paksi atomerőmű

Saját mérési adatainak is ellentmond a Paksi Atomerőmű posztja a Duna hőmérsékletéről

A Paksi Atomerőmű tegnapi facebook-bejegyzése szerint „alig 1 fokkal” növeli a Duna hőmérsékletét az erőműből kiömlő nagy mennyiségű forró hűtővíz. Ez így azonban az Atomerőmű saját mérései szerint sem igaz, hiszen ennél jóval nagyobb fokú felmelegedéseket publikáltak idén nyáron is. 

Az atomerőmű másodpercenként 100 m3 vizet emel ki a Dunából. Ez háromszor akkora mennyiség, mint a Rába folyó átlagos vízhozama Győrnél. A kiemelt vizet természetesen teljes mennyiségben vissza is adjuk a Dunának, alig 1 fokkal megnövelve annak hőmérsékletét.” – adta hírül az erőmű a közösségi oldalán váratlanul, egy judo-bajnokság, egy álláshirdetés, egy rajzverseny és egy múzeumfesztivál közé ékelve, minden előzmény és kontextus nélkül.

A laikus olvasók megtévesztésére tökéletesen alkalmas posztból csak az nem derül ki, hogy a folyónak vajon melyik szakaszára vonatkozik az állítás. Mert ha mondjuk Bajánál, esetleg Mohácsnál mérjük a Duna hőmérsékletét, ott valószínűleg már nem érvényesül az erőmű melegítő hatása, de a Duna-deltában már biztos nem. Viszont ha azt a mérési pontot vesszük, ahol a jogszabály szerint mérni kell a Paksi Atomerőmű Dunára gyakorolt melegítő hatását, akkor az állítás nem igaz.

A Paksi Atomerőmű néhány év óta maga is publikálja azokat a hőmérsékleti adatokat, amelyeket annak ellenőrzéséül mér, hogy nem melegszik-e a Duna hőfoka a jogszabály által megengedett maximum 30°C fölé. A 2023. évi adatokat mutatja a lenti diagram.

forrás: Paksi Atomerőmű honlapja

Látható, hogy az adott mérési napokon 32-35 fokos volt az erőmű kifolyócsatornájában az erőműből kiömlő forró víz (felső lila vonal), a Duna alap-vízhőmérséklete pedig 24 és 26 fok között váltakozott (alsó zöld és fekete vonalak). A piros és kék vonalak mutatják azokat a hőmérsékleteket, amelyeket az atomerőmű alatt 500 méterre mér az erőmű . Ha pl. július 19-ét vesszük, akkor az ábra szerint az erőműből kiömlő víz aznap 33,8 fokos volt, a Duna alaphőmérséklete Paksnál 26,1 fok volt, a mérési ponton pedig 29,75- 29,82°C fokot mértek.

Vagyis aznap több mint 3,5 fokkal melegítette az atomerőműből kiömlő forró víz a Dunát és annak élővilágát.

De hasonló értékeket kapunk a többi napon is.

Hozzátesszük, hogy július 19-én az Átlátszó is Pakson járt, és mi ezúttal is 30 fokot meghaladó vízhőmérsékletet mértünk az említett mérési ponton.

Tavaly is ugyanezt tapasztaltuk, továbbá nagy számban találtunk kagylótetemeket az érintett partvonalon, a folyó felszínén pedig bűzös, sárgás hab úszott, elsősorban a kifolyócsatornánál.

A Duna vize a Paksi Atomerőmű kifolyócsatornájánál, 2022. augusztus 5-én (kép: Átlátszó)

A 30°C-os hőmérsékleti korlát a dunai élővilág védelmében született. Az illetékes hatóság nem ellenőrzi a Paksi Atomerőmű méréseit, ahogy az egy korábbi adatigénylésünkből kiderült.

 

Fülöp Orsolya

Nyitóké: MVM Paksi Atomerőmű sajtószoba

Megosztás