választás 2022

Parlamenti oknyomozást ígér, újragondolná a közbeszerzési rendszert a Kutya Párt

„Szerencsére mi viccpárt vagyunk, úgyhogy megtehetjük, hogy megpróbálunk kezdeni valamit a közbeszerzési rendszerrel annak érdekében, hogy valódi verseny legyen a magyar közbeszerzéseken” – pénteken nyilvánosságra hozta a közbeszerzési rendszer újragondolásáról szóló programját a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A viccpárttól szokatlanul komoly ez a 36 oldalas tanulmány, amely az Átlátszó által megkérdezett szakértő szerint impozáns, de „egy kormány csak akkor merheti ezt végrehajtani, ha meggyőződött arról, hogy az intézkedések együttes hatása nem fagyasztja le az állami működést és az uniós forráslehívást”.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergő már a januári interjúnkban beszámolt arról, hogy milyen visszás tapasztalatokra tett szert a közbeszerzési rendszer működésével kapcsolatban 12. kerületi önkormányzati képviselőként. Elmondása szerint nincs érdemi verseny az önkormányzat építési beruházásokkal kapcsolatos közbeszerzésein, amelyeket általában egyedüli ajánlattevőként nyer meg egy, az önkormányzatnál jó beágyazottsággal bíró vállalkozás.

„Valószínűleg tényleg kiépült annyira a NER, hogy már a kamu versenytársak meghívására sincs szükség, mert senki nem mer elindulni rajtuk kívül. Az elmúlt tíz évben lezajlottak azok a telefonhívások, esetleg NAV-vizsgálatok, amiknek a végén ide jutottunk. És ebbe még bele sem lehet kötni, mert kiírták nyíltra a közbeszerzést, nem tehetnek arról, hogy senki más nem indul” – fogalmazott januárban az Átlátszónak Kovács.

„Ez nagyon átlátszó” – így lett őrkutya a Kétfarkú Kutyából a Hegyvidéki Önkormányzat képviselőtestületében | atlatszo.hu

Amit ezzel kapcsolatban valóban sikerült elérni, hogy egyáltalán elkezdték közvetíteni a képviselőtestületi üléseket. Sokan sok éven át küzdöttek, de nem sikerült, ezért mi elkezdtük közvetíteni a saját Facebook-oldalunkon. Gondolom elég hülyén nézett ki, hogy a Kutyapárt Facebook-oldalán lehet megnézni a hegyvidéki önkormányzat üléseit, ezért ők is elkezdték közvetíteni, de kezdetben a felvételek csak egy hónapig voltak fent.

Tanulmánynak is beillő közbeszerzési reformprogrammal rukkoltak elő

„Sikerült annyit bosszankodnunk Pokorni Zoltánék XII. kerületi közbeszerzésein, amik persze törvényesek, csak verseny nincs már ezeken 15 éve, hogy megszületett ez a konkrét változásokat javasló, ugyanakkor talán a földi halandók számára is érthető írás.

Az állam az adóforintok java részét a közbeszerzési rendszeren keresztül költi el. A közbeszerzésekhez kapcsolódó jogszabályok megváltoztatásával már érdemben lehet csökkenteni a korrupciós kockázatokat. Számos esetben már csírájában el lehet fojtani a korrupciót. A tiszta közbeszerzési rendszer arra megoldás, hogy a haveri cégek túlárazásaival ne tudjanak annyit lopni a közösből jövőben.

A közbeszerzési rendszer jelenleg úgy van kialakítva, hogy sok esetben csak egy szűk kör tudjon elindulni a versenyben. A központosított közbeszerzéseket meg kell nyitni a kisebb cégek előtt. Olyan rendszert alakítunk ki, amely az irányított (manipulált) közbeszerzéseket automatikusan azonosítja és hatóságilag kezeli. A kis értékű meghívásos közbeszerzéseket megszüntetjük. Az alvállalkozói szerződések és a műszaki leírások nyilvánossá tételével garantáljuk az átláthatóságot és az összehasonlíthatóságot.

Központi árelemzést vezetünk be adatalapon annak érdekében, hogy az állam tudja, hogy mi a piaci átlagár, és ellenőrizni is lehessen, hogy ne térjen el ettől az árszinttől nagyságrendekkel a közbeszerzés. A bírálóbizottság feladata lesz, hogy ezzel a piaci árszinttel összevesse a beérkezett ajánlatokat. A közbeszerzési kutatóintézet létrehozásával azt a szakmai alapot teremtjük meg, ami hosszú távon képes a hatékonyságot és az ellenőrizhetőséget garantálni.”

Ez már a pénteken nyilvánosságra hozott, a közbeszerzési rendszer újragondolásáról szóló program bevezetőjében szerepel, így ajánlja a reformprogramot a választók figyelmébe a Kutya Párt.

mkkp_kiadvany_2022_02_18 by atlatszo on Scribd

Impozáns, de lefagyaszthatja az állami működést és az uniós forráslehívást

Az Átlátszó által megkérdezett, neve elhallgatását kérő szakértő szerint „impozáns” tanulmányról van szó.

„Ami benne van, az oké szerintem, bár kicsit hullámzó a javaslatok konkrétsága, illetve erősen változó azok jelentősége is. Szűknek érzem viszont a nyilvánosság kiterjesztésével kapcsolatos javaslatot: egyrészt az is probléma, hogy nincs minden dokumentum közzétéve azok közül sem, amit ma is közzétenni rendel a törvény (pl. a szerződés gyakran hiányzik), másrészt  az anyagban leírtakon kívül a vesztes ajánlatok tartalmára és a bírálati folyamatra is indokolt lehet (utólag) a közzétételi kört bővíteni, harmadrészt szankció (a fontosabb dokumentumok esetében érvénytelenség) is kellene a kötelezettség elmulasztása esetére.

Lehet, hogy csak én voltam felületes, de mintha nem említette volna az anyag azt, hogy a felhívások valós nyilvánossága – részben a lezsírozottság vélelme, részben sok tender irreális beadási időközzel való meghirdetése, részben meg a proaktivitás hiánya miatt – nem biztosított. Ezt én önálló problémának tartom.

Az egyes elemek elvi helyeslése mellett egy ilyen irányú reformhoz csak úgy lenne érdemes nekikezdeni, ha külön is elemeznék és szükség szerint hosszabb átmenettel csökkentenék az állam szerződési és közfeladatellátási képességeire gyakorolt implementációs hatásokat, mert egy kormány csak akkor merheti ezt végrehajtani, ha meggyőződött arról, hogy az intézkedések együttes hatása nem fagyasztja le az állami működést és az uniós forráslehívást” – fogalmazott szakértőnk az MKKP programjáról.

Az MKKP Facebook-oldalán a kommentelők némelyike megrökönyödésének adott hangot a viccpárttól szokatlanul komoly tanulmány láttán: „Szakpolitika 2022ben? Hát milyen világot élünk? Populizmus kell a népnek, he!” – fogalmazott egy hozzászóló.

Mindkétoldali oknyomozásra használnák a képviselői jogosítványokat

A választási kampányban a közbeszerzési rendszer újragondolásán túlmenően további antikorrupciós ígéreteket is tett a Kutya Párt. Azt ígérik, hogy ha bejutnak a Parlamentbe, felgöngyölítik majd a piszkos ügyeket.

„Nem számít, hogy balos vagy jobbos a korrupció, mi feltárjuk. Bige László cégének kitömése állami alapokból ugyanúgy szemet szúr, mint amikor Mészáros Lőrinc cégeivel csinálják ezt. A bal- és jobboldali korrupciós hálózatok a legmagasabb szinten összeérnek. Ezért is van szükség egy független szereplőre, aki rámutat ezekre az összefonódásokra. Mi nem a hangzatos elszámoltatást ígérjük, ami eddig egyetlen kormányváltás esetén sem történt meg, pont a magas szintű összejátszások miatt. Mi azt vállaljuk, hogy a parlamenti képviselők jogaival élve nyilvánosságra hozzuk a hatalmasok mocskos játszmáit.”

Bodoky Tamás

Címlapkép: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke az MSZP-s Tóth Csaba ellenében Hadházy Ákost támogatta Zuglóban a 2021-es ellenzéki előválasztás során.

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Megosztás