Érd

Érdi botrány: egyvalaki írta a „versengő” óvodai közbeszerzési ajánlatokat

Egy két évet felölelő vizsgálati jelentés szerint az érdi óvodaépítési közbeszerzések során az elvileg egymással versengő meghívott cégek ajánlatainak szerzője ugyanaz a felhasználó volt a beadott pályázati CD-k metaadatai szerint. A jelentéstevő közel 60 oldalon keresztül sorolja a közbeszerzési szabálysértéseket, korrupciógyanús részleteket. Az is kiderült, hogy a volt fideszes alpolgármester projektkoordinátora volt több olyan eljárásnak, amelyekben a pályázatot rokonának cége nyerte meg. A Pest megyei város ellenzéki polgármesterének feljelentése után büntetőeljárás kezdődött kartellbűncselekmény miatt.

Mivel az ügy összetett, néhány pontban összefoglaljuk a legfontosabb megállapításokat:

  • immár a második rendőrségi nyomozás indult az Érden 2017 és 2019 között tető alá hozott óvodaberuházások miatt.

  • Egy belső önkormányzati vizsgálat súlyos szabálytalanságokat tárt fel. A jelentés végkövetkeztetése: a közbeszerzési pályázatokon induló cégek összehangolták magatartásukat az eredmény befolyásolása érdekében.

  • Volt olyan közbeszerzés, ahol a polgármesteri hivatal átlal becsült költség és a későbbi nyertes cég költségvetése megegyezett egymással.

  • A pályázatokat kiíró önkormányzat pár eltéréstől eltekintve ugyanazokat a cégeket hívta meg a közbeszerzési eljárásokra.

  • Egyre erősebb a gyanú, hogy a Fidesz által uralt önkormányzat tiltott módon együttműködött a cégekkel. Az óvodaépítési közbeszerzések nyertese és legnagyobb haszonélvezője az a cég, amely tulajdonosának rokona a fideszes volt óvodaügyekért felelős alpolgármester.

  • Az Átlátszó 2019-ben kezdett cikksorozatában kezdte feltárni az érdi óvodaberuházások ellentmondásos és visszás részleteit.

Nyomoz a rendőrség

„(…) tájékoztatjuk, hogy polgármester úr 2022. június 13-ai keltezésű feljelentése alapján a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntettének gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást” – írta az Átlátszónak a rendőrség kommunikációs osztálya 2022. június 24-én.

A levélben említett polgármester Csőzik László ellenzéki politikus, Érd első embere, aki az önkormányzat kommunikációs vezetőjén keresztül ezt közölte az Átlátszóval: „a polgármester az Erdőszéle és a Napsugár Óvodák felújításával kapcsolatban tett feljelentést, jelenleg vizsgálja, hogy a többi ügyben – amelyeket az önkormányzati belső vizsgálatok szintén feltártak – milyen tényállás alapján, milyen jogcímen tegyen további feljelentéseket.”

László Ferenc hozzátette:

„A polgármester természetesen csatolta a feljelentéséhez a polgármesteri hivatalban lefolytatott vizsgálat anyagát is, amelynek megállapítása szerint több gazdasági szereplő összehangolt magatartást tanúsított azért, hogy a közbeszerzési eljárást befolyásolja. A magatartás döntően a piac felosztására irányult.”

A kommunikációs vezető által említett vizsgálat anyagát adatigénylés után kapta meg lapunk. A három részből álló jelentést itt, itt és itt olvashatja el.

A jelentés nyolc érdi közbeszerzés áttekintése után szinte az összes, legsúlyosabb közbeszerzési szabályszegést felsorolja. Ilyen szabályszegés például: a meghívott, de vesztes ajánlattevőt alvállalkozóként alkalmazza a nyertes pályázó. Továbbá: rendre ugyanazokat a cégeket hívták meg a közbeszerzési eljárásba, ám a kiválasztásukat, az azt megelőző piaci elemzést nem dokumentálták – mert nyilván nem készült ilyen elemzés.

Ajánlatkérésekkel bebetonozott cégek hálózata osztozott a milliárdos közbeszerzéseken Érden | atlatszo.hu

Az ország több térségében feltárt céghálózatokéhoz hasonló közbeszerzési séma nyomaira bukkant kutatásai során az Átlátszó Érden. Óvodákkal összefüggő építési közbeszerzésekre rendszeresen ugyanazokat a cégeket hívták meg. A csoport legnagyobb nyertese a 2019 előtti fideszes városvezetés óvodaügyekért felelős alpolgármesteréhez rokonsági kapcsolat révén köthető cég. Az egyik óvodaberuházás ügyében kartell-bűncselekmény miatt jelenleg is nyomozás folyik, amiért a vesztes pályázót a nyertes később alvállalkozónak bevonta a beruházásba. A cégháló felderítését nem könnyítette meg a polgármesteri hivatal: Érd ellenzéki polgármestere belső vizsgálatot rendelt el, miután az ügyben az Átlátszó adatigényléseire vélhetően nem mindenre kiterjedő információkat adtak ki.

Előfordult, hogy az ajánlattételre tett felhívás nem a bírósági cégmásolatban szereplő hivatalos címre, hanem egy egyszerű privát e-mail-címre ment ki (honnan ismerhette az ajánlatkérő hivatal ezeket az egyébként személyes adatnak minősülő privát e-mail-címeket?).

A pályázati anyagként leadott CD metaadatai szerint az elvileg egymással versenyző cégek ajánlatait ugyanaz a személy írta.

A vizsgálat lefolytatói más esetekben is érzékeltek gyanús egybeeséseket. Például az egyik óvodaépítési közbeszerzésre beérkezett ajánlatok között szembeötlően nagy volt a hasonlóság.

Ha valaki oktatási célzattal szemléltetni szeretné, hogyan tilos közbeszerzési eljárásokat lebonyolítani, annak hasznos tansegédlet lehet a március végi dátummal lezárt érdi jelentés.

Az Átlátszó tárta fel az ügyet

Az érdi óvoda-beruházások ellentmondásos körülményeire először az Átlátszó mutatott rá 2019 szeptemberében indított cikksorozatában. Azt vizsgáltuk, miként fordulhat elő, hogy egy cég kizárólag Érden nyerve közbeszerzési pályázatokat nyolc év alatt közel 1,5 milliárd forint értékben köthessen szerződés az érdi önkormányzattal – többnyire óvoda-beruházások tető alá hozásával.

A cég, a General-Invest Bau Kft. tulajdonosa rokona Érd korábbi fideszes alpolgármesterének, Bács Istvánnak, aki az önkormányzatnál az óvodaügyekért tartozott felelősséggel. Legújabb értesüléseink szerint több óvodai beruházás esetében

Bács projektkoordinátori feladatokat kapott, így közvetlen rálátása és befolyása lehetett a projektek végrehajtására.

A rokoni kapcsolat mellett szerződéses kapcsolat is fennállt Bács és a General-Invest Bau Kft. között: a fideszes politikus 2011-ben ettől a cégtől vásárolta meg Budai úti társasházi lakását, amely aztán a Sport Kft.-vel kapcsolatos botrányos lakásbérleti ügyekben bukkant fel.

2019-ben az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság egyik vizsgálatában odáig jutott, hogy a közbeszerzési hatósághoz forduljon a Fácán utcai óvodaépítés közbeszerzési eljárásának visszásságai miatt. A legfontosabb szabálytalanság lényege: a nyertes pályázó alvállalkozóként bevonta a beruházásba a vesztes pályázót. Ezt a közbeszerzési törvény kifejezetten tiltja.

42 százalékos profitrátát ért el a volt fideszes alpolgármesterhez kötődő építőcég Érden | atlatszo.hu

Beperli Érd ellenzéki polgármestere azt a helyi vállalkozást, amely kartellgyanús körülmények között nyert el egy közel 280 millió forintos óvodapítési beruházást a Pest megyei városban 2017-ben. Ez a cég – az óvodaépítési ügyekben jelentős befolyással rendelkező volt fideszes alpolgármesterhez, Bács Istvánhoz rokonsági szálakkal kötődő General-Invest Bau Kft. – az elmúlt években a térség beszerzésein 1,8 milliárd forint értékben nyert el közpénzes építési megbízásokat. 2019-ben a 14 főt alkalmazó cég tulajdonosa 1,7 milliárdos árbevétel mellett 700 milliós adózott nyereség után 100 millió forint osztalékot vágott zsebre. Ez 42 százalékos árbevétel-arányos profitrátát jelent, amely háromszorosa a NER közbeszerzési zászlóshajójának tekintett Duna Aszfalt profitrátájának és tízszerese a közönséges, “nem közeli” építőipari cégekének.

Pár milliós közbeszerzési bírságok után a Pénzügyminisztérium 70 millió forint támogatás visszafizetésére kötelezte az immár ellenzéki ellenőrzés alá került érdi önkormányzatot. A projekt koordinátora a fideszes alpolgármester, Bács István volt.

A pénzügyi korrekció után személyzeti konzekvenciái is lettek az óvodai beruházások körül uralkodó zűrzavaros helyzetnek. Az Átlátszó egyik adatigénylésére azt a választ kapta, hogy

a kérdéses óvodaprojektek közbeszerzési eljárásai során többnyire nem jelentették le az alvállalkozókat.

Ezért nem tudják kiadni az adatigénylésben kért alvállalkozói adatokat.

Az Átlátszó ezután újabb kérdésekkel fordult az érdi városházához: a jogszabályok szerint az önkormányzatnak végig ellenőriznie kell a közbeszerzési és beruházási folyamatot, így intézkednie kellett volna, hogy a nyertes pályázó lejelentse az alvállalkozókat. Másrészt az építési naplók tartalmazzák az alvállalkozók neveit, ez alapján pedig teljesíthető lett volna az adatigénylés. Vagyis adódik a következtetés: félre akarták vezetni az Átlátszó újságíróját az érdi városházán.

Az Átlátszó adatigénylésére adott válasz is hozzájárult az érdi jegyző távozásához | atlatszo.hu

Újabb belső vizsgálat indult az érdi polgármesteri hivatalban annak kiderítésére, hogy az előző, fideszes városvezetés által kiírt óvodaépítési közbeszerzések idején kartelleztek-e a meghívott cégek. Erre azzal együtt került sor, hogy Konkoly Zita jegyző közös megegyezéssel távozott a hivatal éléről. Érd kommunikációs vezetője az Átlátszónak küldött levelében úgy fogalmazott, hogy az általunk firtatott ügyek elégtelen kivizsgálása, és a jelentés ellentmondásai is szerepet játszottak abban, hogy a polgármester kezdeményezte a jegyző munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését.

A polgármester vizsgálatot rendelt el, ám a jegyző, Konkoly Zita által jegyzett anyaggal Csőzik nem volt megelégedve. Nem sokkal később érkezett a hír, hogy Konkoly Zita távozik a polgármesteri hivatal éléről, az ellenzéki városvezető pedig egy újabb vizsgálatot rendelt el. (Ennek eredményét olvashatják ebben a cikkben.)

A Fácán utcai közbeszerzés ügyében ismeretlen tettes indított és rendőrségi nyomozás továbbra is folyamatban van – erről a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata tájékoztatta az Átlátszót. A júniusban elrendelt nyomozás így immár a második büntetőeljárás a Bács István nevével fémjelzett érdi óvodaépítési program ügyében.

Kartellezés gyanúja miatt nyomoznak egy 280 millió forintos érdi óvoda-közbeszerzés ügyében | atlatszo.hu

Négymillió forintos uniós bírság és 70 millió forintos uniós visszatérítési szankció kiszabása után nyomozás indult a sokat vitatott érdi óvodaépítések egyikének közbeszerzési visszásságai miatt. Korábban a hatóságok azt állapították meg, hogy a 278 milliós Fácán utcai óvodaberuházás közbeszerzési eljárásában két meghívott cég összejátszott. A nyertes cég tulajdonosa a fideszes óvodaépítéseket felügyelő volt alpolgármester rokona. A rendőrség hivatalos megfogalmazása szerint: „egyelőre ismeretlen tettes ellen” folyik a büntetőeljárás

A Fácán utcai óvoda

A közbeszerzési jog tiltja a korábban meghívott, ajánlatot tevő, de vesztes gazdasági szereplő alvállalkozóként bevonását a nyertes oldalán. Ekkor abból kell kiindulni, hogy sok esetben az alvállalkozóként történt bevonással fizetik ki az eleve vesztésre ítélt pályázatot író, a nyertessel így együttműködő céget.

Ez történhetett a Fácán utca óvoda-beszerzés esetében. A Bács-rokon által tulajdonolt nyertes General-Invest Bau Kft. nem sokkal később alvállalkozóként bevonta az egyik vesztes céget az építési munkálatokba. A végeredmény évekkel később: kétmilliós bírság és 70 milliós támogatás-visszafizetés. (Minderről ezekben a cikkek írtunk részletesen itt és itt.)

Kétmilliós közbeszerzési bírságot és egy baljós uniós jelentést kapott Érd | atlatszo.hu

Nyolc év alatt tizenhat közbeszerzési eljárásban összesen több mint egymilliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokat Érden az a cég, amelytől 2011-ben lakást vásárolt a későbbi fideszes alpolgármester. A General-Invest Bau Kft. egyik tulajdonosa 2015-től vált hivatalosan az érdi politikus rokonságának tagjává: a vállalkozó fivére elvette a fideszes Bács István testvérét.

Mint a nemrég elkészült vizsgálati jelentésből kiderül: már a cégek meghívásának körülményei is eleve nagyon furcsák voltak. Nem készültek piaci felmérések, elemzések a törvényi előírások ellenére, így nem tudni, miért ezt az öt céget hívták meg a közbeszerzési pályázatra. Ahogy azt sem, hogy kinek az ötlete volt pont ezeket a cégeket meghívni. (Ez egy bejáratott csapat volt, a meghívásokkal bebetonozott cégek hálójáról itt írtunk.)

Ráadásul az öt cég közül négyet a privát e-mail-címükön kerestek meg, egyedül a későbbi győztes cég, a General-Invest Bau Kft. kapta meg a felhívást a cégbíróságon nyilvántartott elektronikus kézbesítési címén. Felvetődik a kérdés: a hivatalban honnan ismerhették a privát e-mail-címeket? Szintén figyelemre méltó, hogy a győztes General-Invest Bau ajánlata mindössze 0,1 százalékkal tér el az árazott költségvetés összegétől (278 075 209, illetve 278 400 000 forint).

Az viszont már semmiképp szorítható a hanyagság kategóriájába, hogy

a CD-n beérkezett két ajánlatot 2017. január 13-án és 19-én ugyanaz a felhasználó módosította.

Mindez a CD-k úgynevezett metaadataiból derült ki, ahogy az is, hogy az ajánlatokat mindkét ajánlattevő esetében ugyanazok a szerzők írták részmunkálatonként (elektromos munkák, építési munkák, gépészet, statika). Ez pedig egyértelműen a mutyizás gyanúját erősíti.

Tállya és Tündérkert óvodák, II. ütem

A különös egybeesések története ezzel korántsem fejeződött be. A 2019. március 6-án megindított Tállya utcai és a Tündérkert óvodák felújítására kiíírt közbeszerzési eljárás során a felelős akkreditált közbeszerzési szakértő, egy ügyvéd figyelt fel arra, hogy a beruházás becsült értékre készült hivatali költségvetése megegyezik az egyik ajánlattevő cég költségvetésével.

A vizsgálati jelentés így eleveníti fel az akkor kialakult vitát: az ügyvéd szerint „fel szükséges hívni felvilágosítás megadására az ajánlattevőt az egyező költségsorokra vonatkozóan, és ezt követően lehetséges az ajánlat megfelelő bírálata”.

A Tállya utcai óvoda épülete a Google Maps térképén

Ám a bírálóbizottság nem tartotta szükségesnek, hogy felvilágosítást kérjenek az ajánlattevőtől, a General-Invest Bau Kft.-től. Arra hivatkoztak, hogy a két költségvetést ugyanazzal az alkalmazással, a TERC-cel készítették, és ez lehet az azonosság forrása. Így a bizottság a Bács-rokon cégének ajánlatát érvényesnek, az eljárást pedig eredményesnek minősítette.

Ezzel nem ér véget a közbeszerzési furcsaságok története: a Kisfenyves óvoda közbeszerzési eljárását kétszer indították el, és kétszer küldött ki az ajánlatkérő önkormányzat felhívást gazdasági szereplőknek. Másodjára már a megszokott csapat kapott felhívást.

A vizsgálati jelentés szerint a Bács Istvánhoz közelálló General-Invest Bau Kft. megint hihetetlen pontossággal célzott: 165 343 210 forintos ajánlatával mindössze 10 588 forinttal, vagyis 0,0064 százalékkal vétette el az ajánlatkérő önkormányzat költségvetésében szereplő becsült közbeszerzési értéket. Talán már meg sem lepődünk azon, hogy a három, elvileg egymással versengő ajánlat a CD-k metadatai szerint ugyanattól a szerzőtől származik.

Az Érdi Kincses Óvoda (forrás: www.kincsesovoda.hu)

„Az ajánlatok összesítő adataiból már egyértelműen megalapozott következtetés vonható le, tekintettel arra, hogy 22 munkanemből mindössze két esetben nem található egyezőség az ajánlatokban szereplő adatok között” – olvasható a vizsgálati jelentésben.

A jelentés írója leszögezte, az elvileg rivális cégek egymás ajánlatának ismeretében tették meg ajánlatukat, aztán egy újabb példával érzékeltette, hogy nyugtalanítóan nagy az összhang, amennyiben az ajánlatok részleteit vesszük szemügyre. Az egyik munkanem esetében „megállapítottam, hogy

a három beérkezett ajánlat költségvetésében valamennyi tétel anyagára és munkadíja egyezőséget mutat, egyetlen tétel esetében sincs eltérés”

– olvasható a vizsgálati anyagban.

A közbeszerzés nyertese a General-Invest Bau Kft., amelynek tulajdonosa rokona a Kisfenyves óvodaprojekt koordinátorának, Érd akkori óvodaügyi alpolgármesterének, Bács Istvánnak.

Még a melléütések is megegyeztek

2017. január 1. kiemelt fontosságú dátum volt a magyarországi közbeszerzések világában. Az építési beruházások során elharapódzó visszaélések miatt a kormány kísérletet tett arra, hogy átláthatóbbá tegye a hirdetmény közzététele nélkül induló, meghívásos közbeszerzéseket, és megteremtse a tiszta verseny garanciáit. Mint az érdi példa mutatja, a kormány totális kudarcot vallott.

Háromszázmillió forintra emelték értékhatárt, és előírták: öt céget vagy más gazdasági szereplőt kell meghívni.

Az átláthatóságot szolgálta (volna) az az előírás, amely szerint a folyamat minden lényeges elemét dokumentálni kell, így a kiválasztás szempontjait, azt azt megalapozó piackutatást és elemzést. A jogalkotó abból indult ki, hogy a meghívott cégek az ajánlatok jegyzőkönyvezett bontásakor értesülnek arról először, hogy egymás riválisai lettek. Sok más példa, köztük az érdi mutatja, hogy mindez hiú ábrándnak bizonyult.

Másfél hónappal a közbeszerzési törvény jelentős módosítása után, 2017. február 14-én alapították meg a Káblán Bau Kft.-t, és pár hónappal később két, százmilliós nagyságrendű közbeszerzést nyert el az építőipari előélettel vagy referenciákkal nem rendelkező cég. Ez volt az a cég, amelyik legyőzte az addig csaknem minden óvoda-projektet megvalósító General-Invest Bau Kft-t. Vajon mi történhetett? Új szelek kezdtek fújni a Fidesz által uralt érdi városháza fölött?

Gyorsan cégtemetőbe került a bejegyzése után 445 milliót elnyerő cég | atlatszo.hu

Szinte a semmiből robbant be Érd építőipari piacára a Káblán Bau Kft., amely 2017-ben, bejegyzése után pár hónappal az önkormányzat két óvodaépítési beruházására kiírt közbeszerzési pályázatát nyerte meg sok százmillió forint értékben. Két évre rá, pár nappal a Fidesz által Érden elbukott önkormányzati választás után az érdi közbeszerzési csodacég a tatabányai cégtemetőben landolt. Nagyító alá vettük a kft.-t és a közbeszerzés körülményeit.

Ahogy korábban megírtuk, a vizsgálati jelentés is leszögezte: az ajánlatkérő önkormányzat a Káblán Bau Kft. kiválasztásának okait, az azt megalapozó tényeket és elemzéseket egyáltalán nem dokumentálta. Vélhetően ezek a dokumentumok nem léteznek.

Ki találta ki, hogy a törvénymódosítás után sebtében megalapított cég köthessen szerződéseket 2017-ben? Minek tudható be, hogy éppen Káblán Bau Kft. nyert? Kertész Gábor, a cég tulajdonos-ügyvezetője az Átlátszó érdeklődésére 2021 tavaszán így kérdezett vissza: „Hát… Talán jó pályázat, jó árajánlat, minek esetleg?”

Az önkormányzat márciusban lezárt vizsgálati jelentése így fogalmaz a Káblán-Bau által elnyert közbeszerzési eljárásokról: „megvalósult a jogszabályok által tiltott  »koordinált magatartás« az ajánlattevők között, valamint az ajánlattevők és az ajánlatkérő között”. Magyarán:

a meghívott cégek egymás között és a önkormányzattal összejátszottak, hogy befolyásolják a közbeszerzési eljárás eredményét.

A jelentés készítője nem véletlenül idézi a Gazdasági Versenyhivatal Felderítő Irodája vezetőjének, Füzesi Gézának az előadását, annak is a kartell és a korrupció elhatárolásáról szóló részét. Eszerint a meghatározás roppant egyszerű: kartell az, amikor az ajánlattevők koordinálják a magatartásukat, a korrupció során pedig az ajánlattevők az ajánlatkérővel, vagyis például egy önkormányzattal együtt teszik ugyanezt.

Az érdi Napsugár óvoda épülete a Google Mapsen

Ami a Kertész által emlegetett „talán jó pályázat, jó árajánlat”-ot illeti, a vizsgálati jelentés egyebek mellett ezt állapította meg a Napsugár óvoda közbeszerzési eljárásáról:

„A benyújtott három ajánlati dokumentációról szemrevételezéssel – »ránézésre« – megállapítható, hogy egyetlen személy készítette.”

Erre utal a dokumentációk borítójának azonos vagy nagyon hasonló szövegezése, tördelése és betűtípusa. Mindhárom ajánlattevő ugyanazt a helyesírási hibát követte el pályázata 7. mellékletében: „ajánlattevőként” helyett „ajánlattevőkánt” (sic!) írtak.

Súlyos közbeszerzési szabályszegés

Ezzel nincs vége a kínos egybeeséseknek. A CD-n benyújtott anyagok közül kiválasztottak kettőt és a megállapították: három, elvileg egymással versengő ajánlat módosítását ugyanaz a személy végezte, illetve az adott munkanemeknél mindhárom ajánlattevő ajánlatának szerzője ugyanaz a személy volt.

Mindennek a betetőzése, hogy a Napsugár óvoda projektjénél elkövették ugyanazt a hibát, mint a Fácán utcainál (mint írtuk, itt az adófizetők 70 + 2 millió forintja bánta az elkövetett szabálysértéseket):

a győztes Káblán Bau Kft. alvállalkozóként vonta be az építési beruházásban az egyik ajánlattevőt,

ez pedig súlyos közbeszerzési szabályszegésnek minősül.

Azt pedig az Átlátszó derítette ki, hogy a Káblán Bau Kft. akkori, érdi székhelyének egyik tulajdonosa a későbbi rivális cég, a General-Invest Bau Kft. ügyvezetőjének hozzátartozója volt – ugyanide jegyezték be korábban a rivális cég ügyvezetője volt feleségének cégét is.

Bács István korábbi fideszes alpolgármester (forrás: Érd TV)

A Napsugár-projekt dokumentációjának legrejtélyesebb vonatkozása: az iratok között találtak egy papírcetlit, amelyen kézírással azon cégek nevének és adatainak listája olvasható, amelyeket meghívtak a Napsugár óvoda közbeszerzési pályázatára (és rendszerint azokra a pályázatokra, amelynek akár győztesként, akár meghívottként a Generel-Invest Bau Kft. volt a résztvevője). Mint a jelentésből kiderül, nem tudták azonosítani, hogy kitől származik a kézírás.

A Napsugár óvoda beruházásának projektkoordinátora szintén a General-Invest Bau Kft. tulajdonosának rokona, Bács István fideszes alpolgármester volt.

A 2017 februárjában alapított Káblán Bau Kft. nem sokkal a 2019-es önkormányzati választások után a tatabányai cégtemetőben találta magát. A céget a cégbíróság 2022 januárjában jogerősen törölte.

Az Erdőszéle óvoda építésére kiírt közbeszerzési pályázat nagyjából ugyanazokat az ellentmondásos körülményeket mutatta, mint az előzőek. Ez volt az első közbeszerzés, amelyet a Káblán Bau Kft. megnyert: a vizsgálat itt sem találta nyomát annak, hogy milyen megfontolás alapján hívták meg a Káblán Bau Kft.-t és a többi közbeszerzésnél is felbukkanó cégeket.

A jelentés itt is leszögezi: a három ajánlattételi dokumentációról szemrevételezéssel – ránézésre – is megállapítható, hogy egyetlen személy készítette. Erre a borító tördelésének hasonlóságából következtetett a jelentés írója.

Az OLAF-nál is jelentik

Mint korábban írtuk, Érd jelenlegi polgármestere a Káblán Bau Kft. által megnyert közbeszerzési eljárások visszásságai miatt tett feljelentést.

Csőzik László, Érd jelenlegi polgármestere (forrás: a politikus Facebook-oldala)

Az ellenzéki politikus kommunikációs vezetője ezt írta még lapunknak: „(…) mivel  a vizsgált projektek között van olyan óvodaberuházás, amely az előző ciklusban részben VEKOP-támogatással [uniós pénzből] újult meg, ezért felmerül az uniós közpénzeket kedvezőtlenül érintő csalás vagy más súlyos szabálytalanság gyanúja, így folyamatban van egy, az Európai Csalás Elleni Hivatalának címzett beadvány előkészítése, amelyet a polgármester napokon belül eljuttat az OLAF-hoz”.

Írásban megkerestük Bács Istvánt, a General-Invest Bau Kft. jelenlegi és a Káblán Bau Kft. egykori ügyvezetőjét, valamint a jelentés által érintett közbeszerzési eljárásokban szakértelemmel rendelkező csoportvezetőt, ám cikkünk megjelenéséig senki sem reagált a kérdéseinkre.

Kis Zoltán

Nyitókép: Gyerekek rajzolnak a városi gyermeknapon Érden (forrás: Csőzik László Facebook-oldala)

Megosztás