akkugyár

Az akkumulátor-gyártás témája is megjelenik az idei ARC-kiállításon

Idén 23. alkalommal került sor az ARC kiállításra, melyen több pályamű is reagált a hazai akkumulátor-ipar okozta problémákra. A kiállítás október 8-ig tekinthető meg az újbudai Bikás parkban. 

Az idei évben a Mire készülsz? címet viseli az ARC közérzeti kiállítás, melyen a korábbi évekhez hasonlóan most is aktuális közéleti témákra reflektáltak az alkotók. A kiállításon visszatérő motívum az akkugyártás, mellyel az Átlátszóban is sokat foglalkozunk. Cikkünkben az ilyen tematikájú plakátokból válogattunk.  

Bár az idén huszonharmadik alkalommal megrendezésre kerülő ARC kiállításra több pályázati témát (mesterséges intelligencia, klímaváltozás, újabb világjárvány, menekülés a Marsra) is megjelöltek a szervezők, az alkotói szabadság jegyében bármilyen más témával is lehetett pályázni.

A kiállított óriásplakátok arról tanúskodnak, hogy az akkugyártás ügye számos alkotót megihletett. Révész Pál műve például a magyar kormányzat akkugyártó-nagyhatalmi szándékára reflektál.

Révész Pál: Savtúltengés

Az Átlátszó külső munkatársa, Balogh Dénes – videós alkotására nemcsak a hazai gyárak és feldolgozók környezetszennyezése, de a kormány LMBTQ-propagandája is hatással volt.

Balogh Dénes, GÖD-ÉRT Egyesület: Már Gödön sem kell félnünk a nemátalakító műtétektől!

A hazai akku-iparosítás következményei elől senki sem sem menekülhet – szerintünk ezt (is) sugallhatja Szalay Tamás Lajos plakátja.

Szalay Lajos Tamás: Mibül

Hamvas Bella szerint a magyar csecsemőnek már a bölcsőjében ott van a (k)akksi, a Fidesz-kormány több „jelképe”, például a focilabda és a pálinka mellett.

Hamvas Bella: Bölcsőd az s majdan sírod is

Az oktatáspolitika számára fontos szempont lehet, hogy biztosítva legyen a „szakképzett” magyar munkaerő az akkugyárakban. Az erre való felkészítést pedig nem lehet elég korán elkezdeni Pétery Dorottya pályaműve szerint.

Pétery Dorottya: NAT 2024

Pintér Sándor belügyminiszternek is szívügye a „megfelelő tematikájú” oktatás – mi legalábbis így értelmezzük Császár Norbert művét.

Császár Norbert: Nemzethy Alaptanterv

Az aksis témájú plakátokból készült válogatásunk nem teljes, és persze érdemes október 8-ig az újbudai Bikás parkban a kiállítás egészét megtekinteni. Annál is inkább, mert igazán élőben hatásosak és élvezhetők az óriásplakátok – beszélgetni, vitatkozni, a kedvenceket kiválasztani is a helyszínen a legcélszerűbb. 

A 21 tagú szakmai zsűri ugyan már döntött a legjobbnak ítélt pályaművekről – a győztes alkotásokat az ARC Facebook-oldalán is meg lehet tekinteni, a díjazottakkal pedig a hvg.hu készített riportot –, a közönségdíjra azonban még lehet szavazni a kiállítás weboldalán.

A plakátokat a szervezők engedélyével tettük közzé.

Bodnár Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapkép: Venczel Zoltán Feszültség című plakátja a Mire készülsz? 23. ARC-kiállításon

Megosztás