Kerületi ügyek

A közbeszerzési törvény megsértéséért 300 ezres bírságot kapott a XII. kerület

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a Hegyvidéki Önkormányzat közbeszerzései megsértették a közbeszerzési törvényt azzal, hogy rendre ugyanazokat a cégeket hívták meg a kerületi tenderekre. A Közbeszerzési Hatósághoz a Magyar Kétfarkú Kutya Párt fordult idén januárban. A mostani döntés a fideszes Pokorni Zoltán vezette önkormányzatot 300 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, amit szerintük majd a szerződött közbeszerzési tanácsadó fog kifizetni saját pénzéből.

„Kimondta a Közbeszerzési Döntőbizottság, hogy Pokorni Zoltánék közbeszerzései megsértették a közbeszerzési törvényt azzal, hogy rendre ugyanazokat a cégeket hívták meg a XII. kerületi közbeszerzésekre. A döntés azzal kapcsolatban született, hogy egy nap alatt háromszor csinálták ezt” – számolt be a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a Facebook-oldalán.

A kutyapárt még januárban tett bejelentést a Közbeszerzési Hatóságnál, mert a közbeszerzések lényegét, a tisztességes versenyt hiányolták a kerületben. Azt nehezményezték, hogy a XII. kerület évek óta él vissza azzal a lehetőséggel, hogy a 300 millió forint alatti építési beruházásoknál megteheti, hogy nem nyílt közbeszerzéseket ír ki. Ehelyett a Közbeszerzési törvény (Kbt.) 115. § szerinti közbeszerzési eljárást alkalmazza, ami alapján nem indulhat bárki a Hegyvidék közbeszerzésein, csak mindig az éppen meghívott öt cég.

Mindig ugyanazokat hívták meg

„Ez még idáig törvényes is volna, ám ha valaki ezt az eljárást alkalmazza, legalább azt meg kell tennie, hogy nem mindig ugyanazokat hívja meg, hanem változtatja a meghívottak névsorát” – jegyzi meg a párt.

„Ez nagyon átlátszó” – így lett őrkutya a Kétfarkú Kutyából a Hegyvidéki Önkormányzat képviselőtestületében | atlatszo.hu

Amit ezzel kapcsolatban valóban sikerült elérni, hogy egyáltalán elkezdték közvetíteni a képviselőtestületi üléseket. Sokan sok éven át küzdöttek, de nem sikerült, ezért mi elkezdtük közvetíteni a saját Facebook-oldalunkon. Gondolom elég hülyén nézett ki, hogy a Kutyapárt Facebook-oldalán lehet megnézni a hegyvidéki önkormányzat üléseit, ezért ők is elkezdték közvetíteni, de kezdetben a felvételek csak egy hónapig voltak fent.

Az MKKP bejelentése szerint tavaly novemberben három közbeszerzést írtak ki ugyanazon a napon, és mind a háromra pontosan ugyanazt az öt céget hívták meg. Olyanokat, akiknek jó része sok éve rendszeresen nyeri a kerületi tendereket, vagy éppen arra szokták őket használni, hogy veszítsenek, hisz olyannak is mindig kell lennie. A közbeszerzések a MOM Kulturális Központ gépészeti rendszerének felújításáról, a MOM Sportközpont medencefedésének kialakításáról és egy Szilágyi Erzsébet fasori orvosi rendelő felújításáról szóltak, összesen 650 142 663 forintért.

Erről mondta most ki a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), hogy Pokorniék megsértették a törvényt, hiszen a Kbt. 115. § előírja, hogy „az ajánlatkérő a különböző eljárásokban ajánlattételre felhívni kívánt gazdasági szereplők személyét lehetőség szerint változtatja”. Emiatt a KDB 300 ezer forintos bírságot szabott ki az önkormányzatra.

Részlet a döntés szövegéből

Tarolnak és veszítenek

Az ügyben érintett cégek a következők:

  • a 3R Kft.
  • a Regnum-Trend Bau Kft.
  • a Delante Kft.
  • a Sizolev Menedzsment Kft.
  • és a Fortis Partner Kft.

A listából a Regnum-Trend és a 3R a XII. kerületi közbeszerzések legsikeresebb szereplői, a Magyar Narancs is felfigyelt rájuk még 2019-ben. A többi cég nem igazán rúghatott labdába mellettük. A Regnum-Trend Bau Kft. korábbi ügyvezetője Kálmán Norbert, akit 5 évre eltiltottak a cégvezetéstől, így testvére vette át az irányítást. A Delante Kft. szintén részben a kerületből él az MKKP szerint. Két további cég pedig a Kutya Párt szerint azért kellett, hogy legyen kinek veszteni, és meglegyen az öt meghívott: ezek a Fortis Partner Kft. és a Sizolev Menedzsment Kft. voltak.

Közbeszerzés-figyelő térképre tékozolta el a kampánypénz egy részét a kutyapárt | atlatszo.hu

A választás napján a helyszínen hiába kerestünk Ukrajnából csoportosan buszoztatott voksturistákra utaló jeleket, ezért a statisztikákhoz fordultunk, hogy megtudjuk: tényleg köddé váltak-e Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fiktív lakói.

Az ügyben az önkormányzat többek között azzal védekezett, hogy az ismeretlen szereplők meghívása csúszáshoz vezetett volna, illetve több cég is kapacitáshiánnyal küzdött, a meghívott kft.-k ezzel szemben már bizonyítottak.

Közleményt is kiadtak az ügyben, amiben azt írják, hogy a büntetést nem közpénzből fizeti ki az önkormányzat, hanem a szerződött közbeszerzési tanácsadó fogja rendezni saját pénzéből. Azt írják, hogy a bírság kiszabásakor a KDB figyelemmel volt arra, hogy „nem volt megállapítható a jogsértés nyilvánvalóan szándékos volta, különös tekintettel arra, hogy a jogsértés megtörténte az ajánlatkérő eltérő jogértelmezésén alapult”.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Részlet az ítélet szövegéből (forrás: Közbeszerzési Hatóság)

Megosztás