választás 2022

„Aláírást akart gyűjteni nekünk a Fidesz” – feljelentést tesz a Kutya Párt a föld alól szerzett ívek miatt

Összesen 5 000 gyanús aláírást semmisített meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP). A párt azt állítja, hogy több száz hamis ajánlóívvel akarta „segíteni” őket a Fidesz. Az MKKP  úgy véli, hogy a Fidesz szándékosan „jégre akarta vinni” a kutyapártos jelölteket azzal, hogy botrányt csinál az ajánlások körül. Közokirat-hamisítás miatt feljelentést tesznek a rendőrségen, ugyanis halott emberek is „aláírták” az íveket. Megkerestük a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom sajtóosztályát, akik szerint a kutyapárt valószínűleg csak humorizál, és tagadják, hogy a jelöltjeik aláírásokat akartak cserélgetni. Idén már az Ügyfélkapu segítségével bárki ellenőrizheti online, hogy a kamupártok visszaéltek-e az ajánlásával. 

„Akaratunk ellenére beleláttunk a magyar politika kubatovi bugyraiba. Maffiaszerű módszerekkel akarták csőbe húzni a kutyapártos jelölteket fideszesek, sokszor halott emberek ajánlásaival. Időben kapcsoltunk, és feltártuk, miként működik a Fidesz ajánlásmutyi-rendszere”– közölte szerdán a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Februárban zajlott le 106 országgyűlési egyéni választókerületben az ajánlásgyűjtés. Az egyéni választókerületekben a jelöléshez legalább 500 – a választókerületben lakó – választópolgár érvényes ajánlása volt szükséges. Az MKKP elmondása szerint ebben az időszakban gyűltek össze a párt standjai körül a fura alakok, ezért hamar gyanút fogtak, amikor több jelöltjük is furcsa felajánlásokat kapott.

„Aláírást akart gyűjteni nekünk a Fidesz. De nem sikerült.”

Az MKKP közölte, hogy senki nem gyűjt egy kutyapártos jelöltnek egy nap alatt több száz aláírást törvényesen, a „segítők” viszont simán hoztak 700-at másnapra. További ismertetőjele – a kutyapártosok beszámolója szerint – a hamis íveknek, hogy sehol nem volt alul jelezve, ki gyűjtötte az aláírásokat, az aláírások sokszor ugyanolyanok voltak, az is előfordult, hogy halott ember szignója szerepelt az íven. Volt olyan segítő, aki a visszautasítás után sajnálkozott, hiszen „30 év tapasztalata van ebben”. A párt arra kérte jelöltjeiket, hogy dokumentálják azokat az eseteket, amikor a Fideszhez köthető személyek ajánlották fel a „segítségüket”.

Több olvasónk adataival visszaéltek a kamupártok a választási aláírásgyűjtés során | atlatszo.hu

Az eset, amit most leírok, mondhatnám, hogy nem lepett meg, de gusztustalansága kiverte nálam a biztosítékot. Február 19-én este felhívott a volt párom most már 18 éves elmúlt lánya azzal, hogy most hostess munkát végeznek, és kérné a segítségemet. Az állatkínzások miatti petícióra gyűjtenek most aláírásokat és nagyon le vannak maradva.

A párt szerint a Fidesznek nem érdeke egy sikeresen parlamentbe jutó Kutya Párt. Úgy vélik, hogy

a Fidesz szándékosan „jégre akarta vinni” a kutyapártos jelölteket, azzal hogy botrányt csinál az ajánlások körül.

Ahol lehet, feljelentést tesznek, például a halottak ajánlásai kapcsán a közokirat-hamisítás is felmerül. A gyanús ajánlásokat mind érvénytelenítették, illetve a választási irodákban is jelezték a történteket. A Heves megyei, Gyöngyös székhelyű 2. számú országgyűlési egyéni választókerületben egy jelöltet pedig visszaléptettek.

Kovács Gergely korábban a Partizánban fejezte ki azt a kérését, hogy a fideszesek ne írjanak alá a kutyapártos jelölteknek, miután Bayer Zsolt felszólította fideszes olvasóit, írjanak alá az MKKP jelöltjeinek is, mert a kormánynak az a jó, ha minél többfelé szóródnak az ellenzéki szavazatok. „Ha most nézik a fideszesek, akkor légyszi, ne írjatok alá, akkor inkább ne jöjjön össze, és ne induljunk el” – mondta a műsorban Kovács.

Beszámolójuk szerint négy választókerületben találkoztak a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom „segítőivel” is.

  • Budapest 2. választókörzetben 160 aláírást húztak át. A jelöltüktől 20 ívet kértek, a visszahozott ívek közé keveredett egy Gattyán-féle ív ugyanazokkal a nevekkel, amiket az ő íveikre is írtak. Passzivistájukkal a Megoldás Mozgalom helyi jelöltje akart aláírásokat cserélgetni a standunknál, akit elhajtottak.
  • Budapest 9. választókörzetben: A Megoldás Mozgalom jelöltje, Détári Lajos egykori világválogatott labdarúgó személyesen ment oda a pultukhoz, és szeretett volna aláírásokat cserélgetni.
  • Budapest 14. választókörzetben: szerdán Gattyán helyi jelöltje akart aláírást cserélgetni.
  • A Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1. sz. választókörzetben (Szolnok): a jelöltjük épp bent volt a helyi választási irodában, amikor telefonon kereste Gattyán ottani embere. Péter kihangosította a telefonját, így az iroda munkatársai élőben hallgathatták végig, hogy a Megoldás Mozgalom jelöltje aláírásokat szeretne cserélni velük.

Az esetleges cserélgetésre az adhatna lehetőséget, hogy a törvény szerint egy választó több jelöltet is támogathat a választókerületében. Az ügyben megkerestük a Megoldás Mozgalom sajtóosztályát, arra voltunk kíváncsiak, hogy a jelöltjeik valóban próbáltak-e aláírásokat cserélgetni.

Gattyán György pártjának alelnöke mögött a Rahimkulov famíliához köthető cégháló van | atlatszo.hu

Nemrég alapított pártot Gattyán György milliárdos üzletember, és egy régi üzlettársa, Huszár Viktor lett az egyik alelnök. Felrajzoltuk a Huszár Viktor mögött álló céghálózatot: az újdonsült párt alelnöke több üzleti szálon is kötődik egy dúsgazdag orosz családhoz, Rahimkulovékhoz. A család egyik tagja az a Ruszlav Rahimkulov, aki Bajnai Gordont a Városháza megvásárlásának szándékával kapcsolatban arra a beszélgetésre invitálta, amelyről titokban hangfelvétel készült.

Megoldás Mozgalom: a Kutya Párt csak humorizál

A Megoldás Mozgalom gyorsan reagált a megkeresésünkre, az őket ért vádakat tagadják, de a levelet nem zanzásítjuk, inkább közzétesszük, ahogy kaptuk:

„Mielőtt megvizsgálnánk a Kutyapárt állításainak valóságtartalmát elsőként azt kell tisztázni, hogy a párt részéről ez csak egy kampányfogás, egy médiahack, vagy valós állításokat fogalmaznak meg. A Kutyapárt eddigi politikai megnyilvánulásai arra engednek következtetni, hogy ezúttal is a humor eszközével éltek csak.

Egyeztettünk a jelöltjeinkkel, akik a Kutyapárt által említett eseményekről nem tudnak. Azért, mert ezek nem történtek meg szerintük. A Megoldás Mozgalom etikai bizottságához sem érkezett ilyen panasz, sem a helyi választási bizottságtól, sem a Kutyapárttól. Arra kérünk minden érintettet, hogy ha a Kutyapárt által említett eseményeknek bármi valóságtartalma van, tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

Détári Lajos nem cserélgetett aláírást. Köztiszteletben álló sportolóról, sportszakemberről van szó, akinek az értékrendjébe ez nem fér bele.

A 14. OEVK jelöltünk betegség miatt karanténban volt. Számára az aktivistáink és másik két jelöltünk gyűjtötte az aláírásokat a csapatával, amit egyébként a Facebookon is nyomon lehetett követni.

Az MKKP egy nagyon szimpatikus párt, a választók meggyőzéséhez sok sikert kívánunk nekik, de a valóságot jól leképezi az MKKP és a Megoldás Mozgalom két érintett jelöltjének bemutatkozója.

Az etikai bizottságunk folyamatosan figyelte az ajánlások gyűjtésének menetét, és nem érkezett panasz erre. A jelöltjeinkkel folyamatosan egyeztetünk, számos provokációról ők is beszámoltak, de ezeket helyben minden esetben sikerült tisztázniuk.

Minden jelöltünket arra kértünk, hogy jelentsék, ha bármilyen visszássággal találkoztak, vagy esetleg provokációt sejtenek az állítások mögött. A belső vizsgálatunk visszaéléseket nem állapított meg, de ettől függetlenül arra buzdítjuk a Kutyapártot, hogy ha jogsértést tapasztaltak, tegyék meg a szükséges lépéseket, mert ez minden választó érdeke. Tudomásunk szerint a minap jogerőssé vált a Megoldás Mozgalom országos listájának nyilvántartásba vételéről szóló határozat, mivel ellene fellebbezés nem érkezett!”

Bárki ellenőrizheti online, hogy a kamupártok visszaéltek-e az ajánlásával

Az ajánlásokkal való visszaélésekkel már a 2018-as választásoknál is találkoztunk, amik ellen szinte eredménytelenül nyomozott a rendőrség. A hamis aláírásgyűjtés a kamupártok egyik kedvelt eszköze, amivel milliós állami támogatásokat tudnak behúzni – valós politikai teljesítmény nélkül.

Ügyfélkapu segítségével idén már minden állampolgár ellenőrizheti az interneten, hogy melyik jelöltet ajánlotta a választáson, a lekérdezés segítségével gyorsan kideríthető, ha valamelyik párt visszaélt adatainkkal vagy az ajánlóívekkel. (Az ajánlások vagy aláírások ellenőrzésére levélben és személyesen továbbra is van lehetőség.)

Újra itt az Átlátszó Nagy Jelöltböngészője – kövesd velünk a választási hajrát! | atlatszo.hu

A választási térkép elkészítésekor is az egyéni körzeti elemzésünkből indultunk ki. A térképen egyből látható, hogy mely körzetek számítanak biztos fideszesnek, melyek ellenzékinek, és lilával jelöltük a csatatér körzeteket. Fontos megjegyezni, hogy a 26 kétesélyes körzetet kiegészítettük Hódmezővásárhellyel, amely a számok alapján ugyan egyértelműen fideszes, ám ott indul az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és a Márki-Zay-Lázár-összecsapás akár még meglepetést is tartogathat.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke (forrás: Magyar Kétfarkú Kutya Párt/YouTube)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás