közbeszerzés

Egyszerre 3 Mészáros-cég dolgozhat ugyanazon a projekten: 15,8 milliárdért építhetnek atlétikai pályákat

Bár a nyerteseket hivatalosan még nem jelentették be, az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és konzorciumi partnere, a Magyar Építő Zrt. építhet atlétikai pályákat a BMSK megbízásából. A nyertes páros alvállalkozókat is bevon a projektbe, méghozzá a Mészáros és Mészáros Zrt.-t, valamint a Mészáros-gyerekek tulajdonában álló Fejér B.Á.L. Zrt.-t.

Atlétikai edzőpályák és egyéb kivitelezési munkák címmel írt ki közbeszerzési eljárást az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) tavaly év végén. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentum szerint a Szabadtéri Edzőpályák (ATE) létesítménye az új Atlétikai Stadionban megrendezésre kerülő atlétikai versenyek lebonyolításához szükséges új bemelegítő pályákat, a hozzájuk tartozó klubházat, valamint a téli edzéseket kiszolgáló dobófészert foglalja magában.

„Az edzőpályák kivitelezését megelőzően szükséges az itt található épületek elbontása, valamint a munkák elvégzéséhez egy ideiglenes árvízvédelmi védvonal kiépítése. Környezetvédelmi előírásként az edzőpályák területén monitoring kút hálózat létesítése és üzemeltetése szükséges. További feladat a csepeli I. rendű árvízvédelmi védmű egy szakaszának új nyomvonalon történő megépítése, mely az ATE használatbavételének feltételez. Az új védvonal kiépítéséhez csatlakozóan egy sólyapálya kiépítése, és a Kvassay műtárgycsoport árvízvédelmi fejlesztésének elvégzése szükséges. Az edzőpályák külső környezetében infrastruktúra bontási, kiváltási és új út- közmű építésimunkáinak elvégzése szintén a beszerzés tárgyát képezi” – olvasható a leírásban.

A Szabadtéri Atlétikai Edzőpályák között lesz:

  • 8 sávos 400 m-es szabványos futópálya,
  • 8 sávos 100 m-es egyenes futópálya síkfutáshoz,
  • 8 sávos 110 m-es egyenes futópálya gátfutáshoz,
  • 2x távolugrás és hármasugrás,
  • 2x rúdugrás,
  • 2x magasugrás +1x magasugróhely kialakítható (opcionális),
  • 8x súlylökés,
  • 7x diszkosz- és kalapácsvetés,
  • 1x diszkoszvetés,
  • 4x gerelyhajítás.

Emellett épül egy 200 fő befogadására alkalmas külső, fedett-nyitott lelátó a Klubház edzőpálya felőli oldalán, egy 792,66 m² alapterületű, öltözőket, irodákat és célfotó helyiséget is magában foglaló Klubház épület, valamint egy 501,27 m² alapterületű, öltözőket és edzőtermet is magában foglaló Dobófészer épület. Az edzőpályák területén kertészeti munka részeként 9285 m² gyepesítés, illetve gyepszőnyeg terítés készül.

A kivitelezési munkákra január 19-ig lehetett jelentkezni, a beérkező ajánlatokról szóló döntést február 8-án töltötték fel rendszerbe. Ebben az szerepel, hogy

a LATEREX Építő Zrt. nettó 16,7 milliárd forintos, míg a ZÁÉV Építőipari Zrt.-Magyar Építő Zrt. páros nettó 15,8 milliárdos ajánlatot tett.

A nyertes az utóbbi duó lett, így hamarosan velük köthet szerződést a BMSK. A két cég jelezte, hogy alvállalkozóként a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-t valamint a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-t is bevonja a munkálatokba.

Mészáros, Mészáros és a Mészáros-gyerekek

Orbán Viktor gyermekkori barátjának, Mészáros Lőrincnek a gyermekei: Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc 2015 júniusában alapították meg a Fejér-BÁ.L. Zrt.-t. A cég már abban az évben nettó 1,1 milliárd forint árbevételt és 65,3 millió forint adózott eredményt ért el, 2020-ban pedig már 44,5 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak 4,2 milliárdos adózott eredmény mellett.

A sikerhez vélhetően hozzájárultak a nagy összegű állami beruházások is. Többek között a Fejér B.Á.L. kapta meg a zánkai tábor felújítását is a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban 16,8 milliárd forintért, a Swietelsky Kft.-vel 25 milliárd helyett 40 milliárdért újítják fel az Iparművészeti Múzeumot, míg a nemzeti filmstúdiót a Market Zrt.-vel és a Duna Aszfalttal közösen 30 milliárdért fejleszthetik. Közel kétmilliárd forintért dolgozhatnak a telki futballparadicsomon,  de a felcsúti víztározó turisztikai célú fejlesztése is rájuk hárul, akárcsak a felcsúti iskola megépítése 4,5 milliárd forintért vagy a Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése.

Milliárdos megbízás: a Mészáros-gyerekek cége is profitál a kórházfelújításokból | atlatszo.hu

Épp csak egy napja írtuk meg, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és a Szeivolt-család ÉPKAR Zrt.-je 21 milliárd forint helyett 31 milliárdért dolgozhat a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet „B” épületén, máris újabb tendert húztak be a két családhoz köthető cégek a kórházfelújítások kapcsán. Ezúttal a Mészáros-gyerekek FEJÉR-B.Á.L. Zrt.-je kapott megbízást intézményfelújításra az Épkarral közösen.

A Mészáros és Mészáros Zrt. éves forgalma az elmúlt öt évben 9,2 milliárd forintról 112,8 milliárdra nőtt, míg az adózott eredmény 1,7 milliárdról 15 milliárdra. A cég az utóbi időben sorra húzza be a hulladékkezeléssel és vízügyekkel kapcsolatos beruházásokat. Októberben például megírtuk, hogy ők végezhetik el a komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését Heves megye egyes térségeiben, de az Árvízi biztonság növelése a FETIVIZIG területén elnevezésű és a Rába és Rábca folyó árvízvédelmi fejlesztése című tendert is ők vitték el. Mindkettőt az Országos Vízügyi Főigazgatóság írta ki.

Legutóbb akkor írtunk róluk, amikor a Cservölgyi főművi vízellátó rendszer (ide tartozó csatornák Apátfalva-Mezőhegyes főcsatorna az Élővíz főcsatorna, a Déli-ág összekötő csatorna, a Rajtaerdei tápcsatorna és a Mezőhegyes-Peregi összekötő csatorna) kialakítását nyerték el nettó 21,8 milliárd forintért. A cég továbbra is a Mészáros Építőipari Holding Zrt., az pedig az OPUS GLOBAL Nyrt. tulajdonában van.

Egy nap, két Mészáros-cég, közel 100 milliárd forint értékű állami megbízás | atlatszo.hu

A ZÁÉV-ről és a Mészáros és Mészáros Zrt.-ről is kedden derült ki, hogy megnyertek egy-egy sokmilliárdos közbeszerzési eljárást. A leggazdagabb magyarnak tartott Mészáros Lőrinchez és családjához tartozó cégek tehát láthatóan 2022-ben is folytatják menetelésüket.

A ZÁÉV Építőipari Zrt. hivatalosan 2019 óta a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltsége. A cég éves nettó bevétele az elmúlt években 15,4 és 72,8 milliárd forint között mozgott, az adózott eredmény pedig a 7,1 milliárdot is elérte. Sok másik állami tender mellett ehhez biztosan hozzájárult a Puskán Aréna (190 milliárd forintért) vagy az atlétikai stadion (nettó 150 milliárd forintért) megépítése a Magyar Építő Zrt.-vel közösen.

A Magyar Építő Zrt. többségi tulajdonosa a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt., ami viszont a West Hungária Bau Kft. és az Épkar Zrt. tulajdona. Előbbi a Tiborcz Istvánnal korábban üzletelő Paár Attila tulajdonában van, míg utóbbi a Szeivolt család érdekeltsége. A Magyar Építő Zrt. éves forgalma 27,4 milliárd forint volt 2020-ban, míg 2019-ben 46,2, 2018-ban pedig 49 milliárd. Az adózott eredmény 1,8 és 3,6 milliárd forint között mozgott az elmúlt években. Mindez nem meglepő, hiszen a cég a Magyar Zene Háza vagy a Román Csarnok mellett olyan egyéb, milliárdos beruházásokban is érdekelt volt, mint a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítása és 46 milliárdos kőbányai gigasportcsarnok.

Hogy a felsorolt cégek hogyan tűnnek fel egymás ellenfeleként, partnereként vagy alvállalkozójaként, többször is beszámoltunk. Legutóbb ebben vagy ebben a cikkben.

Dömötör listája: kormányközeli cégekhez vándorolt a kulturális felújításokra szánt források több mint fele | atlatszo.hu

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nemrég egy 50 tételből álló listát tett közzé arról, hogy milyen kulturális beruházásokat köszönhet az ország a Fidesz-kormánynak. A parlamenti képviselő ezzel szándékozott bizonyítani, hogy sokat tesznek a magyar kultúra védelméért és erősítéséért. Megnéztük ezért a felsorolt beruházások költségét, valamint azt, hogy mely cégek voltak a kivitelezők. A fellelhető dokumentumok és cikkek alapján az említett ötven beruházás összesen 255 milliárd forintot tesz ki, miközben csak a Puskás Aréna 190 milliárd forintba került. Az is kiderült, hogy a megbízások jelentős része és az arra fordított állami adóforintok több mint fele kormányközeli cégeknél landolt.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Átlátszó montázs/Pixabay.com/MTI

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás