akkugyár

Sajtópert nyertünk a komáromi akkugyárból származó veszélyes hulladék ügyében

Beperelte az Átlátszót az Éltex Kft., mert elutasítottuk helyreigazítási kérelmüket az egyik hulladéktelepükről írt cikkünk kapcsán. A bíróság azonban elsőfokon az Átlátszónak adott igazat és kimondta: jogosan állítottuk, hogy a mocsai telephelyen szabálytalanul tároltak 83 tonna mérgező, nehézfémtartalmú hulladékot, melynek a besorolási kódját is meghamisították. Az ítélet nem jogerős.

Hétfőn tárgyalta a Fővárosi Törvényszék azt a keresetet, amelyet az egyik legnagyobb hazai hulladékgazdálkodással foglalkozó cég, az Éltex Kft. indított lapunk ellen. A per tárgya az az áprilisban megjelent cikkünk volt, melyben a cég Mocsán működő telephelyének szabálytalanságait tártuk fel.  

Az Éltex által ellenünk benyújtott kereset szerint valótlanul állítottuk, hogy a telephelyen szabálytalanul tárolt 83 tonna hulladék veszélyességi kódját meghamisították, illetve eltüntették. Kifogásolták azt is, hogy „mérgező”-nek neveztük a nehézfém tartalmú hulladékot, mert szerintük a telephelyen tárolt veszélyes anyag nem mérgező. Helyesbítést kértek amiatt is, hogy azt írtuk: a telep a lakóövezettől „nem messze” található, az ugyanis egy (1) kilométerre van a mocsai lakóházaktól. Emellett szerintük nem írhattuk volna le azt sem, hogy a „közösség” nem értesült a bírság tényéről, a cég ugyanis elküldte az őket megbírságoló határozatot a mocsai önkormányzatnak.

Az Átlátszó ügyvédje azzal érvelt a Fővárosi Törvényszéken, hogy a kifogásolt állítások a céget 3,2 millió forint büntetéssel sújtó hatósági határozaton alapultak. A dokumentumot a cikkünkbe belinkeltük, és állításainkat a határozat szövege alátámasztotta.

Részlet a kormányhivatal 3,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságról szóló határozatából.

Cikkünkben megírtuk, hogy egy hatósági ellenőrzés során a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal a mocsai telephelyen lévő nyitott csarnokban nagy mennyiségű nehézfémtartalmú hulladékot talált – a hulladék csomagolásán pedig nem szerepelt a veszélyességet jelző azonosító kód. Megállapították az ellenőrök, hogy a hulladékot tartalmazó big-bag zsákok közül több ki volt szakadva és a területen elektrolittal szennyezett csapadékvíz nyomai voltak láthatók.

A komáromi akkugyárból származó 83 tonna veszélyes hulladék besorolását hamisították meg a mocsai feldolgozóban | atlatszo.hu

A nyilvántartási adatok szerint a CB Engineering az Éltex számára annak kistarcsai telepén adta át a szállítmányokat. Kistarcsa Budapesttől keletre, Gödöllő mellett, Komáromtól több mint 100 kilométerre található. Majd ezt a 83 tonna veszélyes anyagot „raktárközi átadás” címén Kistarcsáról az Éltex mocsai telephelyére vitték át „bértárolásra”, s ennek során „kódváltás” is történt: a szállítmány új kódot, nem-veszélyes besorolást (19 12 03) kapott.

Sem a keresetlevélben, sem a tárgyalás során nem tudta megindokolni az Éltex Kft. jogi képviselője, miért nem nevezhettük „hamisítás”-nak a kódok módosítását. A céget megbüntető határozat szerint ugyanis a komáromi akkumulátorgyárból származó, eredetileg 06 03 15 kódszámú 83 tonna hulladék a mocsai telep nyilvántartásában már nem-veszélyes fémhulladékként szerepelt.   

A határozat azt is részletezte, hogy ez a hulladék környezetre veszélyes (ökotoxikus) anyag, emellett fő jellemzője az „akut toxicitás”.

Jogosan használtuk tehát cikkünkben a mérgező jelzőt a szabálytalanul tárolt és kezelt 83 tonna, nehézfémtartalmú hulladék esetében.  

A peres eljárás során az is bizonyítást nyert, joggal állítottuk azt is, hogy a nyilvánosság nem értesülhetett a bírság tényéről és az Éltex által elkövetett hulladékgazdálkodási vétségről. Cikkünkben ugyanis kifejtettük, hogy az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) nyilvános adatai közt nem szerepelt az Éltex Kft.-re kiszabott bírságról szóló határozat, azt az Átlátszó is csak adatigényléssel tudta megszerezni. Egyébként az a tény, hogy az önkormányzatnak is megküldték a dokumentumot, nem jelentette azt, hogy arról a lakosság is értesült volna. 

Salgótarjániak tiltakoznak egy veszélyesnek tartott hulladékkezelő telep ellen | atlatszo.hu

Salgótarjánban is megjelentek a magyarországi akkugyárak használt akkumulátorai, aggodalmat és elégedetlenséget keltve sok helyi lakosban. A salgótarjáni telephelyet a hazai hulladékfeldolgozó szektor egyik legnagyobb szereplője, az Éltex Kft. működteti. S bár a kiadott engedély csak nem veszélyes anyagok gyűjtését és előkezelését engedélyezi, a helyszínen akkuk szétszerelése is folyik.

A telep lakóházaktól való távolságáról általunk írtak sem kifogásolhatók, hangzott el a bíróságon, hiszen a közelség-távolság megítélése meglehetősen szubjektív ebben az esetben. A mocsai lakosság számára egyébként semmiképpen sem tűnt messzinek a hulladéktelep – az onnan érkező bűz miatt ugyanis számos panaszt nyújtottak be a hatóságnak, és büntetést is kapott a cég a zavaró szaghatás miatt. 

A bíróság végül elutasította az Éltex Kft. által benyújtott keresetet és kimondta, hogy az Átlátszó cikkében minden állítás a cikkben idézett határozaton alapult. A helyreigazítási kérelem elutasítása tehát lapunk részéről jogszerűen történt. Az ítélet nem jogerős. 

Bodnár Zsuzsa 

Címlapkép: Az Éltex Kft. mocsai telephelye 2022 októberében (a szerző felvétele)

Megosztás