közbeszerzés

12 milliárd forint összértékű takarítási, felújítási munkákat nyert el a B+N Zrt.

Tavaly év végén belehúzott és mintegy 12 milliárd forintot nyert el közbeszerzések révén a B+N Referencia Zrt., pedig úgy látszott, hogy Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly távozása után nincs sok szerencséje a vállalkozásnak az állami szektorban.

Mint arról december közepén beszámolt az Átlátszó, a Készenléti Rendőrség Központi Ellátó Igazgatóságának budapesti ingatlanjainak takarítására sikertelenül pályázott a B+N Referencia Zrt.

A cég tavaly májusig Fonyó Károly üzletemberhez kötődött az üzletember tulajdonában lévő Mundus Invest Zrt. révén, akkor azonban a Mundus megvált a B+N-ben lévő üzletrészétől. Rá két hónapra a BKV arra hivatkozva mondta ki eredménytelennek a takarítási feladatokra kiírt közbeszerzési eljárását, hogy az egyik pályázó veszélyeztette az eljárás tisztaságát.

A sikertelen tender után azonban nem sokáig kellett a B+N-nek szomorkodnia – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. A MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft. közbeszerzési eljárásán tarolt: 11,5 milliárd forint értékben nyerte el a társaság épületek, épületrészek, építmények és külső területek takarítását Budapest nyugati részén, valamint a Dunántúl és Észak-Alföld nagyrégióban.

A tenderen a Budapest keleti felére és a dél-alföldi részre eső, közel 4,4 milliárd forintos épülettakarítási és ingatlankezelési szolgáltatásokat a Strabag Property and Facility Services Zrt. és a Jánosik és Társai Kft. vitte el.

A 11,5 milliárd forintos munka megszerzése mellett még jó pár közbeszerzésen szerepelt jól a B+N Referencia Zrt.

Így a 2016-os év első munkanapján, január 4-én írták alá a szerződést a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-nél nagytakarítási munkákra, amelynek ellenértéke 17 millió forint. A XII. kerületi önkormányzat szintén a B+N-t és a vele közösen induló Shield Protection Service Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft-t hirdette nyertesnek épület-üzemeltetési feladatok ellátására. A 3 évre szóló keretszerződés értéke 485 millió forint.

Ezeken túlmenően a Miniszterelnökség épületgépészeti, épületvillamossági és szakipari munkák elvégzésére kiírt, 150 millió forintos tenderén is nyert a B+N Referencia Zrt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly december közepén közzétett, felújítási, javítási és építési munkák elvégzéséről szóló pályázatán is ez a cég nyert. A munka értéke 95 millió forint.

A B+N Referencia Zrt. korábban többször is nyert a BKV tenderein, így 2012 októberében 92,5 millió forintos megbízást szerzett járműtakarításra. 2013 tavaszán pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ingatlanjainak takarítását nyerte el mintegy 107 millió forintért. A társaság szintén 2013-ban a Magyar Posta Zrt-vel szerződött összesen 178,6 millió forintos értékben takarítás elvégzésére.

A Mundus 2011 áprilisában szerzett üzletrészt a B+N jogelőd kft-jében, amelyben 2009 januárjától 2010 márciusáig Tombor András, Orbán Viktor kormányfő egykori biztonságpolitikai főtanácsadója is tag volt.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás