választás 2022

Közbeszerzés-figyelő térképre tékozolta el a kampánypénz egy részét a kutyapárt

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Tender Watchdog oldalán egy könnyen kezelhető térképes keresőben lehet böngészni a folyamatban lévő és a lezárt közbeszerzések között. Lehet szűrni az eljárás státusza, a közbeszerzés tárgya és település szerint is a tendereket.

A „hiánypótló közbeszerzés-figyelő kutyi” a Rózsa Sándor Népi Közpénz Tékozló Alap, a párt 2022-es kampánypénzének elköltésére kiírt pályázatának az egyik eredménye.

„A Tender Watchdog segít, hogy magad ellenőrizd, mire költi az állam és az önkormányzat az adóforintjainkat, és átlátható módon megtudd, melyik közbeszerzést ki nyerte. (Hogy miért, azt a fantáziádra bízzuk.) Az oldalon egy olyan adatbázist találsz, amelyben – hiánypótló módon – térképen jelenítjük meg a folyamatban lévő és lezárult közbeszerzéseket a rendelkezésre álló publikus információk alapján” – számolt be a közbeszerzés-figyelő kutyi szolgálatba állításáról a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP).

A Tender Watchdog oldalán egy könnyen kezelhető térképes keresőben lehet böngészni a folyamatban lévő és a lezárt közbeszerzések között. Az adatbázis folyamatosan frissül a hivatalos magyar adatbázisban, a Közbeszerzési Értesítőben megjelenő adatok alapján. Az aktuális keresési preferenciáknak megfelelően e-mailes értesítést is kérhetnek a felhasználók a jövőben kiírásra kerülő közbeszerzésekről.

forrás: MKKP

Ezek az adatok nyilvánosak hazánkban, azonban a hivatalos értesítő keresőjében olyan „luxusszolgáltatás”, mint a térképes nézet, nem érhető el. Lapunknak egyébként nemrég jutott a tudomására, hogy a Fidesz-kormány előtt van egy előterjesztés, amelynek értelmében 2022–2025 között több fejlesztést is végrehajtanának az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (EKR) összesen bruttó 7,35 milliárd forintból.

Közbeszerzés nélkül, bő 7 milliárd forintból fejlesztené a kormány az Elektronikus Közbeszerzési Rendszert | atlatszo.hu

Most viszont több okból is sürgetővé vált Orbánék Viktoréknak a brüsszeli kritériumoknak való megfelelés. Egyrészt különböző jogszabálymódosítások miatt, másrészt ott van a koronavírus-járvány miatti európai uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), amiből a magyar kormány 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást szeretne kapni, ez azonban eddig nem sikerült.

A kutyapártos fejlesztés a Rózsa Sándor Népi Közpénztékozló Alap (RÓSÁNÉKATÉKA), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2022-es kampánypénzének elköltésére kiírt pályázataként jött létre. „Szerencsére mi viccpárt vagyunk, megengedhetjük magunknak, hogy értelmes dolgokra költsük a közpénzt” – olvasható a párt honlapján. A RÓSÁNÉKATÉKA-ból idén jutott pénz többek között a kóbor házi kedvencek ivartalanítására, Ökofeminista Stadionra a budapesti Szeszgyár telken, illetve a Gyógyító mesék című mesekönyvre, amely segít a gyerekeknek könnyebben megérteni a betegségeket.

A 2022-es országgyűlési választásra az MKKP nyolcvan jelöltjének sikerült összegyűjteni az aláírásokat, amiért 587 millió forint kampányfinanszírozási támogatás járt. Azonban visszaléptették a kétes eredetű ajánlások miatt gyöngyösi jelöltjüket, amivel 79-re csökkent a párt jelöltjeinek száma. Tekintve, hogy ezzel éppen belecsúsztak az alacsonyabb kampányfinanszírozási sávba, vissza is utaltak a megkapott állami támogatásból 117 millió forintot a MÁK-nak (Magyar Államkincstárnak). Az április 3-i választáson a párt 170 396 szavazatot kapott, amivel 3,22%-os eredményt ért el, és nem jutott be a parlamentbe.

„Aláírást akart gyűjteni nekünk a Fidesz” – feljelentést tesz a Kutya Párt a föld alól szerzett ívek miatt | atlatszo.hu

Haladunk a korral és igyekszünk felvenni a ritmust a változó médiafogyasztási szokásokkal, ezért az orosz oligarchák járgányait figyelő oldalak mintájára elindítottuk tematikus Twitter-fiókunkat, ami a Fidesz-közeli elit luxusjárműveit követi figyelemmel és automatikusan mutatja a mozgásukat. Érdekel, hol van éppen az Artemy, a Lady MRD, a Seagull MRD vagy épp az OE-LEM?

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Térképen mutatja meg a közbeszerzéseket a Magyar Kétfarkú Kutyapárt „2022-es kampánypénztékozló kennelből kiszabadult közbeszerzés-figyelő kutyija” (forrás: MKKP)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás