fakivágás

A szemközti erdőbe hordták az elbontott hegyet egy XII. kerületi építkezésről

Jelentős természetkárosítással járó építkezés folyik a XII. kerületi Melinda úton, ráadásul az elbontott hegyből származó anyagot az építtető egyszerűen csak lerakta a szemközti erdőben. A több méter magas földhalom legalább 100 méter mélyen nyúlik be az erdőbe, és még önkormányzati tulajdonú területekre is jutott belőle.

A XII. kerületben a legtöbb figyelem a Normafán történő fakivágásokra irányul, ám a tömegesen épülő luxusvillák miatt is jelentősen csökken a zöldterület a Hegyvidéken. A kerületben egymást érik az építkezések, amik miatt nem csak erdőket vágnak ki, hanem hegyoldalakat is elbontanak. Legutóbb egy olvasónk jelzése után a Csillagvölgyi úti építkezést néztük meg, ahol Magyarország 21. leggazdagabb embere, Nagy Elek építtet luxusapartmanokat.

Olvasónk egy másik építkezést is megemlített a kerületben, ami a Széchenyihegy városrészben, a Melinda úton zajlik, és szintén jelentős természetkárosítással jár. Kanyargós utakon való kocsikázás után, a Melinda út 44. alatt találtunk egy építkezést, amire illik a leírás: egy óriási gödröt vájtak a hegyoldalba, és számos fát vágtak ki. Az építkezés láthatóan hatalmas földmunkával járt, mivel el kellett bontani a hegy oldalának egy jelentős részét.

Az építkezés a Melinda út felől. (Fotó: Zsilák Szilvia/Átlátszó)

A telek lenti bejárata a Rácz Aladár út felől nyílik, amivel szemben egy erdőt találtunk. Nagyon úgy tűnik, hogy az építkezés során kibontot föld és kő csupán idáig jutott.

Az erdő bejárata. (Fotó: Zsilák Szilvia/Átlátszó)

A több méter magas földhalom a fák között legalább 100 méter mélyen nyúlik be az erdőbe.

A földkupac több mint 100 méterre nyúlik be az erdőbe. (Fotó: Zsilák Szilvia/Átlátszó)

A műholdfelvételeken is jól látható a szemközti erdőbe hordott földkupac.

Az építkezés felülről: a jobboldali keretben a fakivágások utáni állapot látható. (Forrás: Google Térkép)

Egy kis keresgélés után kiderült, hogy a helyszínről a Momentum helyi képviselői posztoltak először még márciusban: azt írták, hogy a földhalom helyén korábban fák voltak.

A momentumosok ugyan nem voltak 100 százalékig biztosak abban, hogy az építkezés és a földhalom között összefüggés van, de dr. Balla Judit, a Zöld Bizottság tagja bejelentést tett az önkormányzatnál.

Máltai lakcímű üzletember építkezik

Az építkezés kapcsán megkerestük Kovács Gergelyt, aki a budapesti XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzati képviselője, és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke. Kovács a megkeresésünk után a Kétfarkú Kutyapárt oldalán egy részletes anyagot tett közzé az építkezés hátteréről, amelyben a politikus annak járt utána, hogy a Rácz Aladár út végén lévő telkeket hogyan kaparintotta meg a nagyközönség számára viszonylag ismeretlen Szirák család.

A Melinda út menti erdős rész vége

Miután az Önkormányzat eladta az erdőit, egy, az egykori Vizoviczki-birodalomhoz is köthető család építkezik a Melinda úton és hordják be a hegyet egy másik erdőbe, ami még az Önkormányzaté. Újabb túl hosszú cikk. Szirák Éva és Szirák András 15 éve vették meg első telküket a Melinda út mentén.

A Melinda út 44. szám (9193/34 helyrajzi szám) alatti ingatlan úgynevezett jelentős zöldfelületű intézményterületek besorolás alá esik, a telek beépíthetősége 15 százalék. Az ingatlan, ahol az építkezés folyik, a Hegyvidék Real Estate Kft. tulajdona. Az Opten cégadatbázisa szerint a cég tulajdonosa Szirák András, és a vállalkozásnak 2014 óta nincs bevétele. Szirák lakcíme Máltára van bejegyezve, de az üzletembernek itthon is van hol meghúznia magát: a kibontott hegyoldalas telek szomszédságában ugyanis áll egy hatalmas villa, ami szintén az ő tulajdona.

Kilátás a városra, balról Szirák András villája lóg be a képbe. (Fotó: Zsilák Szilvia/Átlátszó)

Önkormányzati erdőbe is benyúlik a földkupac

Az építkezésről a földkupac nagyobbik része egy olyan erdőbe került, ami a Hegyvidék Real Estate Kft. tulajdonában van. Szirák Andrást természetesen nem zavarja, hogy a saját telkére hordta át a törmeléket, azonban Kovács Gergely kiszúrta, hogy a halom vége már önkormányzati tulajdonú erdőbe nyúlik át.

A szemközti erdőben lévő fákat sem kímélték a hatalmas munkagépek. (Fotó: Zsilák Szilvia/Átlátszó)

Az önkormányzati rész helyrajzi száma 9193/38, de a földhalom a jelek szerint nem zavarja a fideszes Pokorni Zoltán vezette önkormányzatot. A földhivatal adatai szerint épp telekalakítások és tulajdonbejegyzések zajlanak a környező területeken, aminek sejthetően az lesz a vége, hogy az egész rész a Szirák család kezébe kerül.

Arra a kérdésre, hogy miért nem védettek ezek az erdős részek, az lehet a válasz, hogy a középkorban a XII. kerület nagy részén szőlőtermesztés zajlott, illetve szántók voltak. A szőlőtermesztés aztán egy gombafaj miatt megszűnt, és a telkeket sok helyen benőtte az erdő, azonban nem minősítették vissza őket erdővé, így maradtak beépíthető területek. Kovács Gergely szerint az önkormányzat állhatta volna korábban útját az erdőirtásnak, ha nem adja el sorra a tulajdonában lévő telkeket.

Az „éjszaka császára” és az V. kerületi ingatlanbiznisz

A Hegyvidék Real Estate Kft. ügyvezetője Szirák Endre Ernő, akit még a Google is alig ismer. Kovács Gergely egy 444-es cikkben talált róla rövid említést: Vizoviczki László, amikor nyomott áron bérelt és vásárolt üzlethelyiségeket és lakásokat az V. kerületi önkormányzattól, ezek egy részét az élettársa, Fekete Noémi nevén levő Belváros Holding Kft.-n keresztül csinálta. Ebben a cégben pedig közel egy éven keresztül ügyvezető volt egy Szirák Endre nevű vállalkozó.

Vizoviczki Lászlóval korábban sokat foglalkozott az Átlátszó. A Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai három és fél évvel ezelőtt, 2012. május 31-én vonultak ki a Hajógyári-szigetre, és fogták el rendőrök segítségével Vizoviczkit bizalmasával együtt. A több tucat szórakozóhelyből és az ezeket üzemeltető cégekből álló birodalmat felépítő vállalkozónak azt rótták fel, hogy egy jól szervezett, alá- és fölérendeltségi alapon működő bűnözői csoportot irányított, amelynek tagjai a diszkók és éttermek működése érdekében bűnös kapcsolatot ápoltak hivatalos személyekkel, köztük vezető beosztású rendőrökkel. A vesztegetés mellett a diszkómogult költségvetési csalással is vádolják.

Az építkezés alulról. (Fotó: Zsilák Szilvia/Átlátszó)

Zsilák Szilvia

Frissítés (2020. június 29.): Cikkünk korábbi verziójában tévesen állítottuk hogy az önkormányzati telek rekreációs közkert kategóriába esik, a kerületi szabályozási terv alapján ugyanis a földhalommal érintett területrész IZ-XII/L6-os, beépítésre szánt építési övezetben van.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Átlátszó/ Zsilák Szilvia

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás