műemlékvédelem

Műemlék épületek pusztulnak a budai hegyekben – katasztrófatúra Kovács Gergellyel

Térképen gyűjtötte össze a budapesti XII. kerületi műemlék védett épületeket a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hogy felhívják a figyelmet a budai Hegyvidék pusztuló építészeti kincseire. A párt társelnöke és helyi önkormányzati képviselője, Kovács Gergely szerint a védett épületek állapotának megőrzésére vonatkozó előírásokat senki nem kéri számon a tulajdonosoktól. Pedig ilyenkor a hatályos törvények szerint pénzbüntetést lehetne kiszabni, és állagmegóvásra kötelezhetnék az épület gazdáját. Igaz, van, hogy épp az önkormányzat az a tulajdonos, aki nem tartja be ezt a kötelezettséget, és az is előfordulhat, hogy a tulajdonos a műemlék pusztulásában érdekelt, hogy beépíthesse az értékes telket.

Támogatási kampány

175 évet már kibírt a Hegyvidék egyik legpatinásabb épülete, a Karczag Villa, de szemlátomást hamarosan összedől, ha sürgősen nem kezdik meg a felújítását. Betört ablakok, leégett és félig beszakadt tető, düledező falak, eltűnő vakolat és több helyen beomlott pince néztek ránk vissza, mikor megnéztük a XII. kerületi Diana út 17/b. alatti villát, ami 1844-ben épült a Karczag család számára Hild József tervei alapján. Az ingatlanra viszonylag könnyű volt bejutni: méteres lyukak vannak a kerítésen.

Állami hitelből és a „félretett” 300 milliójából vette meg 4 éve igen nyomott áron Farkas Flórián sofőrje a Tündérhegyi Pszichiátria akkor még jó állapotú épületét, a hozzátartozó 7500 négyzetméteres telekkel együtt. Az épület azóta gyors pusztulásnak indult, annak ellenére, hogy létezik egy kerületi rendelet, ami épp arra hivatott, hogy ilyesmi ne történhessen meg.

Kovács Gergely XII. kerületi önkormányzati képviselő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke katasztrófatúrára invitálta az Átlátszót a budai hegyekbe, ahol lépten-nyomon patinás, és műemlékként elvileg védett épületek düledeznek. Kovács szerint az állagmegóvási kötelezettséget senki nem kéri számon a tulajdonosoktól, akik gyakran nem is érdekeltek a műemlékek megóvásában.

Műemlék épületek pusztulnak a budai hegyekben – katasztrófatúra Kovács Gergellyel from atlatszo.hu on Vimeo.

Az MKKP térképen gyűjtötte össze a budapesti XII. kerületi műemlék védett épületeket, hogy felhívják a figyelmet a budai Hegyvidék pusztuló építészeti kincseire. A Kutyapárt szerint az önkormányzat még a saját maga által hozott rendeleteket sem tartja be ezügyben.

Megkerestük a kerület vezetését, hogy megismerjük a XII. kerületi önkormányzat vezetőinek koncepcióját a helyi műemlék épületek védelméről.

„A kerületi önkormányzat 2007 óta tizenegy alkalommal írt ki értékvédelmi pályázatot 135 millió forint értékben, melyen az országosan, fővárosi és kerületi szinten védett épületek tulajdonosai pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra. A pályázati keretből hetven épület újult meg. Most zajlik a kerület építési szabályzatának felülvizsgálata, amibe a védett épületek felújítását ösztönző előírásokat készülnek tenni”

– tájékoztatta az Átlátszót Pokorni Zoltán polgármester nevében a sajtófőnöke, Arató Zsolt.

Megtudtuk azt is, hogy a kerületben jelenleg 169 országosan védett, 55 fővárosi szinten védett épületegyüttes és 48 épület, továbbá 272 kerületi szinten védett épület található. Országos szintű védettséget jelent a műemléki besorolás, erről miniszteri rendeletben születik döntés, a műemlékek listáját az örökségvédelmi hatóság tartja nyilván. A fővárosi helyi védett épületekről a Fővárosi Önkormányzat dönt. Kerületi szinten  a helyi önkormányzat dönt a településképi rendeletben a kerületi védett épületekről.

A Hegyvidéken ez a rendelet a településkép védelméről szóló 42/2017. (XI. 17.) önkormányzati rendelet, melynek 1. melléklete tartalmazza a kerületi védett épületek listáját. Az összes, országos és helyi szinten védett épület megtalálható az önkormányzat térinformatikai rendszerében.

A XII. kerületi polgármester sajtófőnöke az Átlátszónak küldött válaszában hangsúlyozta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat településfejlesztési dokumentumaiban is megfogalmazott céljaként kezeli a védett építészeti értékek megóvását. Arra a kérdésünkre viszont nem kaptunk választ, hogy a szemmel láthatóan hosszú ideje pusztuló műemlék épületek kapcsán milyen szankciókat, eljárásokat kezdeményezett a kerület vezetése, és mely épületek esetében léptek fel ezügyben.

Az MKKP mindenesetre nemrégiben egy olyan épületről is beszámolt, amely 1998 óta állami, tavaly óta pedig egy villámárverést követően a miniszterelnöki vő üzleti partnereinek tulajdonában pusztul.

Horn Gabriella

Videó: Dohi Gabriella

Megosztás