médiaszereplés

Az akkugyárakról beszélt Bodnár Zsuzsa a Zöld Válasz podcast-adásában

A Zöld Válasz akkumulátorgyárakkal foglalkozó műsorsorozatának április 3-i adásában Litkai Gergely a gyárak környezeti hatásait, engedélyezési és működési anomáliáit járta körül. A műsor vendégei Bodnár Zsuzsa, az Átlátszó újságírója, a Göd-ÉRT Egyesület aktivistája és Kiss Csaba környezetvédelmi szakjogász, az EMLA Egyesület ügyvédje voltak.

A műsorban szó esett arról, hogy Magyarországon az eddig megépült akkugyárak építéséhez környezetvédelmi engedélyre és hatástanulmányok készítésére nem volt szükség, ugyanis a magyar hatóságok nem ítélték „jelentősnek” ezeknek az üzemeknek a környezeti hatásait.

A résztvevők beszéltek arról is, hogy a kiemelt beruházásokról szóló törvény biztosítja, hogy a környezetvédelmi, biztonsági szabályokat ilyen beruházások esetén (is) át lehessen hágni. Ennek „köszönhetően” előfordulhat, hogy egy akkugyár – ahogy ezt az Átlátszóban többször megírtuk – a lakosságot súlyosan veszélyeztetve működjön, s mindezért csupán bírságot kapjon a jogsértést elkövető cég.

Jelenleg gond nélkül születhetne jogszabály akár egy Planetárium helyén felépítendő atomerőműről is, csupán nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá kellene minősíteni a tervet – vetette fel az ötletet a beszélgetést vezető Litkai Gergely.

A műsor vendégei beszéltek arról is, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint a lakosságnak semmilyen beleszólási joga nincs abba, hogy milyen ipari beruházás valósul meg egy-egy településen. Kiss Csaba jogász az akkugyárak elleni tiltakozás kapcsán megemlítette, hogy ezeket a gyárakat építhetnék a jó minőségű termőföldek helyett rozsdaövezetekben is.

A műsor itt visszahallgatható:

Kollégánk elmondta: úgy tűnik, az egykori szocialista nagyvállalatok elszennyezett területeit is „hasznosítani” tudja az akkumulátoripar – Bátonyterenyén és Salgótarjánban pl. az egykori Acélárugyár területein hoztak létre használt akkuk gyűjtésére és feldolgozására alkalmas telephelyeket, ahol szintén számos szabálytalanságot követnek el az ezeket működtető cégek.

Szó esett a műsorban a civil szervezetek és a nekik segítséget nyújtó jogi tanácsadók lehetőségeiről és felelősségéről is. Bodnár Zsuzsa és Kiss Csaba beszélt arról, hogy „normál esetben” mire szolgál egy ország környezetvédelmi és katasztrófavédelmi törvénye – s hogy milyen következményekkel jár majd az, hogy Magyarországon ezeket a törvényeket felülírja a kormányzat akkumulátorgyártó-nagyhatalmi törekvése.

Megosztás