Átláthatóság

A kutyapártos képviselő javaslatára a XII. kerület is kidolgozta korrupcióellenes csomagját

Tavaly ősszel az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven korrupcióellenes programot hirdetett, melyhez az önkormányzati választáson induló jelöltek közül 389-en csatlakoztak, akik közül 184 fő szerzett mandátumot. Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke a főváros XII. kerületében lett képviselő, a kezdeményezésére pedig a testület már tavaly novemberben megszavazta az átláthatósági csomagot. Az önkormányzat mostanra készült el a részletek kidolgozásával, aminek eredményeképpen a kerület működése sokkal transzparensebb lesz a jövőben.

A tavaly októberi önkormányzati választások előtt az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven hirdetett meg egy korrupcióellenes programot, amely hat témában (nyilvános működés, nyilvános és ingyenes adatigénylések, átlátható gazdálkodás, nyilvános szerződések, önkormányzati cégek átláthatósága, elszámoltatható döntéshozók) foglalta össze az átláthatóság alapkövetelményeit.

A nyilvánosság azért fontos és hatékony a korrupció visszaszorításáért folytatott küzdelemben, mert megnehezíti a visszaélések letagadását. Vagyis, ha az átláthatóság a korrupció elkövetését nem is akadályozza meg, annak büntetlenül maradását jó eséllyel igen. Ez pedig nagyon fontos önmagában is, de sokakat el is rettenthet a lebukás veszélye, tehát a nyilvánosságnak megelőző ereje lehet.

Kezdeményezésünkhöz 389 jelölt csatlakozott, akik vállalták, hogy megválasztásuk esetén átültetik a gyakorlatba a programot. Közülük 60 településen 184-en szereztek mandátumot, 16 jelöltet pedig polgármesterré választottak. A Fővárosi Közgyűlés már rögtön az alakuló ülésén, 2019. november elején egyhangúlag megszavazta ezt az átláthatósági minimumprogramot.

Egyhangúlag elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az antikorrupciós minimumprogramot

Az antikorrupciós szervezetek által kidolgozott, Ez a minimum! elnevezésű átláthatósági és antikorrupciós minimumprogram megvalósítása melletti elkötelezettségét fejezte ki a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén. A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett előterjesztést egyhangúlag támogatták a képviselők, tehát ellenzékben a Fidesz politikusainak is megtetszett a javaslatunk, sőt, az állami hírügynökség és a közszolgálati média is tudósított róla.

Budapest XII. kerületének önkormányzata a 2019. november 28-i testületi ülésén szavazta meg az „Ez a minimum” nevű átláthatósági csomagot Kovács Gergely frissen megválasztott képviselő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnökének előterjesztésére.

December elején erről az önkormányzati portál is beszámolt: a hírben az olvasható, hogy Kovács kezdeményezésére „Pokorni Zoltán polgármester azt javasolta, tekintsék át az önkormányzat és gazdasági társaságai, költségvetési szervei átláthatósági gyakorlatát az említett program szempontjai szerint. 2020. március végi határidővel beszámolnak a megtett intézkedésekről, és javaslatot tesznek a képviselő-testület hatáskörébe tartozó esetleges intézkedésekre. ”

Az MKKP XII. kerületi Facebook-oldala szerint az önkormányzat mostanra végzett a részletek kidolgozásával, aminek köszönhetően sokkal átláthatóbb lesz a jövőben a kerület működése.

Az MKKP szerint azonban a nyilvánosság nem lesz teljeskörű, mert ugyan „170 év küzdelem után sikerült elérni, hogy közvetítsék élőben a testületi üléseket (…) Viszont sajnos a legfontosabb, hogy felkerüljenek a szerződések a weboldalra, kimarad.”

Az önkormányzat honlapján elérhető, a június 25-i testületi ülésen tárgyalt, a jegyző által írt dokumentumból kiderül, hogy milyen intézkedéseket hoznak az átláthatóság növelése érdekében:

A XII. kerület önkormányzat átláthatóság-növelő intézkedései

A közérdekűadat-igénylések nyilvánossá tétele egyébként nem újdonság: az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő oldalon minden adatigénylés és a rájuk érkezett válaszok is nyilvánosak. A XII. kerületi önkormányzatnak eddig beadott igénylések itt olvashatók, és itt lehet nekik újat is beadni.

A jegyzői tájékoztatásban az áll, hogy a szerződéseket azért nem teszik közzé a jövőben (sem), mert a dokumentumokból a szenzitív adatok kitakarása sok személyi munkát, a közzétételük pedig tárhelybővítést, és esetlegesen még informatikai fejlesztést is igényelne. A jegyző ennek a beruházásnak a nagyságrendjét összevetette az elmúlt 3 év közérdekű adatigényléseivel, mert azokban általában szerződéseket kérnek ki az állampolgárok. Mivel 2017-ben 93 darab, 2018-ban 62 darab, 2019-ben pedig 38 darab adatigénylés érkezett a kerülethez, a jegyző arra jutott, hogy sokkal kevesebb ráfordítást igényel ezeknek a megválaszolása, mint az összes szerződés automatikus közzététele.

Az átláthatósági javaslatot benyújtó Kovács Gergely az Átlátszó érdeklődésére azt mondta, az nagyon jó dolog, hogy egy fideszes önkormányzat megszavazta az „Ez a minimum” nevű programot, és annak sok fontos pontját – még ha egyes esetekben hosszú, 2020. végi vagy 2021. május végi határidőkkel is – megvalósítják, ám a szerződések közzétételét nagyon hiányolja.

„Az a legnagyobb gond, hogy a szerződéseket nem teszik közzé. Ha kell nekik egy 200 gigás vinyó, akkor nagyon szívesen adok nekik, mert körülbelül 10 ezer forint. Egyébként nem lesz semmivel könnyebb dolguk, mert úgyis kikérek minden szerződést” – mondta Kovács az Átlátszónak.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A XII. kerületi új képviselő-testület alakuló ülése 2019. november elején. Balról a második Kovács Gergely, aki az Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság vezetője lett. (fotó: hegyvidek.hu)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás