cikkünk nyomán

A Tilos Rádió, a Média1 podcastja és a Klubrádió is foglalkozott a félbeszakított, majd letiltott Portik-interjúnkkal

Idén július 31-én csináltunk volna interjút a ’90-es évek legnagyobb alvilági leszámolásaival vádolt, illetve az ügyek egy részében már el is ítélt Portik Tamással. A BVOP előzetesen engedélyezte, ám a 18. percben váratlanul félbeszakította a beszélgetést, majd nem engedélyezte a folytatást, és az elkészült rész közlését is megtiltotta. Az interjút készítő kollégánk, Papp László Tamás a Tilos Rádióban, a Klubrádióban és a Média1 podcastjában is beszélt a részletekről.

Miután az Átlátszón részletes elemzés jelent meg a Nagyfőnök – Portik Tamás és körének felemelkedése és bukása című kötetről (amely cikkben Pintér Sándor szerepére, felelősségére is kitértünk) interjút kértünk Portik Tamástól. Azonban még 20 perc sem telt el a 60 percesre tervezett, a börtönparancsnokság által engedélyezett beszélgetésből, amikor egy egy Főfelügyelő Úrnak szólított egyenruhás férfi technikai okra hivatkozva leállította az interjút, pedig a Skype-videókapcsolat kép- és hangminősége kiváló volt.

Ezt követően jeleztük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) felé, hogy szeretnénk folytatni a Portik-interjút, de az országos börtönparancsnok ezt nem engedélyezte. Az interjút készítő munkatársunk, Papp László Tamás augusztus 8-án a Tilos Rádió Hajnali Hasadás című műsorában beszélt az ügy részleteiről. A közel kétórás adásban kollégánk 1:04-től hallható:

Augusztus közepén a Média1 podcastja is foglalkozott a Portik-interjú letiltásával. Papp László Tamás a majdnem egyórás beszélgetésben részletesen is elmesélte, hogyan és mikor szakították félbe az engedéllyel készülő interjúját Portik Tamással egy furcsa indokra hivatkozva, és miként akadályozták meg, hogy a beszélgetés folytatására legalább egy újabb időpontban sor kerülhessen.

Kollégánk elmondta azt is, miért tesz jogi lépéseket az Átlátszó a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával szemben a történtek után. A podcastban emellett szó volt a börtöninterjúk általános sajátosságairól is, és arról, hogy mi lehet a Portik-interjú letiltásának hátterében.

 

A Portik-interjú megszakítása és a folytatás megakadályozásának dacára úgy véltük, hogy legalább a már elkészült anyag, az engedéllyel készített „csonka” interjú közlésének nincs akadálya. Tévedtünk: Portik Tamás jóváhagyta, ám a BVOP megtiltotta a publikálását. Mivel Portikkal a róla szóló könyv apropóján szerettünk volna beszélgetni, és a kötetben Pintér Sándor belügyminiszter is szerepel, értelemszerűen interjúkérdéseink egy része Pintérre, az akkori országos rendőrfőkapitányra vonatkoztak. Könnyen lehet, hogy épp emiatt tiltotta le a Portik-interjút a BVOP.

Erről is beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának szeptember 14-i adásában Papp László Tamás. Kollégánk azt is elmondta, teljesen abszurd, hogy a hang- és a képminőséggel kapcsolatos technikai hibára hivatkozva szakították meg a Portik Tamással készülő interjút, ő ugyanis hangfelvételt is készített a videókapcsolat mellett, és minden tökéletesen hallható volt.

 

Az adás óta újabb fejlemények vannak az interjúval kapcsolatban: kollégánk panaszbeadványára válaszul a Legfőbb Ügyészség (is) közölte, hogy „a fogvatartotti oldalon felmerült technikai ok (a kép és a hang hibája) miatt szakították félbe” az interjút. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy „A műszaki probléma fennállása ténykérdés, a műszaki okból történő félbeszakítás pedig jogilag nem szabályozott technikai kérdés, amelynek jogszerűsége tárgyában nem lehet állást foglalni”.

Mivel úgy tűnik, hogy érdemi tisztázásra, magyarázatra, jogorvoslatra hazai szinten egyelőre nincs remény, az Átlátszó, valamint az interjút készítő újságíró úgy döntött, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

„Az interjú megszakításának hivatalos indokát ellenőrizni, valós okát kideríteni, illetve ezeket hatékonyan vitatni a magyar jog alapján nem tudjuk. Bár az ilyen döntések a sajtószabadság határait jelölik ki, velük szemben az újságíró és a szerkesztőség mégsem rendelkezik olyan jogorvoslati lehetőséggel, amivel a jogszabályokban foglaltakat a büntetés-végrehajtáson bírósági úton tudnák számonkérni” – mondta el Sepsi Tibor, az Átlátszó, illetve a Portik-interjú készítőjének ügyvédje.

„Az ügyet ezért közvetlenül Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bíróságához visszük, mivel szerintünk az interjú megszakítása a szólásszabadságot és a sajtószabadságot önkényesen és alaptalanul korlátozta, a jogorvoslat hiánya pedig emellett az európai emberi jogi egyezményben a bírósághoz fordulással kapcsolatban elismert jogokat is sérti” – tette hozzá az ügyben eljáró jogász.

Megosztás