médiaszereplés

Az akkumulátorgyárak visszásságairól beszélt Bodnár Zsuzsa a SpiritFM-en

A hazai akkumulátorgyárak elleni civil tiltakozás volt a témája március 20-án a Spirit Rádió Ökoóra-Klímaszervíz című műsorának, melyben Szabó Andrea, a győrszentiváni SZÖSZ Egyesület alapítója, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, és Bodnár Zsuzsa, az Átlátszó újságírója volt a meghívott vendég.

A műsorban kollégánk beszélt arról, hogy a gödi Samsung-gyár ügyében az Átlátszó több cikkben feltárta: egyes üzemegységek hónapokon át katasztrófavédelmi és használatbavételi engedély nélkül működtek, s az előírt tűzvédelmi berendezések hiánya miatt rengeteg esetben súlyosan veszélyezették mind a munkavállalók, mind a lakosság biztonságát.

Szó esett arról is, hogy a hazai akkumulátorgyártó-iparággal kapcsolatos lakossági és szakmai ellenérvekre a kormányzati szereplők nem kíváncsiak – ez derült ki azon a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága által meghirdetett tematikus napon, melyen a kormány részéről senki nem vett részt.

Kollégánk elmondta azt is, hogy a hazai akkumulátorgyárak számos környezeti veszélyt hordoznak; a Samsung-gyár okozta zajszennyezés például 2018 óta kínozza a gödi lakosságot. Emellett a gödi gyár környezetében a kutakban kimutatott NMP nevű mérgező oldószer jelenléte ellenére sem rendelt el a hatóság tényfeltáró vizsgálatot, holott az Átlátszó által kiperelt dokumentumokból kiderült: 2016 óta nem végeztek talajvízvizsgálatokat a Samsung-beruházás 120 hektáros területén.

 

A győrszentiváni civilek képviseletében Szabó Andrea a műsorban elmondta, hogy a helyi lakosok szeptember óta tiltakoznak egy több mint 400 hektár nagyságú mezőgazdasági terület átminősítése ellen, ahol a lakosság megkérdezése nélkül akar a kormány jelentősen zavaró hatású ipari beruházást létesíteni.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke többek között arra hívta fel a figyelmet az adásban, hogy a több kutatás igazolja: Európát és Magyarországot a következő években egyre komolyabb aszály fenyegeti, s a nagy vízfogyasztású akkumulátorgyárak, melyekből a kormányzat továbbiakat akar létesíteni, komoly veszélyt jelentenek a hazai vízkincsre.

Megosztás