közbeszerzés

107 milliárdért építheti az M44-est Kecskemétig a Szijjártó Pétert jachtoztató nagyvállalkozó cége

A Szíjj László érdekeltségébe tartozó Hódút építheti meg az M44 Kecskemét-Szentkirály közötti szakaszát – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A 32,3 kilométeres úton 110 km/órával lehet majd haladni, és nettó 107 milliárd forintba kerül. Vagyis kilométerenként 3,3 milliárd forintért épült a gyorsforgalmi út. A Hódút évek óta sorra nyeri a közpénzes megbízásokat, de ennek nyilván semmi köze nincs ahhoz, hogy a végső tulajdonos luxusjachtján olykor vezető politikus(ok) is felbukkan(nak).

„M44 2×2 sávos gyorsforgalmi út Kecskemét (5 sz. főút)- Szentkirály közötti 32,3 km egybefüggő szakaszának megvalósítása, mely csatlakozik az építés alatt lévő Szentkirály-Lakitelek szakaszhoz” – erre írt ki közbeszerzést a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

Az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Tiszakürt közötti szakasza az átadás napján, 2021. december 15-én. MTI/Bús Csaba

Az uniós értesítőben olvasható tájékoztató szerint „szakmapolitikai döntés alapján az M8 gyorsforgalmi útként megtervezett Kecskemét-Nagykőrös szakaszt is M44 gyorsforgalmi útként kell forgalomba helyezni”. Az úton a tervezési sebesség 110 km/h, az 5 sz. főúthoz turbó körforgalmú csomóponttal csatlakozik, míg a 441 sz. főútnál különszintű csomópont lesz. Építenek egy egyszerű kétoldali pihenőhelyet, valamint összesen 14 darab műtárgyat, amelyek között van 2×2 forgalmi sávos gyorsforgalmi út átvezetését szolgáló olyan híd (vagy felüljáró vagy aluljáró), amelynek két közvetlen támasza közötti legnagyobb szabadnyílása 44,0 méter.

A kivitelezést 110 milliárd forintra becsülték, a Hódút Kft. 106 996 116 898 forintos ajánlatot adott, vagyis nettó 107 milliárdosat.

A beszerzés európai uniós alapokból finanszírozott, az „Ajánlatkérő jelen közbeszerzési eljárás alapján kötendő szerződés finanszírozására még nem rendelkezik támogatási szerződéssel”.

A kiírásra a Hódút mellett konzorciumban a DÖMPER Korlátolt Felelősségű Társaság, a Subterra – Raab Korlátolt Felelősségű Társaság és a Pannon-Doprastav Korlátolt Felelősségű Társaság, illetve a STRABAG Építő Kft. jelentkezett. A munkálatokhoz alvállalkozókat vesznek igénybe.

Szíjj László cégei nyerésben

A Hódút Kft. Szíjj László érdekeltsége. Az ő cégének luxusjachtján kaptuk rajta Szijjártó Péter külügyminisztert 2020 nyarán, amint épp az Adrián ringatózott. Bár sokáig nem lehetett tudni, kinek a tulajdonában van a 7 milliárd forint értékű Lady MRD, egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően több máltai offshore cég valódi tulajdonosainak kilétére is fény derült, így derült ki, hogy az Artemy és a Lady MRD nevű jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó, jelenleg a 9. leggazdagabb magyar.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot | atlatszo.hu

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban. Ehhez képest augusztus 16-án, vasárnap a Lady MRD-en, a Szíjj László tulajdonában lévő luxusjachton láttuk és fotóztuk a miniszter urat az Adrián, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra, családja körében, nyaralás közben.

Akkor azt is összegyűjtöttük, hogy a kormányközeli vállalkozó Duna Aszfalt Zrt.-je 2017 óta egyedül vagy konzorciumban összesen 1 ezer 52 milliárd (1 052 000 000 000) forint értékű közpénzes megbízást kapott a magyar államtól, és eközben 7 Lady MRD-nyi, azaz hétmilliárd forintos luxusjachtnyi nyereséget termelt. A cég által elnyert megbízások 43,5 százalékát európai uniós támogatásokból finanszírozták.

Az elmúlt három évben több százmilliárd forintnyi uniós forrást használt, és 7 luxusjachtnyi profitot termelt Szíjj László cége | atlatszo.hu

A magyar külügyminisztert jachtoztató kormányközeli nagyvállalkozó Duna Aszfalt Kft-je 2017 óta egyedül vagy konzorciumban összesen 1 ezer 52 milliárd (1052.000.000.000) forint értékű közpénzes megbízást kapott a magyar államtól, és eközben 7 Lady MRD-nyi, azaz hétmilliárd forintos luxusjachtnyi nyereséget termelt. A cég által elnyert megbízások 43,5 százalékát európai uniós támogatásokból finanszírozták. Összeszámoltuk és infografikákra tettük Szíjj László építőipari nagyvállalkozásának állami megrendeléseit az elmúlt három és fél évből.

A Duna Aszfalt Zrt. 2020-ban 175 milliárdos éves forgalom mellett 26 milliárd adózott eredményt ért el, míg a mostani közbeszerzés nyertese, a Hódút 38 milliárdos éves árbevétel mellett 3,8 milliárd nyereséget termelt. A Hódút tavaly 11 közpénzes megbízást kapott, ebből 10-et keretmegállapodás keretében.

Katus Eszter—Segesvári Csaba 

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Szíjj László (forrás: Átlátszó)

Megosztás