Környezetpusztítás

Az ingatlanmágnás cége elbontotta a hegyoldalt a XII. kerületben, hogy luxuslakásokat építsen

Magyarország 21. leggazdagabb emberének, Nagy Eleknek a cége letarolta az erdő egy részét, és elbontotta a hegy oldalát Budapest 12. kerületében, hogy luxuslakásoknak csináljon helyet. A telek korábban az önkormányzaté volt, de azt még nem árulták el, hogy mennyiért adtak túl rajta.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy a főváros XII. kerületében a Csillagvölgyi úton rengeteg fát vágtak ki egy építkezés miatt. Sőt, elbontották a hegy oldalát is, hogy a helyére luxusapartmanokat húzzanak fel. Kirándultunk egyet, hogy megnézzük Budapest egyik legzöldebb utcáját, és ezt a tájpusztító beruházást.

A kanyargós úton először egy erdő mellett haladtunk el, amit később egy villasor vált fel. Az ott élők eddig erdőre néző kilátással büszkélkedhettek, azonban az utóbbi időben a teraszukról nézhették végig az új lakópark kivitelezését kísérő természetrombolást. Az építkezésre a főbejáratánál lehet belátni, ahol drótkerítés van, illetve a kerítés tövében lévő dombokról lehet befotózni a területre.

Itt korábban erdő volt

A tájrombolást nem nehéz kiszúrni: az út jobb oldalán nagy területen eltűnt az erdő, a hegy egy részén pedig jelentős földmunkát végeztek, hogy helyet csináljanak a társasházaknak. Ahhoz ugyanis, hogy valaki ilyen terepre tudjon építkezni, elég komoly előkészítő munkákat kell végeznie az alapok lerakásához.

Az elbontott hegyoldal. (Fotó: Átlátszó/Zsilák Szilvia)

A Google felvételeinek tanúsága szerint itt korábban erdős hegyoldal volt.

Korábban erdős hegyoldal volt a telken. (Forrás: Google Térkép)

A természetrombolás már a Google műholdfelvételein is jól kivehető: a telken megszűnt az összefüggő zöldfelület.

A természetrombolás már a Google műholdfelvételein is látszik. (Forrás: Google Earth)

Az építkezéssel szemben, az út túloldalán egy helyi jelentőségű védett természeti terület, a szomszédságában pedig egy Natura 2000 terület található. A Natura-hálózat keresője szerint viszont a letarolt telek nem áll védettség alatt, és a szemközti védett területnek sem része.

Fekete pont jelzi az építkezést, ami Natura 2000 besorolású területek szomszédságában fekszik. (Forrás: natura2000.eea.europa.eu)

A Minerva Térinformatikai Rendszere szerint a 10496/14 helyrajzi számú telek az Lke-3 kategóriába esik, (ami kertvárosias sziluettérzékeny, hegyvidéki lakóterületet takar), ahol

a zöldfelület legkisebb mértéke 70 százalék lehet, a beépítettség legnagyobb mértéke pedig 10 százalék.

A zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 70 százalék. (Forrás: Minerva)

A Google műholdképeit nézve úgy tűnik, hogy a korábbi zöldfelületnek több mint 30 százaléka tűnt el az erdős hegyoldalról.

Az építkezéssel jelentősen csökkent a zöldfelület. (Forrás: Google Térkép)

Az önkormányzatnál és az építtetőnél is érdeklődtünk, hogy az építkezés után hány százalék lesz a telken a zöldterület aránya és a beépítettség mértéke, azonban választ eddig nem kaptunk.

A kivágott fák pótlását egyébként egy kormányrendelet szabályozza, ami a természetbeni pótlást (vagyis új fák ültetését) részesíti előnyben. A pótlást lehetőség szerint ugyanazon a földrészleten kell teljesíteni, de amennyiben ez nem lehetséges, akkor a jegyző által kijelölt ingatlanon. Ha az sem lehetséges, akkor az építtetőt pénzösszeg megfizetésére kötelezik.

3 társasház lesz 14 lakással

Az építkezés a Csillag-Home Kft. projektje, a cég pedig Magyarország egyik legvagyonosabb emberének, Nagy Eleknek az érdekeltségébe tartozik. Nagy Elek a Forbes listája szerint a 21. leggazdagabb magyar: vagyonának becsült értéke 59,2 milliárd forint. Érdekeltségeihez tartozik a BÁV és a Főtaxi is, valamint egy kiterjedt, 100 ezer négyzetmétert meghaladó kereskedelmi ingatlanportfólió.

A Csillag-Home Kft. Nagy Elek érdekeltsége. (Fotó: Átlátszó/Zsilák Szilvia)

Az építkezés kapujánál lévő tábla szerint a munkálatokat 2019 augusztusában kezdték, és a tervek szerint 2021 végén fejezik be, a kivitelező pedig a MAHÍD 2000 Zrt. A Csillagvölgyi út 3/A szám alatt folyó beruházás Csillagvölgyi Társasházak néven fut, és a projekt keretében összesen 14 lakást építenek (két ötlakásos és egy négylakásos épületet, valamint egy terepszint alatti teremgarázst). Az építkezés alapterülete közel 3000 négyzetméter.

Nehéz eltakarni, hogy elbontották a hegy oldalát. (Fotó: Átlátszó/Zsilák Szilvia)

A 2018 elején alapított Csillag Home Kft. az Opten cégadatbázisa szerint egy fővel működik. Három tulajdonosa van: a Stelius Zrt., az Immotus Zrt., és Nagy Elek. Ha kicsit tovább nézelődünk a cégadatbázisban, akkor kiderül, hogy a Stelius Zrt. tulajdonosa szintén Nagy Elek.

A hegyoldalt bontó projektcégnek sem 2018-ban, sem 2019-ben nem volt bevétele. A vesztesége tavalyelőtt 1,1 millió, tavaly 7,9 millió forint volt. Rövid lejáratú kötelezettségei (fizetnivalói) a 2018-as 30 millióról 2019-ben 2,6 milliárd forintra nőttek, ám mivel pénzeszközei 2,5 milliárdot, rövid lejáratú követelései pedig 266 millió forintot tesznek ki, a 2019-es mérlegéhez csatolt, 2020. március végén írt kiegészítő mellékletben erre hivatkozva az áll, hogy „a társaság vagyoni és pénzügyi helyzete stabil”.

Ennek ellenére 2020. április 21-én a Csillag-Home Kft. elhatározta, hogy 1,6 milliárd forintos jegyzett tőkéjét 100 millióra csökkenti. Ez a tulajdonosok között úgy oszlik el, hogy a Stelius Zrt. része lesz 65 millió, Nagy Eleké 35 millió, az Immotus Zrt. tagsági jogviszonya pedig megszűnik. Az erről szóló közleménybe azt írták, hogy „A törzstőke leszállításának oka, célja: tőkekivonás, veszteségrendezés és a saját tőke elemeinek rendezése.”, vagyis a pozitív hangvételű márciusi mérlegmelléklettel ellentétben lehet hogy mégsem olyan fényes a cég (és vele a lakóparkos projekt) helyzete.

A szomszéd telke mindig zöldebb. (Fotó: Átlátszó/Zsilák Szilvia)

Az önkormányzaté volt az erdős telek

A telek tulajdoni lapját Kovács Gergely, a budapesti XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzati képviselője, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke juttatta el hozzánk, aki szintén kiment a helyszínre megnézni a pusztítást.

A telek korábban az önkormányzat tulajdona volt, amit apportként bevitt a Land-Trade Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft-be.

A telek tulajdonjoga 2004-ben a tulajdoni lap szerint Dr. Gelenczi Csillához került, aki Nagy Elek felesége volt, 2018-ban pedig a Csillag-Home Kft. vásárolta meg az ingatlant. (A tulajdoni lapban elírás lehet: nem  Gelenczi, hanem Gelenczei Csilláról lehet szó.)

A Napi.hu egy korábbi cikke szerint a Land-Trade Kft-t a XII. kerületi önkormányzat és a Magyar Követeléskezelő (MKK) Rt. hozta létre a szomszédos Béla király úti lakópark építésekor. A lap szerint a XII. kerület képviselő-testülete még 1999-ben döntött arról, hogy a tulajdonában lévő értékes, Béla király úti szabad területeket nem adja el, hanem apportként beviszi az ingatlan beépítésére vállalkozó MKK-val közösen alapított társaságba. Sikeres ingatlanfejlesztés esetén az egyszeri vételárnál jóval nagyobb hozamot várt a kerület, mintha csak eladta volna a telket.

Kovács Gergely úgy tudja, hogy mire eladta a Land-Trade a telket, az önkormányzat már nem volt tulajdonos a cégben. Az önkormányzatnál rákérdeztünk, hogy milyen ellenértéket kaptak, amikor kiszálltak a Land-Trade-ből, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A cégadatbázis szerint a XII. kerület 2016 júniusa óta nem tulajdonos a Land-Trade Kft.-ben, ami azóta a Virex Vagyonkezelő Szolgáltató Kft. és a Stelius Befektető Zrt. birtokában van. A Virex Kft. a Stelius Zrt. többségi tulajdonában van, a Stelius pedig – ahogy fentebb írtuk – Nagy Elek érdekeltsége.

Nagy Elek és a Vegyépszer-botrány

A Napi.hu 2018-ban írt arról, hogy Nagy Elek is belépett az ingatlanmágnások közé, amikor „nevére vette” az amúgy már korábban is neki tulajdonított ingatlanportfóliót és cégeket. Az Inforg Zrt.-hez és a Stelius Zrt.-hez tartozó kereskedelmi ingatlanok összesen 130 ezer négyzetméteres nagyságot tesznek ki.

Korábban Nagy Elek érdekkörébe tartozott a Vegyépszer, ami a Betonúttal párban alkotta azt a Magyar Autópályaépítő Konzorciumot, amelyik a Hídépítő Zrt.-vel kiegészülve 1998 és 2002 között 300 milliárd forintot meghaladó értékű közbeszerzéses munkákhoz jutott. A cég a második Orbán-kormány idején dőlt be, és a Vegyépszer az alvállalkozóival szembeni, tízmilliárdokra rúgó tartozásaitól alig kétszázmillió forint kifizetésével meg tudott szabadulni.

Ingyenműszak – a Vegyépszer kifosztott és tönkretett alvállalkozói

A mérlegadatok szerint a 2009-es évet még 200 milliós nyereséggel zárta, alig másfél évvel később viszont harmincmilliárd forintnyi kifizetetetlen követelés és a fizetésképtelenség kimondása elől csődvédelembe menekült a Vegyépszer Hungária Zrt.

 

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Átlátszó/ Zsilák Szilvia

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás