illiberális demokrácia

A „Lex Szijjártó” miatt hónapokig parkoltatják a parlamentben a független képviselők indítványait

Egy új szabály alapján a parlamenti frakciókhoz nem tartozó, független országgyűlési képviselők csak valamelyik parlamenti párt frakcióvezetőjén keresztül kezdeményezhetnek törvényjavaslatot vagy határozati javaslatot. Az érintett képviselők szerint a változtatás az ő Alaptörvényben biztosított jogukat korlátozza. Ráadásul nem értik, hogy a Kövér László vezette Házbizottság miért a június 18-tól elrendelt egészségügyi válsághelyzettel indokolta a korlátozást, s hogy az ő jogfosztásuk hogyan segíti elő a járvány elleni védekezést.

Támogatási kampány

Szeptember 18-án nyújtotta be három független képviselő: Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs a „Lex Szijjártó” néven ismertté lett törvénymódosítás-javaslatot.

„Lex Szijjártó”: egy új törvény segítségével akadályoznák meg a luxusajándékok osztogatását

Az „Egyes törvényeknek a közhatalmat gyakorló és a közpénzek felett rendelkező személyeknek nyújtott nagy értékű ingyenes juttatások korlátozásához szükséges módosításáról” címmel benyújtott javaslat ma is besorolásra vár, és csak négy hónap múlva, februárban kerül majd „tárgysorozatba vételre”, majd valószínűleg azt követően valamikor megvitatásra a Parlamentben.

Az országgyűlési dokumentumok az új szabályra hivatkozva indokolják a hosszú határidőt.

A jelenlegi Országgyűlésben összesen 8 független képviselő dolgozik, közülük hárman – Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs – fordultak a nyilvánossághoz, a munkájukat akadályozó új korlátozást kifogásolva. A módosítás kapcsán Szél Bernadett így fogalmazott:

„Még egészségügyi válsághelyzetben sem tehetik függővé a képviselői alapjogok gyakorlását a frakcióvezetők döntésétől — arról nem is beszélve, hogy az egészségügyi válsághelyzetre hivatkozni álságos, az ugyanis semmiben sem korlátozza a parlament munkáját és józan paraszti ésszel végiggondolva is nonszensz, hogy az ilyen típusú levelezős társasjátékok bármiben is növelnék Magyarország vírusellenes erőfeszítéseinek eredményességét. (…) Ha nem tetszett a Szijjártó jachtoztatása után benyújtott Lex Lady Mrd, nem az azt szankcionáló törvényt kell megpróbálni eldugni, hanem a korrupt minisztereket kell leváltani.”

Eddig is létezett néhány más jogosultság, amit képviselők csak képviselőcsoporton keresztül (vagy annak vezetőjeként) tudnak gyakorolni, így például a független képviselők

  • nem adnak véleményt a köztársasági elnöknek az Országgyűlés feloszlatása előtt (Alaptörvény 3. cikk (4) bekezdés)
  • nem képviseltethetik magukat a Honvédelmi Tanácsban, annak csak a frakcióvezetők a tagjai
  • nem állíthatnak jelölteket a Médiatanács elnökét és tagjait jelölő bizottságba
  • nem jelölhetnek tagot a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumába
  • nem jelölhetnek tagot az MNB felügyelő bizottságába
  • nem delegálhatnak tagot az alkotmánybírákat jelölő bizottságba
  • nem tehetnek indítványt a házelnök, az Országgyűlés alelnökei és jegyzői személyére

Szél Bernadett és Hadházy Ákos az elmúlt hónapokban többek között a következő ügyekben kezdeményeztek törvényjavaslatokat. Az ilyen indítványok beadása válik számukra mostantól nehézkesebbé és lassabbá. A benyújtott indítványok dokumentációjában látható, hogy ezek a javaslatok az új szabály miatt csak hónapok múlva kerülnek „tárgysorozatba vételre”.

  • A „Lex Szijjártó” néven ismert törvényjavaslat („Egyes törvényeknek a közhatalmat gyakorló
    és a közpénzek felett rendelkező személyeknek nyújtott nagy értékű ingyenes juttatások korlátozásához szükséges módosításáról” )
  • A közbeszerzések legnagyobb nyerteseire kivetni javasolt „Mészáros-adó” (törvényjavaslat „Egyes kivételezett gazdasági szereplők szolidaritási hozzájárulásáról”)
  • A koronavírus-járvány miatt kezdeményezett törvényjavaslat a képviselői fizetések csökkentéséről (Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvénynek az országgyűlési képviselők javadalmazásának veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályaival kapcsolatos módosításáról)
  • A törvényjavaslat a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvénynek a koronavírus okozta gazdasági és szociális válság enyhítése érdekében szükséges módosításáról
  • A tranzitzónában tartózkodó menedékkérők emberséges ellátása érdekében tett javaslat

A független képviselők tevékenységét korlátozó módosítást az ellenzéki képviselők többsége is megszavazta.

Horn Gabriella

Címlapfotó: Szél Bernadett / Facebook

Megosztás