Kerületi ügyek

„Tévedésből” reklámozta a Hegyvidéki Önkormányzat a Fideszt a YouTube-csatornáján

Január végén fedezett fel az Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) XII. kerületi szervezete a Hegyvidéki Önkormányzat YouTube csatornáján egy videót, ami arra buzdította a kerületi lakosokat, hogy támogassák a Fidesz-KDNP jelöltjeit a 2019-es önkormányzati választáson. Miután felhívták az esetre a kerületi jegyző figyelmét, a videó rövid idő alatt eltűnt a csatornáról, ezt követően pedig az önkormányzat is megpróbált magyarázatot adni a történtekre. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A Hegyvidéki Önkormányzat által működtetett YouTube-csatornára a 2019-es önkormányzati választás előtt egy hónappal került fel egy olyan videó, ami a Fidesz jelöltjeinek támogatására buzdít október 13-án. Az alig egy perces videóban Pokorni Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) számol be a kerületi fejlesztésekről, majd az anyag végén láthatóvá válik az is, hogy azt a Fidesz XII. kerületi szervezete készítette. A hirdetést az MKKP XII. kerületi szervezete fedezte fel 2021 januárjában, azaz majdnem másfél évig volt elérhető a videómegosztó oldalon.

A felfedezést követően Kovács Gergely, az MKKP társelnöke, XII. kerületi önkormányzati képviselő levélben fordult a kerületi jegyzőhöz, dr. Gottfried-Tusor Gabriellához. Örömmel látom, hogy a választás előtt a XII. kerületi Fidesz-KDNP nem a Fidesz vagy a KDNP Youtube-csatornájára töltötte fel a kampányfilmjét, hanem az Önkormányzatéra. Így gondolom, a többi pártnak is lehetősége van rá, hogy megjelentethesse kampányfilmjeit az Önkormányzat csatornáján” – fogalmazott a képviselő.

Ezt követően február elején a Kutyapárt Facebook-bejegyzése alatt többen is arról számoltak, hogy a megadott link nem érhető el, a videót eltávolították a csatornáról. Emiatt dr. Balla Judit, a Hegyvidék Zöld Bizottságának külsős tagja az Átlátszó által üzemeltetett közadatigénylő portálon, a KiMitTud-on keresztül közérdekűadat-igénylésben kikérte a hegyvidéki önkormányzat és a Fidesz-KDNP XII. kerületi szervezete között létrejött szerződést, illetve az Állami Számvevőszékhez eljuttatott hirdetési árjegyzéket, amely nélkül politikai hirdetést kampányidőszakban nem lehet közzétenni.

Közérdekű adatigénylésre legtöbbször az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használjuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

A február 8-án elküldött adatigénylést csak több mint egy hónappal később, márciusi 12-én válaszolta meg az önkormányzat annak ellenére, hogy alapesetben a válaszadási kötelezettségnek 15 napon belül eleget kell tenniük a közfeladatot ellátó szerveknek. Ez a határidő, indokolt esetben, egy alkalommal további 15 nappal hosszabbítható meg, erről azonban értesíteni kell az igénylőt is. A koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet idején a válaszadási határidő jelentősen kitolódhat, akár 90 napra is,  abban az esetben, ha „valószínűsíthető, hogy a határidőben való teljesítés” a közfeladatot ellátó szervet gátolja a veszélyhelyzettel összefüggő feladatai ellátásában.

Válaszában az önkormányzat arról tájékoztatta Balla Juditot, hogy nem jött létre szerződés az Önkormányzat és az adatigénylésben megjelölt szervezet (Fidesz-KDNP) között. Azt is hozzátették, hogy a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010.évi CLXXXV. törvény értelmében az önkormányzat YouTube-csatornája nem minősül sajtóterméknek, ezért nem rendelkeznek hirdetési árjegyzékkel.

Később azonban arra is fény derült, hogy hogyan jelenhetett meg ennek ellenére mégis a kormánypárt XII. kerületi szervezetét népszerűsítő videó a Hegyvidéki Önkormányzat YouTube-csatornáján.

Az önkormányzat Balla Judit újabb kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a kampányvideó a Fidesz YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán futott, az önkormányzat csatornájára pedig „tévedés miatt kerülhetett fel”.

A szóban forgó videót a Fidesz YouTube-csatornáján egyébként már nem találtuk meg, a Facebook-oldalukon azonban továbbra is elérhető.

Szopkó Zita

Címlapkép: Facebook/MKKP BP XII. kerület

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás