választás 2022

A kétfarkúak „hivalkodó román színű” buszvárója miatt tettek panaszt

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt évek óta épít országszerte buszvárókat. Egyes önkormányzatok lebontják ezeket (majd megszavazza a testület, és visszaépítik), mások viszont üdvözlendő ötletnek tartják. De hogy a színe miatt reklamáltak volna, olyan eddig nem történt. Egészen mostanáig. Kis abszurd Leányfaluról.

Egy helyi önkormányzai képviselő, Kövesdi Miklós – aki egyben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) országgyűlési képviselőjelöltje – osztotta meg a Facebookon egy nyilvános bejegyezésben, hogy valaki nagyon rossz néven vette, hogy az MKKP színes buszmegállót épített a faluban. Az ismeretlennek azonban meglepő módon nem magával az építménnyel, hanem a színével volt baja: szerinte ugyanis „hivalkodó román színre festették” azt.

A levél írója arra kérte a polgármester Adorján Andrást, hogy két héten belül tegyen valamit, vagy más fórumokhoz fordul. Hogy kikhez, az nem derült ki a levélből.

„Tisztelt Polgármester Úr!

Szíves elnézését kérem a zavarásért. Többen fölháborodva tapasztaltuk, hogy Leányfalu 25 és 28-as buszmegállóját hivalkodó román színekre festették! Vagy a munkások vagy a megbízóik nyílt provokációja ez, mert, mint a törvény mondja, idegen állam felségjeleit egy másik országban csak állami ünnepek alkalmából lehet kitenni. Kérem, szíveskedjék – amennyiben módjában áll – ezt az állapotot megszüntetni. Tisztelettel tájékoztatom, hogy – erre 2 hét elegendő kell, hogy legyen – ha nem, akkor kénytelen leszek más fórum/okhoz fordulni.”

A román zászló színei. Románia sportolóinak bevonulása a 2022-es pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 4-én. (forrás: MTI/EPA/Jerome Favre)

A dolog különösen abszurd annak fényében, hogy pár kilométerrel arrébb szintén áll egy, a kétfarkúak által készített buszmegálló 2018 óta. Ezzel kapcsolatban viszont a bejelentő nem tett panaszt. A településen egyébként sokan örültek a buszmegállónak, és meg is köszönték a pártnak.

Hogy mi lesz a színek sorsa, egyelőre nem tudni, ugyanis Leányfalu polgármestere betegsége miatt (még) nem nyilatkozott.

Kövesdi Miklós, az (MKKP) országgyűlési képviselőjelöltje ugyanakkor így kommentálta az esetet: „a Magyar Kétfarkú Kutyapárt köztudottan igen rafinált társaság. Sok-sok évvel ezelőtt állt elő valaki a pártban azzal az ötlettel, hogy kezdjünk járdafestéseket, mégpedig a matematikai négyszín festés elméletre támaszkodva. Később ezeket a színeket használtuk az Igazi Mészáros-féle (az MKKP jelöltje Fejér 3-ban, buszmegálló-tervező és kivitelező – a szerk.) buszmegállók festésére is. Számításunk bejött. A külvilág azt hitte, intellektuálisak vagyunk, valójában azért választottuk a sárga, kék, piros és zöld színeket, hogy ha bármikor támogatni kezdene minket a román titkosszolgálat, a zöldet egyszerűen átfestjük, és voilá: az országot ellepik a román nemzeti színek.”

Nem Románia az egyetlen ország, amelynek piros-kék-sárga a zászlaja: Csád lobogójában a kék a folyókat, a sárga a sivatagot, a vörös pedig a mártírok vérét szimbolizálja a zászlón, és először 1959-ben vonták fel. A gyakorlatilag teljes egészében a román zászlóra hasonlító nemzeti lobogó ügyében Csád már 2004-ben az ENSZ-hez fordult, hogy oldják meg a kérdést, de nem sikerült érdemi eredményt elérni.

Pár hónapja a pécsi passzivisták futottak neki, hogy négy év után újra megálló álljon az Ágoston téren. Az első alkalommal négy napig tűrte meg Páva Zsolt akkori polgármester (Fidesz) az építményt, 2021-ben viszont (a már ellenzéki vezetésű városban) a közterület-felügyelet azonnal intézkedett, és a buszmegállónak mennie kellett. Az önkormányzat ezután felmérést készített a lakosság körében, hogy van-e igény buszváróra az adott helyszínen. Majd miután az igenek győztek, építettek is egy minden szempontból szabványos várót. Úgy tudjuk, a kétfarkúak buszvárója máshol lesz majd felállítva.

De (az akkor még fideszes vezetésű) Szombathelyen sem nézték jó szemmel a buszmegállót: az eredetileg Felcsútra készült megálló Szombathelyre került, nem sokkal később pedig egyszerűen eltűnt. Orfűn viszont örömmel vették a pártajándékot.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: A kétfarkúak kék, sárga, piros és zöld színekkel lefestett buszmegállója Leányfaluban (forrás: MKKP)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás