illiberális demokrácia

Leszavazta a Fidesz a Lex Szijjártót, magánügy maradhat a luxusjachtos nyaralás

December 7-én került bizottság elé Szél Bernadett parlamenti képviselő javaslata, amely alapján a kormánytagokat luxusajándékokkal elhalmozó nagyvállalkozók öt évre kizárnák magukat a közbeszerzésekből. Már azt sem volt egyszerű elérni, hogy a javaslatot egyáltalán tárgyalják, elfogadtatni pedig egészen lehetlennek tűnt. Le is szavazták a fideszes képviselők. 

Támogatási kampány

Az Átlátszó nyáron kapta rajta Szijjártó Péter külügyminisztert, amint Szíjj László építőipari nagyvállalkozó luxusjachtján nyaralt. Az eset nagy port kavart, valaki feljelentést is tett az ügyben. A Legfőbb Ügyészség szerint azonban arra jutott, hogy Szijjártó nem követett el bűncselekményt.

Ezt követően egy jobbikos országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett ellene, mert

a hivatalos jövedelméből nem telt volna jachtozásra, ha pedig ajándékba kapta az utat, az korrupció lenne.

Stummer János indítványát azonban az illetékes parlamenti bizottság elutasította arra hivatkozva, hogy nem jelölte meg, mi hiányzik Szijjártó vagyonnyilatkozatából.

Sem az ügyészség, sem a parlament nem hajlandó kivizsgálni Szijjártó Péter jachtozását

Miután az Átlátszó lefotózta a külügyminisztert egy kormányközeli milliárdos jachtján, valaki feljelentette, de a Legfőbb Ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt. Egy jobbikos országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett ellene, mert a hivatalos jövedelméből nem telt volna jachtozásra, ha pedig ajándékba kapta az utat, az korrupció lenne.

Miután az ügy mindehonnan lepattant azzal a jelszóval, hogy a jachtozás a külügyminiszter magánügye, Szél elhatározta, hogy törvényjavaslatot nyújt be a hasonló esetek megelőzése érdekében.

“Javaslatom szerint az a vállalkozó, aki a képviselői alap tiszteletdíj felét meghaladó értékű ajándékot ad állami vezetőknek vagy kormánytagoknak, nem indulhatna közbeszerzésen” – írta a képviselő a Facebookon szeptemberben. Szél azt is szerette volna elérni, hogy ne lehessen kihagyni a képviselői vagyonnyilatkozatokból az efféle “ajándékokat”, azaz a képviselőknek legyen kötelező feltüntetniük minden, az alap tiszteletdíj negyedét meghaladó értékű ajándékot a vagyonnyilatkozatban.

“Akkor is, ha azt “magánemberként” kapta egy kedves oligarchától. És ha már Lady Milliárd, vonjuk be a vagyonnyilatkozat-tételi körbe az állami vállalatok vezetőit is. Aki közpénzekkel gazdálkodik, legyen teljesen átlátható — vagy ne akarjon a nép közös pénzével dolgozni” – érvelt a képviselő.

„Lex Szijjártó”: egy új törvény segítségével akadályoznák meg a luxusajándékok osztogatását

Törvényjavaslatot nyújtott be Szél Bernadett parlamenti képviselő, amely szerint a kormánytagokat luxusajándékokkal elhalmozó nagyvállalkozók öt évre kizárnák magukat a közbeszerzésekből. Szél egyúttal azt is szeretné elérni, hogy a képviselői vagyonnyilatkozatokból ne lehessen kihagyni az efféle “ajándékokat”.

Parkolópályára tették, majd leszavazták

Miután Szél bejelentette a törvényjavaslatot, hoztak egy új szabályt, amely alapján a parlamenti frakciókhoz nem tartozó, független országgyűlési képviselők csak valamelyik parlamenti párt frakcióvezetőjén keresztül kezdeményezhetnek törvényjavaslatot vagy határozati javaslatot.

Így fordulhatott elő az, hogy csak most jutott el odáig javaslat, hogy egyáltalán tárgyaljanak róla. A végkimenetel azonban aligha volt kérdéses.

„Úgy hozta a sors, hogy az Igazságügyi bizottság a kilakoltatások általános felfüggesztésére, és a kormánytagokat luxusjachton nyaraltató és magángépeken reptető nagyvállalkozók közbeszerzésekből való ötéves kizárására vonatkozó javaslatomat egymás után tárgyalta.

A Fidesz mindkettőt leszavazta.

Magyarul a bajba jutott adósoknak, a lakásuk elvesztésével fenyegetett családoknak hátat fordított, a közpénzt csapoló oligarcháit, az ország leggazdagabb embereit viszont gondosan megvédte attól, hogy milliárdos állami megbízások nélkül maradjanak. Meg azokat a politikusokat is, akiket megvásárolnak maguknak. Ez megint világosan mutatja, mit is gondol valójában a Fidesz a keresztény értékekről, a segítségre szoruló emberekkel vállalt szolidaritásról, na meg a közjóról” – kommentálta a döntést hétfő délután Szél Bernadett.

Facebook

(null)

 

A képviselő posztjában rámutott: „más országokban simán belebuktak már ennél kisebb vagy hasonló ügyekbe is kormánytagok. Nemrég egy lett miniszternek kellet lemondani azért, mert ingyen parkolóhelyet igényelt a városi tanácstól. Vagy korábban egy olasz miniszter kényszerült lemondásra azért, mert családja több alkalommal kapott bőkezű ajándékokat a közbeszerzések nyerteseitől. Egy német kereszténydemokrata tartományi miniszterelnök évtizedekkel ezelőtt pedig abba bukott bele, hogy rendszeresen fogadott el ajándékutakat nagyvállalatok vezetőitől.

Az „álomhajó-botrány” magyar változatának ugyanakkor máig nincs következménye”

– hangsúlyozta Szél.

A képviselő szerint „bár a 133 “bátor” jelenlevő tagjai leginkább lehajtott fejjel ültek” a bizttsági ülésen, fontos, hogy mindenki tudjon róla, mit is jelent ennek a javaslatnak a „gyáva elutasítása” – fogalmazott.

Arról, hogy miért nem magánügy, ha Szijjártó Péter egy oligarcha luxusjachtján nyaral titokban, itt írtunk bővebben.

Katus Eszter

Nyitókép: Szél Bernadett Facebook oldala

Megosztás