIA Kft.-t.

A Homlok-Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc által tulajdonolt FEJÉR-B.Á.L. Zrt. nem ismeretlen az építőiparban. A láthatóan oktatási intézményekre specializálódott cég korábban több közbeszerzést is elnyert: ők építhettek például hatmilliárdért iskolát Biatorbágyon, a Bács-Kiskun megyei Izsákon és a Pest megyei Dunakeszin 3-3 milliárd forintért a West Hungária Bau Kft.-vel, de a cég Érden is elnyerte több oktatási intézmény kivitelezését. Így a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumot 6 milliárd forintért építik, az Érdi Szakképzési Centrumot 6 milliárdért ők bővítik ki és a Batthyány Sportiskola rekonstrukcióját 5,4 milliárd forintért végzik el.

Nem csoda, hogy – híven a Mészáros névhez – a Zrt. szekere kiválóan halad. A 2015 júniusában létrehozott FEJÉR-B.Á.L. Zrt. már az alapítás évében nettó 1,1 milliárd forint árbevételt ért el, majd ezt egy év alatt megháromszorozta. A cég árbevétele 2016-ban nettó 3,2 milliárd forintra, 2017-ben 10 milliárdra, majd 2018-ban 22,8 milliárdra emelkedett. Tavaly 17 milliárdos éves forgalmat bonyolítottak,  amiből 1,5 milliárd forint lett az adózott eredményük.

Két éve kiszámoltuk, hogy a cég napi egymillió forintnál is több nyereséget termel:

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt.

 

A dabasi székhelyű, mindössze kétfős Építő Munkaerő Kft. mindkét tulajdonosa korábban a Swietelsky Kft-ben volt vezető tisztségviselő, míg az ÉLŐ-ENERGIA Kft. már korábban is dolgozott együtt a FEJÉR-BÁ.L. Zrt.-vel.

Hatszáz főre tervezik

Ahogy arról májusban beszámoltunk, a felcsúti beruházás során egy teljes mértékben akadálymentes, többszintes, 16 tantermes általános iskola épül a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel együtt.

Az alsó szintre 6 tantermet és szertárakat, tanári szobát (öltözővel, vizesblokkal), igazgatói és igazgatóhelyettesi szobákat, előteret, aulát, portát, szerverszobát, vizes helyiségeket, étkezőt és 600 adagos főzőkonyhát, takarítószer-tárolót, belső udvart, lépcsőket és akadálymentesen használható liftet, valamint tornatermet (lelátóval), szertárakat, 4 tanulói és 2 tanári öltözőt, továbbá orvosi szobát terveznek.

A felső szintre pedig 7 tanterem, szertárak, 3 szaktanterem és szertár (fizika, kémia, biológia), 6 csoportterem és szertár, 1 informatika és nyelvi labor (szertárral), 1 egyéni foglalkoztató, 2 tanulói öltöző, nemek szerinti dolgozói öltöző, könyvtár és könyvtárraktár, gépház és szerverszoba, illetve vizes helyiségek kerülnek.

A Mészáros család 232 millióért megtervezte, most a kivitelezőjét keresik a felcsúti iskolának

Azt nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás, de az Orbán Viktor miniszterelnök falujába tervezett új iskolának csak a tervei több százmillió forintba kerültek. A tervező a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. volt, amelynek tulajdonosa a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. Most június végéig várják az ajánlatokat az építésre.

Az épületegyüttes terepszint felett 2 használati szintet tartalmaz majd, a magastetős szakaszokban gépészeti terek lesznek, a tetőtér többi részét nem építik be, és a cseréptetős tetőszerkezeten napelem is létesül. A telken emellett helyet kap egy kültéri öntött gumiburkolatú sportpálya, 46 parkoló, 3 akadálymentes parkoló, és 8 “Kiss&Drive” (azaz elköszönés idejére használható) parkoló.

Az épület hasznos alapterületét 5611 négyzetméterre, befogadóképességét pedig 600 főre tervezik.

Akadémisták a padban

Az Orbán Viktor szülőfalujában található iskola tanulóinak létszáma – az iskola honlapján található adatok szerint – 174 és 210 fő között mozgott, ami igen magas osztálylétszámokat jelentett. Ez pedig már 

“nem mondható optimálisnak, hiszen 28-32 fős osztályok szűk, nem erre az osztálylétszámra szabott termekbe zsúfolódnak. Ezen kívül az épület maga sem felel meg a mai korszerű igényeknek”

– áll a honlapon. Jelenleg az oktatás 9 tanteremben zajlik.

A felcsúti iskola tanulóinknak többsége helybéli, de a környező falvakból (Alcsútdoboz, Tabajd, Vértesacsa, Bicske, Szár, Újbarok, Óbarok, Etyek) is sokan járnak az intézménybe. A bejáró gyerekek száma folyamatosan nő, amely az iskolába beiratkozó akadémisták számának növekedésével is magyarázható. Emellett a PFLA, azaz Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia további 2 termet biztosít az akadémista osztályok részére – olvasható az endresz.hu-n.

A tervezés is családban maradt

A tervezésre kiírt közbeszerzés először sikertelen lett, csak másodjára sikerült tervezőt találni az épülethez – írta meg korábban az Mfor.hu és a 444.hu. Mindezt úgy, hogy a hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során csak egy céget hívtak meg, amely azonban első alkalommal nem nyújtott be végleges ajánlatot. Másodszorra már összejött a pályáztatás, és ki is hirdették a nyertest, a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft.-t. A cég nettó 232.500.000 forintért végezhette el a feladatot.

A felcsúti székhelyű, 19 fős Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. tulajdonosa a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt., amely most elnyerte a kivitelezést. A tervezőcéget mindössze 3 éve, 2017-ben alapították, de az éves forgalma már abban az esztendőben 72,5 millió forint volt, amely 2018-ra 318 millió forintra, majd tavaly 1 milliárd forintra nőtt. Az adózott eredményüket 3 év alatt meghétszerezték: az első évben 21, majd 42 millió, 2019-ben pedig már közel 165 milliós forintos hasznot hoztak össze.

Katus Eszter

 A céginfomációkat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: felcsut.hu

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás