Igazságszolgáltatás

Elrendelt és elszabotált nyomozások – jól dokumentált esetek kerültek süllyesztőbe

Varga Judit igazságügyi miniszter egy számára sértő Facebook-poszt miatt tett feljelentést, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig azonnal nyomozást indított az ügyben. Ugyanezen a napon megszüntették az eljárást az Audi győri Logisztikai Központjának létesítése előtti földügyekben, amelyek kapcsán Borkai Zsolt volt győri polgármester neve is felmerült. A korrupciós ügybe keveredett Völner Pált a mai napig nem tartóztatták le, miközben a Városháza „eladása” kapcsán össztűz alá került a budapesti városvezetés. Dokumentált esetek kerülnek süllyesztőbe, miközben a bolha olykor elefántnak látszik.

Sajtóközleményt adott ki január 5-én a Fővárosi Főügyészség, amely szerint nyomozást rendeltek el az igazságügyi miniszter feljelentése alapján.

A közleményben az áll, hogy Dr. Varga Judit nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az ügyészségen, miután 2021. december 27-én valaki „Az ördög ügyvédje” elnevezésű közösségi oldalon valótlan állításokat tett a szexuális orientációjára vonatkozóan, valamint arról, hogy egy korrupciós ügyben közvetlenül érintett.

Varga Judit igazságügyi miniszter beszél éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre-termében 2021. október 26-án. Jobbról Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. (forrás: MTI/Soós Lajos)

A sértett indítványozta, hogy a magánvádas eljárásban az ügyészség a vád képviseletét vegye át. A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a vádképviseletet átvette, és

a nyomozást nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt elrendelte,

amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg – áll a közleményben.

„Az internetes közösségi hálózaton létrehozott »Az ördög ügyvédje« elnevezésű profil felhasználásával kapcsolatos más bűncselekmény miatt a Fővárosi Főügyészség a közelmúltban vádat emelt. Az ugyanazon internetes profillal elkövetett újabb bűncselekmény esetében az ügyészség által történő vádképviselet eljárási, bizonyítási szempontból célszerű és indokolt” – szerepel továbbá a szövegben.

Ugyanezen a napon egy másik ügy lezárult: megszüntette ugyanis az eljárást a rendőrség az Audi győri Logisztikai Központjának létesítése előtti földügyekben. A Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztályának határozata szerint „a cselekmény nem bűncselekmény”.

A polgármester rokonai, barátai és üzletfelei – lerajzoltuk a „Győrt behálózó polipot” | atlatszo.hu

Borkai Zsolt viselt dolgairól néhány napja kezdett publikálni egy anonim blog: a nyilvánosságra került fotók tanúsága szerint Győr fideszes polgármestere tavaly szexpartin vett részt az Adrián Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, valamint Szabó Ervin üzletember társaságában. Cégnyilvántartási adatok szerint Győr fideszes polgármesterének fia több cégen keresztül kötődik apja útitársához: Rákosfalvy Zoltánnal közös vállalkozása is volt Borkai Ádámnak.

A 444.hu emlékeztet: „Borkai Zsolt yachtos szexbotrányának folyományaként bukkant elő újra az a 2012-es történet, mely szerint Borkai Zsolt, Győr polgármestere megsúgta bizalmasának és a jachtos szexfilm másik főszereplőjének, dr. Rákosfalvy Zoltánnak, hogy az Audi mely területen – az ipari parkkal határos ingatlanon – tervezi megépíteni új logisztikai központját. A sajtóbeszámolók szerint Rákosfalvy az információ birtokában 1,5 milliárd forintért felvásárolta az érintett ingatlanokat, hogy azokat az átminősítésük után, rövid időn belül már 7 milliárd forintért adja tovább.”

Feljelentés: elutasítva

Az ügybuzgóság dicséretes, egy jogállamban nyomozás indul, amennyiben felmerül egy vétség vagy bűncslekmény gyanúja. Ami sokkal inkább figyelemre méltó, az az, hogy ennél jóval megalapozottabb ügyekben mintha nem működne ilyen jól az állami igazságszolgáltatás.

Szeptemberben húsz olyan ügyet szedtünk össze, amelyekben évek óta látványosan nem történt semmi: így többek között a Öveges-program, a Híd a munka világába-program vagy a Microsoft licencvásárlások.

Elszabotált nyomozások: 20 fontos ügy, ami megakadt az ügyészségen | atlatszo.hu

A Fidesz pártkatonájának tartott legfőbb ügyész, Polt Péter előszeretettel hangoztatja, hogy a magyar nyomozóhatóságok milyen remek munkát végeznek. Az elmúlt években azonban több olyan nagy ügy is volt, amelyben vagy hosszú ideje húzódik a nyomozás eredménytelenül, vagy épp ellenkezőleg, hamar lezárták az eljárást „bűncselekmény hiányában”, vagy egyszerűen nem is kezdtek kutakodni.

Több ügyben nem is indult nyomozás, vagy idő előtt lezárult. Az egyik ilyen a Budapest-Belgrád vasútvonal, amit a kormány 85 százalékban kínai hitelből, kínai cégekkel épít a jelen állás szerint körülbelül 700 milliárd forintból. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő feljelentést tett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt, ám a KNYF elutasította a feljelentést.

Ugyanez lett a sorsa a Demokratikus Koalíció feljelentésének is, amit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett a párt, miután a kormány a koronavírus-járvány első hulláma óta 16 ezer lélegeztetőgépet vett összesen 300 milliárd forint értékben. A „brutálisan túlárazott” ügylet vizsgálatát az NNI 2020 októberében elutasította.

És persze, lehet folytatni a sort.

Magánügy maradt

Itt van mindjárt Szijjártó Péter esete. 2020 augusztusában munkatársunk lefényképezte a külügyminisztert a Lady MRD nevű luxusjacht fedélzetén az Adrián. A máltai bejegyzésű luxusjacht értéke 7 milliárd forint, tulajdonosa Szíjj László, Magyarország negyedik leggazdagabb embere, akinek építőipari cége, a Duna Aszfalt a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után egyre több közpénzes megrendelést kapott, nyeresége pedig az egekbe szökött.

És bár a külügyminiszternek a vagyonbevallása szerint nem lett volna elég pénze kibérelni – az amúgy nem is bérelhető – jachtot, tehát valószínűleg ajándékba kapta az utat az állami közbeszerzéseken taroló cég tulajdonosától, az esetet senki sem volt hajlandó kivizsgálni.

Sem az ügyészség, sem a parlament nem hajlandó kivizsgálni Szijjártó Péter jachtozását | atlatszo.hu

Polt válasza után egy nappal, szeptember 11-én Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán tette közzé, hogy hiába kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást Szijjártó ellen a jachtozás miatt. Hargitai János, az illetékes Mentelmi bizottság Kdnp-s elnöke ugyanis elutasította Stummer beadványát azzal a maga módján brilliáns indoklással, hogy a képviselő nem jelölte meg, hogy pontosan mi hiányzik Szijjártó Péter vagyonnyilatkozatából.

Lehallgatás után hallgatás

Nyáron derült ki, hogy világszerte több száz ellenzéki politikust, aktivistát és kritikus újságírót figyeltek/figyelnek meg egy izraeli gyártású Pegasus informatikai kémfegyverrel, köztük magyar üzletembereket és újságírókat is. Kósa Lajos ugyan elkotyogta, hogy a Belügyminisztérium vette meg a programot a gyártó NSO-tól, a Fidesz-politikus állításáról az ügyészség később azt mondta, hogy nem igaz.

Bár több beadvány is érkezett az adatvédelmi hatósághoz a lehallgatási botránnyal kapcsolatban, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke először szabadságát töltötte, és csak utána, augusztus 6-án indította el a vizsgálatot. Azóta nagy a csend az ügyben. A 444.hu legutóbb december elején írt arról, hogy Péterfalvi Attila lassan fél éve képtelen végére jutni a Pegasus-ügy vizsgálatának.

Amikor ez a kép készült, éppen Pegasus kémprogrammal figyeltek minket | atlatszo.hu

Munkatársunk véleménycikkben reagál arra, hogy több volt és jelenlegi munkatársunkat is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel, az egyik feltört telefonon keresztül pedig a nyári összetartásunkon résztvevő több tucatnyi munkatársunk és barátunk is célkeresztbe kerülhetett, köztük Kőszeg Ferenc, aki a múlt századi pártállamban egyszer már átélt ilyesmit.

Vakcina-biznisz

A rendőrség kínai vakcinák ügyében sem akart nyomozni. Az „ország feljelentője”, Tényi István a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) tett bejelentést hűtlen kezelés bűntett gyanújával, miután úgy látta, hogy a kínai vakcinákat hazánkba juttató Danubia Pharma Kft. tulajdonosi szerkezete átláthatatlan, ezért Magyarország Alaptörvénye értelmében a központi költségvetésből nem lehetett volna kifizetést teljesíteni a cég számára.

A beadványt a hatóság – ahogy első alkalommal is – elutasította. A beszerzésen túl további problémát jelent, hogy egy novemberi kutatás szerint a Sinopharm adja a legkisebb védettséget, miközben az ára annak a legmagasabb (kb. 18 ezer Ft/dózis).

A Külügyminisztériumtól és a Miniszterelnökségtől sem kaptuk meg a kínai és az orosz vakcinák beszerzéséről szóló szerződéseket | atlatszo.hu

Mindkét oltóanyag beszerzését Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be, ezért joggal gondolhattuk, hogy az ő tárcájánál vannak az iratok. A külügy azonban azt válaszolta az adatigénylésünkre, hogy nem adatgazda a kérdésben, és ugyanezt írta vissza adatkérésünkre a Miniszterelnökség is. Nem adjuk fel, több állami szervtől is kikértük a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák vásárlásáról szóló szerződéseket, hogy megtudjuk a beszerzések részleteit.

„Csak kétségeket ébresztenek”

„Undorító, tenyérbemászó” – mondta Szabó István (Fidesz-KDNP), a Pest Megyei Közgyűlés elnöke az Átlátszó újságírójáról egy lakossági fórum szünetében, amikor azt hitte, ki van kapcsolva a mikrofonja. Nem volt, így az online közvetítés hallgatói hallhatták azt is, amint Magyari László, a Magyar Közút Zrt. Pest megyei igazgatója erre úgy reagál: „csoda, hogy még nem verték meg”.

Bodnár Zsuzsa kollégánk „bűne” annyi volt, hogy kérdéseket tett fel, valamint hogy jó ideje figyelemmel kíséri a gödi Samsung-gyár viselt dolgait. Így például azt, hogy a magyar hatóságok tiltása és büntetései ellenére, használatbavételi engedélyek hiányában, tűzvédelmi berendezések nélkül is működtette több gyáregységét.

„Undorító, tenyérbemászó” – az Átlátszó újságíróját gyalázták a lakossági fórumon | atlatszo.hu

Bekapcsolva hagyott mikrofon buktatta le Szabó Istvánt, a Pest Megyei Közgyűlés elnökét és Magyari Lászlót, a Magyar Közút Zrt. Pest megyei igazgatóját, amint lapunk újságírójára tettek becsmérlő megjegyzéseket. Ugyan a beszélgetést nem a nagy nyilvánosságnak szánták, a gödi lakossági fórum online hallgatói mindent hallhattak, mivel a mikrofonokat elfelejtették kikapcsolni. Nem ez az első eset, hogy az Átlátszó munkatársait gyalázzák.

Vélhetően emiatt is, tavaly a Fidesz helyi szervezete lejárató kampányt indított újságírónk ellen. Egy helyi közéleti lapban Csabai Márk, a Fidesz helyi választókerületének szóvivője sajtóközleményt jelentetett meg, amelyben felszólította Bodnárt, hogy fejezze be a „gödiek ellen folytatott uszító hadjáratát”. A sajtóközlemény megjelenésével egy időben „leleplező” szórólapok is megjelentek a városban. Ezek miatt szerzőnk ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.

A Dunakeszi Rendőrkapitányság azonban a megindított eljárást néhány hónap múlva bűncselekmény hiányában megszüntette.

Indoklásuk szerint szerzőnk, aki egy helyi civil egyesületnek is vezetője, a gödi közéletben „önkéntesen szerepet vállaló közszereplő”, akinek el kell viselnie a tevékenységét negatív módon értékelő kritikát. A szórólapon olvasható állítások – Hazudik! Megtéveszti a gyanútlan embereket! Álcivil provokátor! – a rendőrség szerint csupán „túlzó negatív kritikát” fogalmaznak meg, és mindössze arra alkalmasak, hogy „kétségeket ébresszenek az újságírói tevékenység hitelességével összefüggésben”.

Lejáratókampányt indított a Fidesz helyi szervezete az Átlátszó újságírója ellen Gödön | atlatszo.hu

Nyomtatott önkormányzati lapban, majd postaládákba dobott szórólapokon támadták a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület vezetőjét, az Átlátszó külső munkatársát, helyi tudósítóját, Bodnár Zsuzsát. A lejáratókampány mögött a Fidesz választókerületi szervezete áll.

Ha kell, bevetik a nehéztüzérséget is

Persze, azért nem minden pattan le a magyar hatóságokról.

Novemberben jelent meg az Indexen, hogy Karácsony Gergelyék eladnák a Városházát, és ennek érdekében már több lépés is történt. A főváros többször is leszögezte, hogy nincs szándék a Városháza értékesítésére, bár korábban valóban született erről egy előkészítő anyag, a lehetőséget később elvetették.

Ennek ellenére a Magyar Nemzet hamarosan már arról számolt be, hogy „befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen”. Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő két feljelentést is tett az ügyben, akárcsak Tényi István.

Karácsony Gergely főpolgármester megérkezik a Fővárosi Közgyűlés ülésére a Városházán 2021. november 24-én (forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szintén Budai Gyula tett feljelentést a NAV-nál költségvetési csalás gyanúja miatt a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin ellen, akiről a kormánysajtó azt írta, a cégei több milliárd forint uniós forrásokhoz jutottak. A NAV Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt, ismeretlen tettessel szemben meg is indította a nyomozást. A hatóságok különösen nagy vehemenciával estek neki az ügynek: a NAV mellett a Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódik, sőt, Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is eljárást indított.

Simonka György fideszes képviselő (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az alaptörvény hetedik módosításáról szóló szavazás előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 8-án. 131 képviselõ szavazott igennel, 3 nemmel, így nem kapta meg a kétharmados támogatást Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslata, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. (forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás)

És miközben a hatóságok serényen dolgoznak az ellenzék botrányos ügyeinek feltárásán, Völner Pál volt Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárt, aki rendszeresen fogadott el kenőpénzt a végrehajtói kar elnökétől, továbbra sem vették őrizetbe. Simonka György képviselő, akit különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással, sikkasztással és okirat-hamisítással vádolnak, június 6-i tárgyalása helyett inkább szavazni ment a parlementbe, hogy meglegyen a Fidesznek a kétharmad, Boldog István fideszes képviselő pedig azért nem indul újra a választáson, mert neki a család a legfontosabb. A politikus a visszavonulásáról szóló bejelentésében arra nem tért ki, hogy tavaly decemberben a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt ellene és nyolc társa ellen.

Katus Eszter

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Polt Péter legfõbb ügyész az ügyészség napja alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, az Igazságügyi Palota dísztermében 2016. június 9-én (forrás: MTI/Máthé Zoltán)

Megosztás