Átláthatóság

Milliókat bukhatott a Hegyvidéki Önkormányzat egy ingatlanbizniszen, mert csak később jött rá, hogy egy domb túl meredek

Mindössze 52 millió forint bevétele származhatott a Hegyvidéki Önkormányzatnak egy olyan telekből, ami jelenleg 300 milliót ér – állítja Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke. Az önkormányzat még 2007-ben adott el egy erdős telket bruttó 179 millióért a Vivali Kft.-nek, ami ma már Hegyvidék Real Estate Kft. néven fut és a Szirák család tulajdonában áll. Az önkormányzat vállalta, hogy megszünteti a telken áthaladó utat, azonban később kiderült, hogy túl meredek és túl költséges lenne a helyettesítő út megvalósítása, ezért az önkormányzat telekcserére kényszerült, és közel 100 millió forint kárpótlást is fizethetett a cégnek.

Sajtó-helyreigazítási közlemény

A 2020. szeptember 3. napján „Milliókat bukhatott a Hegyvidéki Önkormányzat egy ingatlanbizniszen, mert csak később jött rá, hogy egy domb túl meredek” címmel megjelent sajtócikkhez kapcsolódóan.

  1. Valótlanul állítottuk, hogy „mindössze 52 millió forint bevétele származhatott a Hegyvidéki Önkormányzatnak” egy (…) telekből”.
  2. Valótlanul állítottuk, hogy „(…) végül 54 millió forint bevétele származott” ezen telek eladásából.
  3. Valótlanul állítottuk többször is, hogy az Önkormányzat ezt a „telket bruttó 148 millióért” adta volna el.

A valóság ezzel szemben az, hogy az Önkormányzat — immáron több mint 14 évvel ezelőtt — 2006. június 15. napján nyílt versenytárgyalás útján értékesítette az ingatlant 178.546.800,- forint bruttó vételárért. A 2006. június 16-án dr. Mitnyan György polgármester és Braun László vevői képviselő által aláírt szerződés alapján a vételár maradéktalanul befolyt az önkormányzat számlájára.

Hamis színben tüntettünk fel való tényeket akkor, amikor azt a látszatot keltettük, hogy a Hegyvidéki önkormányzat a jelenleg 300 millió forintot érő ingatlant 2007-ben áron alul adta el, s hogy az Önkormányzat az ingatlan vételáraként mindössze a piaci ár töredékét kapta. A valóság ezzel szemben az, hogy 2007 és 2020 között jelentős ingatlanpiaci drágulás, illetve általános forgalmi adó növekedés következett be, ezért az ingatlan 2007-es és 2020-as piaci árai egymással nem összehasonlíthatók, az ilyen egy-az-egyben való megfeleltetésük, és abból következtetések levonása hamis, az olvasók számára megtévesztő.

A furcsa telekcserére Kovács Gergely bukkant rá, aki a budapesti XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzati képviselője, és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke. Kovács Gergely az ügyet és a szerződést a Kétfarkú Kutya Párt oldalán hozta nyilvánosságra.

Addig szerencsétlenkedett az Önkormányzat, míg végül 54 millió forint bevétele származott 3600 m2 építési telek eladásából. Az ingatlan jelenleg 3-400 milliót ér.

Végül a valós ár töredékéért kapott meg a Hegyvidék Real Estate Kft. 3600 m2 XII. kerületi erdőt, hogy azt kivágja és építkezzen rá. Nehéz eldönteni, hogy az Önkormányzat ennyire béna vagy ez így volt kitalálva. Az Önkormányzat eladott 150 millióért a Szirák család tulajdonában álló Hegyvidék Real Estate Kft.-nek 3600 m2 erdőt, ami hivatalosan nem erdő.

Az önkormányzat 2007-ben eladott egy erdős telket nettó 148 millióért a Vivali Kft.-nek, ami ma már Hegyvidék Real Estate Kft. néven fut és a Szirák család tulajdonában áll. Az erdős telek, ami jogilag nem minősül erdőnek, a Rácz Aladár út 182-186. szám alatt található.

Az önkormányzat által 2007-ben eladott telek. Forrás: Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

Az önkormányzat honlapjára feltöltött csereszerződés szerint a 3600 négyzetméteres telek eladásakor az önkormányzat vállalta, hogy megszünteti a telek közepén a Melinda út felé áthaladó nem hivatalos aszfaltutat, és egy másikat épít, hogy a helyi lakosok lejuthassanak a hegyről.

Túl meredek lett volna a helyettesítő út. Forrás: hegyvidék.hu

Időközben azonban kiderült, hogy nem lehet megszüntetni a telken áthaladó utat. Az önkormányzat ugyanis csak a szerződés megkötése után vette észre, hogy a helyettesítő utat (Kovács Gergely szerint az Ágnes útról lehet szó) nem lehet meghosszabbítani, mert ez lett volna Budapest egyik legmeredekebb útszakasza. A szerződésben az olvasható, hogy az „út kiváltása kizárólag egy eltúlzott költségigényű és időben jelentősen elhúzódó útszakasz kialakításával váltható csak ki.”

Valószínűleg ezt az utat szerették volna meghosszabbítani. Forrás: Google térkép

Az eladott telekre 2009-ben változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat. A telken egyébként a cég letarolta a fák egy részét, továbbá a szemközti építkezésről származó földet és köveket is ide hordták. Korábban mi is beszámoltunk a Melinda úti építkezésről, ami során a szemközti erdőbe hordták be a fél hegyet.

2019-ben ment végbe a telekcsere: a szomszédos telkek ugyanakkorák, az értékük is megegyezik, és ami a legfontosabb, nem halad át rajtuk út. A szerződés szerint a telkek ára nettó 253,5 millió forint.

Kovács Gergely szerint miután kiderült, hogy nem lehet a Rácz Aladár út érintett szakaszát megszüntetni, bruttó 96 milliós összeggel kárpótolta a XII. kerületi Önkormányzat a Hegyvidék Real Estate Kft.-t. Az állítást egy előterjesztésre alapozza, amiben a képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy a kártalanításról szerződést köthessen.

Forrás: hegyvidek.hu

A kárpótlás indoka, hogy a cég megkezdte a megvásárolt telekre többlakásos társasházak tervezését, ami a változtatási tilalom miatt nem folytatódhatott. A cég az ingatlan forgalmi értékvesztésére és az ezzel összefüggő károk miatt kért kártalanítást. A telken áthaladó út egyébként jogilag nem út, így annak érdekében, hogy a cég véletlenül se zárja le az utat a kerület lakosai előtt, az önkormányzat belement a cserébe.

A telek 2007-ben nettó 148 millió forintos áron cserélt gazdát, ha ebből levonjuk a 96 milliós kárpótlási díjat, akkor az önkormányzatnak mindösszesen 50 milliós bevétele származhatott, a környezeti károkról nem is beszélve.

Kovács Gergely azt is felrótta az önkormányzatnak, hogy a telekcsere során az indokoltnál több zöldfelülettel lett szegényebb az önkormányzat, hiszen a korábbi telken már legalább 20 százalékkal kevesebb a fa, és nagyon valószínű, hogy a Hegyvidék Real Estate Kft. az új telken is le fogja tarolni a fákat, sok-sok fát, amik azonban jogilag nem alkotnak erdőt.

Az Opten cégadatbázisa szerint a cég tulajdonosa Szirák András, és a vállalkozásnak 2014 óta nincs bevétele. Szirák lakcíme Máltára van bejegyezve, de az üzletembernek itthon is van hol meghúznia magát: a kibontott hegyoldalas telek szomszédságában ugyanis áll egy hatalmas villa, ami szintén az ő tulajdona.

Ilyen szép kilátás nyílik a városra fák nélkül, balról Szirák András villája lóg be a képbe. Fotó: Zsilák Szilvia

Az önkormányzat a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak küldött helyreigazítási kérelmét továbbította

A telekcseréről megkérdeztük a Hegyvidéki Önkormányzatot is, aminek 2006 óta a fideszes Pokorni Zoltán a polgármestere. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy végül valóban csak 52 millió forint bevételük származott-e a telek eladásából, és kártalanították-e a Szirák családot. Szerettük volna megtudni, hogy a Rácz Aladár utat az Ágnes út meghosszabbításával szerették volna-e kiváltani, és valóban csak később derült-e ki az önkormányzat számára, hogy az alternatív út túl meredek és túl költséges lenne.

Egy nap után a konkrét kérdéseinkre nem kaptunk választ, azonban az önkormányzat új szintet lépve, továbbította a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak küldött helyreigazítási kérelmét. Az önkormányzatnak azóta Kovács Gergely is reagált, több pontban megcáfolva az önkormányzat állításait.

Az önkormányzat levelében az áll, hogy „Az Önkormányzat sohasem vállalta, hogy megszünteti a telken áthaladó Rácz Aladár utat.” Ennek teljes mértékben ellentmond a fent említett „Kisajátítást helyettesítő telekszabályozással vegyes csereszerződés”.

A dokumentumban az olvasható rögtön az első oldalon, hogy az ingatlan területén keresztülhalad egy út, aminek a kiváltására egy másik út megépítésében állapodtak meg.

Másrészt a helyreigazítási kérelemben azt írták, hogy „Az Önkormányzat sohasem fizetett 100 millió Ft kárpótlást a történtek miatt”.

A nettó 76 millió forint+ÁFA kifizetése az előterjesztésben szerepel, amiben a képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy a kártalanításról szerződést köthessen. Ennek kapcsán kértük a Hegyvidéki Önkormányzatot, hogy küldjék el számunkra azokat dokumentumokat, amik semmissé tették vagy módosították a kártérítés összegét, de erre nem reagáltak.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A szerző felvétele. 

Frissítés (2020. szeptember 11.) Cikkünk korábbi verziójában pontatlanul állítottuk hogy az önkormányzat a telket bruttó 148 millió forintért adta el. A valóság ezzel szemben az, hogy nettó 148 millió forintért adták el. A telek bruttó ára így 179 millió forint volt, figyelembe véve, hogy 2007-ben csak 20 százalék volt az áfa értéke.

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás